Χανιά: Συνεχίζεται το θρίλερ με τους 68 ηλικιωμένους που πέθαναν από την ίδια αιτία

Χανιά: Συνεχίζεται το θρίλερ με τους 68 ηλικιωμένους που πέθαναν από την ίδια αιτία
Ηλικιωμένοι από το γηροκομείο μεταφέρονται σε νοσοκομεία αναφοράς Eurokinissi

Η έρευνα έχει ξεκινήσει εδώ και αρκετούς μήνες και μέχρι στιγμής έχει προκύψει πως 68 ηλικιωμένοι που ήταν τρόφιμοι του συγκεκριμένου γηροκομείου έχουν πεθάνει μέσα στο χρονικό διάστημα ενός έτους όλοι από ανακοπή.

Σε θρίλερ εξελίσσεται η έρευνα της Εισαγγελίας Χανίων ύστερα από καταγγελίες συγγενών που έφτασαν σε αυτή εδώ και μήνες από οικογένειες ηλικιωμένων τροφίμων συγκεκριμένου γηροκομείου των Χανίων, που θεωρούν ως εξαιρετικά ύποπτες τις συνθήκες θανάτου των συγγενών τους και εκφράζουν φόβους για κακομεταχείριση, λανθασμένες φαρμακευτικές αγωγές κλπ.

Η έρευνα ξεκίνησε ουσιαστικά, ύστερα από μήνυση που υπέβαλε σε βάρος του γηροκομείου μία γυναίκα που έχασε πέρυσι το καλοκαίρι τον ηλικιωμένο πατέρα της και εξέφραζε φόβους για τις συνθήκες θανάτου του, ωστόσο από το γηροκομείο υποστηρίζουν ότι φιλοξενήθηκε μόλις τρεις ημέρες εκεί ο πατέρας της και στη συνέχεια απεβίωσε μετά από συνεχείς νοσηλείες σε νοσοκομεία της περιοχής.

Η εισαγγελία ζήτησε από την Ασφάλεια Χανίων να προβεί σε συγκεκριμένες προανακριτικές ενέργειες και να προσκομίσει τα αποτελέσματα αυτής της έρευνας.

Κατόπιν σχετικής παραγγελίας άλλωστε της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Χανίων διατάχθηκε προκαταρκτική εξέταση με το ερώτημα της διερεύνησης τέλεσης τυχόν κακουργηματικών πράξεων, όπως συγκρότηση και ένταξη σε εγκληματική οργάνωση, έκθεση, σωματικές βλάβες και ανθρωποκτονία με δόλο, δια παραλείψεως και κατά συρροή.

Σαν μία πρώτη ενέργεια, στις 23 Μαρτίου, η Ασφάλεια με σχετικό της έγγραφο ζήτησε από τα Ληξιαρχεία Χανίων, Ηρακλείου, Ρεθύμνου και Αγίου Νικολάου να αποστείλουν στοιχεία για θανάτους ηλικιωμένων που ήταν τρόφιμοι της συγκεκριμένης δομής από τον Ιανουάριο του 2020 έως σήμερα.

Πρώτα, ανταποκρίθηκαν τα Χανιά και διαπιστώθηκε πως 24 ηλικιωμένοι από την περιοχή που ήταν τρόφιμοι του συγκεκριμένου γηροκομείου στην περιοχή της Τσικαλαριάς, είχαν πεθάνει όλοι από ανακοπή. χωρίς περαιτέρω εξηγήσεις. Στην πορεία προέκυψε πως συνολικά 68 ηλικιωμένοι από ολόκληρη την Κρήτη που ήταν τρόφιμοι του συγκεκριμένου γηροκομείου, πέθαναν όλοι από ανακοπή σε διάστημα ενός χρόνου επίσης χωρίς περαιτέρω εξηγήσεις. Βεβαίως όλα τα πιστοποιητικά θανάτου εκδίδονταν από συμβεβλημένο γιατρό με το γηροκομείο.

Χθες αποφασίστηκε από την Εισαγγελία να δοθεί εντολή εκταφής μίας ηλικιωμένης στα Χανιά, ύστερα από την κατάθεση ενός πρώην υπαλλήλου της δομής στις Αρχές, καθώς ενώ ως αιτία θανάτου είχε δηλωθεί η ανακοπή, για την συγκεκριμένη γυναίκα υπήρχε ο ισχυρισμός ότι είχε χτύπημα στο κεφάλι.

Μάλιστα, για την απόφαση αυτή ενημερώθηκε από την Αστυνομία η οικογένεια, χωρίς εκείνοι να το έχουν ζητήσει από τις Αρχές, καθώς υπήρχαν υποψίες ότι η συγκεκριμένη γυναίκα που φερόταν να έχει χτυπήσει στο κεφάλι, ίσως είχε υποστεί κακοποίηση. Ωστόσο, τουλάχιστον εξ όψεως, οι ιατροδικαστές για λογαριασμό των Αρχών και του γηροκομείου, δεν διαπίστωσαν το παραμικρό ύποπτο τραυματισμό στον σκελετό της.

Πρόσθετα, πραγματοποιήθηκε αιφνιδιαστικός έλεγχος στο γηροκομείο, παρουσία εισαγγελέα, από αστυνομικούς, ιατροδικαστές και υγειονομικούς και δεν προέκυψαν από τον έλεγχο αυτό τυχόν αξιόποινες πράξεις σε βάρος των ηλικιωμένων.

Η έρευνα συνεχίζεται και υπό το βλέμμα της ηγεσίας του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη και σίγουρα θα χρειαστούν πολλές προανακριτικές πράξεις για να διαπιστωθεί αν όντως έχουν τελεστεί τυχόν αξιόποινες πράξεις.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα