Νομικός σύμβουλος Γηροκομείου Χανίων για τους θανάτους ηλικιωμένων: “Η μονάδα έχει βρεθεί στο μάτι του κυκλώνα”

Νομικός σύμβουλος Γηροκομείου Χανίων για τους θανάτους ηλικιωμένων: “Η μονάδα έχει βρεθεί στο μάτι του κυκλώνα”
Ηλικιωμένος Eurokinissi

Για "φιάσκο" και "ανυπόστατες καταγγελίες χωρίς κανένα στοιχείο" κάνει λόγο ο νομικός σύμβουλος του Οίκου Ευγηρίας Χανίων, όπου σημειώθηκαν 68 θάνατοι ηλικιωμένων σε μόλις ένα έτος, όλοι από ανακοπή.

Σε θρίλερ εξελίσσεται η έρευνα της Εισαγγελίας Χανίων ύστερα από καταγγελίες συγγενών που έφτασαν σε αυτή εδώ και μήνες από οικογένειες ηλικιωμένων τροφίμων συγκεκριμένου γηροκομείου των Χανίων, που θεωρούν ως εξαιρετικά ύποπτες τις συνθήκες θανάτου των συγγενών τους και εκφράζουν φόβους για κακομεταχείριση, λανθασμένες φαρμακευτικές αγωγές κλπ. Το θέμα αυτό μάλιστα βρίσκεται υπό διερεύνηση από τον Άρειο Πάγο.

Τις δικές του απαντήσεις για το συμβάν δίνει στην εκπομπή “ΕΡΤ Σαββατοκύριακο” ο νομικός σύμβουλος του Οίκου Ευγηρίας Χανίων, Γιάννης Σφακιωτάκης, ο οποίος κάνει λόγο για “φιάσκο” και “ανυπόστατες καταγγελίες χωρίς κανένα στοιχείο”, τονίζοντας πως το γηροκομείο έχει βρεθεί στο “μάτι του κυκλώνα” το τελευταίο διάστημα.

Ο κ. Σφακιωτάκης μιλώντας για το γηροκομείο σημείωσε πως είναι στο μάτι του κυκλώνα, ενώ λειτουργεί με κάθε νομιμότητα. “Το γηροκομείο ξεκίνησε με νόμιμη αδειοδότηση σε κάθε βήμα της, στο κέντρο των Χανίων, είναι ένα πρότυπο το οποίο θα ζήλευαν πολλοί. Αυτή η μονάδα έχει παρουσιάσει μία ραγδαία εξέλιξη. Είναι στο μάτι του κυκλώνα. Λειτουργεί με καθε νομιμότατα. Από τότε που έγινε ο πρώτος έλεγχος τον Μάρτιο του 2021 μέχρι και σήμερα, έχουν γίνει δύο έλεγχοι από το υγειονομικό και δεν βρέθηκε κανένα ψεγάδι απολύτως. Η μονάδα δεν έχει την παραμικρή παραβατικότητα”.

Στην ερώτηση του δημοσιογράφου ποιος είναι τελικά ο αριθμός των ανρθώπων που έχουν χάσει τη ζωή τους στη μονάδα ο δικηγόρος απάντησε: “Δεν είμαι ο ληξίαρχος της μονάδας για να σας πω πόσοι πέθαναν. Άκουσα ότι ο αντιδήμαρχος Χανίων βεβαίωσε ότι απεβίωσαν 24 άτομα και όχι 68. Εγώ δεν έχω καμία ανάμειξη στο στοιχείο αυτό”.

Συνεχίζοντας ο κ. Σφακιωτάκης εξήγησε πώς γίνεται ένας τόσο μεγάλος αριθμός ηλικιωμένων να πέθαναν από ανακοπή καρδιάς μέσα σε ένα τόσο μικρό χρονικό διάστημα. “Είναι ένα άλλο θέμα αυτό. Υπάρχουν δύο γιατροί στη μονάδα, οι οποίοι είναι συνέχεια εκεί. Ένας γιατρός δεν έκανε ποτέ αναλυτική παρουσίαση των αιτιών του θανάτου. Έβαζε λοιπόν αυτή την τυποποιημένη φράση: ανακοπή καρδιάς”.

Συγκλονίζουν οι καταγγελίες πρώην εργαζομένου

Συγκλονιστική είναι η μαρτυρία πρώην εργαζομένου στην εν λόγω δομή, καθώς όπως επισημαίνει ο ίδιος, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, η μεταχείριση των γερόντων ήταν πολύ κακή, ενώ έκανε λόγο για ξυλοδαρμούς και βασανιστήρια.

“Στο γηροκομείο αυτό δούλεψα από τον Απρίλιο μέχρι τον Σεπτέμβριο. Σχεδόν έξι μήνες. Από αυτά που είχα δει όσο καιρό ήμουν εκεί, οι καταστάσεις δεν ήταν τόσο καλές. Η μεταχείριση των γηραιότερων ήταν πολύ κακή. Τους δένανε στα κρεβάτια, ακόμα και αυτούς που δεν ήταν διεγερτικοί. Τους δίναμε χάπια για να ηρεμήσουν. Τους χτυπούσαν πολλές φορές”, ανέφερε ο πρώην εργαζόμενος.

Ενώ συνέχισε: “Υπήρχαν πολλές φορές κάποια βράδια, που όταν τελείωνα τη βάρδιά μου μου λέγανε να δέσω κάποιους ανθρώπους και επειδή εγώ έχω μάθει να δουλεύω με τον δικό μου τρόπο και να σέβομαι τους μεγαλύτερους, δεν το έκανα. Κάποια στιγμή με πήραν χαμπάρι ότι δεν το έκανα και πήγαιναν και τους έδεναν εκείνοι. Όταν είχα πρωτοαρχίσει είχαν πεθάνει δύο με τρία άτομα το πολύ. Μετά από έναν μήνα, ξαφνικά είδα να πεθαίνουν 14 άτομα σε μία εβδομάδα. Δεν γνωρίζω από τι πέθαναν”.

Δείτε παρακάτω όσα αποκαλύπτει ο πρώην εργαζόμενος του γηροκομείου:

Φρικτή μαρτυρία εργαζόμενου στη δομή

Ένα νέο παιδί που εργάστηκε για πέντε μήνες στη συγκεκριμένη δομή ηλικιωμένων, ο Δημήτρης Μαυρακάκης, περιέγραψε όσα έζησε.

Ο νεαρός νοσηλευτής προσλήφθηκε τον Απρίλιο του 2020 και έφυγε από τη δομή τον Σεπτέμβριο του ίδιου έτους. Απαντάει στα όσα είπε η ιδιοκτήτρια του γηροκομείου στο Parakritika.gr για την εργασιακή σχέση που είχαν και πως αυτή κατέληξε, αναφέρεται στο πως τελικά κατέθεσε ενόρκως για την υπόθεση, μετά από παρότρυνση κάποιου που εξακολουθεί και εργάζεται στη δομή, μιλάει για τους 68 φακέλους θανάτων από καρδιακή ανακοπή που εξετάζονται στο πλαίσιο της έρευνας, ενώ καταγγέλλει πως ο γιατρός υπέγραφε από… απόσταση τις γνωματεύσεις.

Ο Δημήτρης τονίζει πως μετά την ανάδειξη του θέματος από το Parakritika.gr στις 24 Μαρτίου θέλησε να καταθέσει και είχε την στήριξη της οικογένειάς του, στην οποία και έλεγε όλα όσα έβλεπε. “Δεν μπορούσα να βγω μόνος μου και να έλεγα συμβαίνει αυτό, συμβαίνει εκείνο… Μόλις το θέμα βγήκε στη δημοσιότητα και στο πλαίσιο της έρευνας αποφάσισα πως έπρεπε να καταθέσω”, λέει χαρακτηριστικά.

Παρέμβαση Αρείου Πάγου

Ο ανώτατος εισαγγελικός λειτουργός με έγγραφό του προς τον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Εφετών Κρήτης Γεώργιο Σαμπαντσή, ζήτησε σήμερα Παρασκευή να εποπτεύσει ο τελευταίος του ανακριτικού έργου. Σύμφωνα με πληροφορίες, επικαλούμενος τη σοβαρότητα της υπόθεσης, θα πρέπει να ενεργοποιηθεί το άρθρο 32 του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας (Κ.Π.Δ.), κατά το οποίο η εποπτεία του ανακριτικού έργου ανήκει στον εισαγγελέα Εφετών, ο οποίος έχει επιπλέον το δικαίωμα να ενεργεί, προσωπικά ή με κάποιον από τους αντεισαγγελείς που υπάγονται σε αυτόν, προκαταρκτική εξέταση για κάθε έγκλημα που γίνεται στην περιφέρειά του, εφόσον δεν έχει διαταχθεί προηγουμένως προκαταρκτική εξέταση από τον εισαγγελέα πλημμελειοδικών.

Τέλος, ο Β. Πλιώτας διαβίβασε και τα δημοσιεύματα του ηλεκτρονικού Τύπου που αναφέρονται στις καταγγελίες γύρω από το γηροκομείο, ζητώντας να πραγματοποιηθούν όλες οι ενέργειες για την εξακρίβωση της αλήθειας.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα