Black Lives Matter: Επεισόδια στην Αμερικανική Πρεσβεία

Black Lives Matter: Επεισόδια στην Αμερικανική Πρεσβεία

Πολίτες και συλλογικότητες πραγματοποίησαν πορεία στην Αμερικανική Πρεσβεία ενώ σημειώθηκαν συγκρούσεις όταν νεαροί εκτόξευσαν μολότοφ προς τις αστυνομικές δυνάμεις.

Επεισόδια σημειώθηκαν έξω από την Αμερικανική Πρεσβεία το βράδυ της Τετάρτης (03/06) όταν νεαροί αποκόπηκαν από την πορεία και επιτέθηκαν με βόμβες μολότοφ εναντίον ανδρών της αστυνομίας στο τέλος της κινητοποίησης αλληλεγγύης για τη δολοφονία του Τζορτζ Φλοιντ. Οι αρχές προχώρησαν σε 12 προσαγωγές ενώ αργότερα αναφέρθηκαν ζημιές σε δύο καταστήματα στην οδό Κουμπάρη, στο Κολωνάκι.

Κεντρικό σύνθημα ήταν το "I can't breathe" που απεικονίστηκε σε αρκετά εκ των πανό που κρατούσαν οι 3.000 διαδηλωτές που συμμετείχαν.

Ήταν τα τελευταία λόγια του Τζορτζ Φλοιντ, την ώρα που ο αστυνομικός Ντέρεκ Σόβιν πίεζε με το γόνατο του, το λαιμό του με αποτέλεσμα να τον δολοφονήσει, έχουν γινει τις τελευταίες ημέρες σύνθημα χιλιάδων διαδηλωτών στις ΗΠΑ, που διαμαρτύρονται για την αντιμετωπιση των Αφροαμερικανών.

Λίγο μετά τις 19:00, περίπου 2.000 διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν στην πλατεία Συντάγματος προκειμένου να πραγματοποιήσουν πορεία διαμαρτυρίας προς την πρεσβεία των Η. Π. Α.

Πορεία προς την Αμερικανική Πρεσβεία αυτή την ώρα στην Αθήνα
Πορεία προς την Αμερικανική Πρεσβεία αυτή την ώρα στην Αθήνα
Πορεία προς την Αμερικανική Πρεσβεία αυτή την ώρα στην Αθήνα
Πορεία προς την Αμερικανική Πρεσβεία αυτή την ώρα στην Αθήνα

Λόγω της πορείας, σταμάτησε για λίγες ώρες η κυκλοφορία στην πλατεία Συντάγματος και τους γύρω δρόμους, καθώς και στην Βασιλίσσης Σοφίας μέχρι την Αμερικανική Πρεσβεία.


Αναλυτικά το κάλεσμα ανέφερε:

"Σε κάθε εξέγερση εκτός συνόρων, σε κάθε ανταπόδοση των υποτελών προς τους καταπιεστές τους, το ερώτημα επανέρχεται: πως στέκεται κανείς δίπλα τους, όταν μπαίνει στην μέση η γεωγραφική απόσταση. Όταν υπάρχει αδυναμία για την ενσώματη παρουσία μας δίπλα στους Τούρκους αδερφούς μας της Ταξίμ, τις αδερφές μας στο κέντρο του Παρισίου και τα Γαλλικά προάστια, στους Παλαιστίνιους και τις Παλαιστίνιες στην Λωρίδα της Γάζας, στις μεγάλες αναταραχές της Μέσης Ανατολής.

Ακόμα περισσότερο, σήμερα, μέσα από ποια κανάλια θα βρεί δρόμο να εκφραστεί η επιθυμία για αλληλεγγύη στον εξεγερμένο λαό της Αμερικής. Ίσως να αγνοούμε την πραγματικότητα τους, δεν ξέρουμε τι είναι να σε δολοφονούν για το χρώμα του δέρματός σου.

Κάποια πράγματα όμως τα ξέρουμε καλά. Ξέρουμε τους δολοφόνους του Γρηγορόπουλου, του Φύσσα, του Λουκμάν του Ζακ, του Εμπουκά και τόσων άλλων, και ξέρουμε ότι τους γέννησε η ίδια μηχανή, το κράτος και ο καπιταλισμός, που γέννησε τον δολοφόνο του Φλόιντ και τόσων άλλων.Ξέρουμε τι σημαίνουν οι κατηγορίες για αντίσταση κατά της αρχής,αστυνομική βία ενάντια σε διαδηλώσεις κι συγκεντρώσεις. Και ξέρουμε επίσης, ότι τα αδέρφια μας στην Αμερική του ρεκόρ ανεργίας, στην πλειοψηφία τους παιδιά της ίδιας τάξης με εμάς, παλεύουν για τη ζωή τους, σήμερα στους δρόμους, όπως παλεύουμε και εμείς στους χώρους δουλειάς και τα πανεπιστήμια,τις πλατείες,τους καταυλισμούς προσφύγων και μεταναστών.

Τις προηγούμενες μέρες μας έδωσαν το σήμα, σε κάθε μητρόπολη, έξω από κάθε αστυνομικό τμήμα μέχρι και τον Λευκό Οίκο. Το κτήνος έχει πολλές καρδιές, όπου χτυπάνε, χτυπάμε και εμείς.

Αλληλεγγύη στους εξεγερμένους αδερφούς και αδερφές μας στην Αμερική – Αγώνας για ελευθερία – ισότητα – δικαιοσύνη για τον George Floyd και όλα τα θύματα του ρατσιστικού κατασταλτικού κράτους στις ΗΠΑ και παντού".

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Πρεσβεία ΗΠΑ, Τζορτζ Φλόιντ
SHARE:

24Media Network