Χιλιάδες πρόσφυγες εγκλωβισμένοι στα νησιά, λόγω της απεργίας της ΠΝΟ

Refugees and migrants disembark the ship "El. Venizelos " in the port of Pireaus, Greece on October 5, 2015. /        «. »,      5  2015.
Refugees and migrants disembark the ship "El. Venizelos " in the port of Pireaus, Greece on October 5, 2015. / «. », 5 2015. ALEXANDROS MICHAILIDIS / SOOC

Σοβαρό πρόβλημα στη μετακίνηση των προσφύγων, έχει δημιουργήσει η απεργία της ΠΝΟ. Βολές από την αντιπολίτευση κατά του Θ. Δρίτσα. Ποια είναι τα αιτήματα των απεργών

Χιλιάδες πρόσφυγες παραμένουν εγκλωβισμένοι σε Μυτιλήνη, Χίο, Σάμο, και Κω, καθώς λόγω της απεργίας της ΠΝΟ δεν μπορούν να μεταβούν στον Πειραιά.

Την πορεία των απεργιακών κινητοποιήσεων, που συνεχίζεται έως  τις 6 το πρωί της Παρασκευής, θα εξετάσει σε νέα συνεδρίασή της το μεσημέρι η εκτελεστική επιτροπή της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας, η οποία κατά τη χθεσινή συνάντησή της με τον αρμόδιο υπουργό Ναυτιλίας Θ.Δρίτσα δεν κατέληξε σε συμφωνία ούτε για την εξαίρεση τριών πλοίων για τη μεταφορά μεταναστών.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο Θ.Δρίτσας χαρακτήρισε δίκαια των αιτήματα των απεργών, κατά τη χθεσινή συνάντησή του με την ΠΝΟ. Σε επίσημη ανακοίνωση που εξέδωσε το υπουργείο Ναυτιλίας αναφέρεται ότι «οι τελικές λύσεις είναι όντως δύσκολες», τονίζεται ότι «καμία οριστική απόφαση δεν έχει ληφθεί» και επισημαίνεται: «Αντίθετα, ήδη, υπάρχουν εξελίξεις και βελτιώσεις θετικές και η προσπάθεια συνεχίζεται».

Οι ναυτικοί ζητούν να διατηρηθεί η αυτοτέλεια του Ναυτικού Απομαχικού Ταμείου ΝΑΤ αλλά και να μην προχωρήσει η μείωση των οργανικών συνθέσεων στα πλοία της ακτοπλοΐας κατά 10%, κάτι που έχει ήδη εφαρμοσθεί στις γραμμές της Αδριατικής.

Πάντως, από την απεργία των ναυτικών έχουν ήδη δημιουργηθεί προβλήματα στις εμπορευματικές μεταφορές, καθώς περισσότερα από 15 πλοία μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων δεν μπορούν να προσεγγίζουν τον τερματικό σταθμό του Πειραιά, ενώ προβλήματα έχουν δημιουργηθεί και στον χώρο της κρουαζιέρας.

Με κοινή ανακοίνωσή τους, οι τομεάρχες Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων και Ναυτιλίας και Αιγαίου Λ.Αυγενάκης και Ν.Μηταράκης, αντίστοιχα επιρρίπτουν ευθύνες στον αρμόδιο υπουργό Θ.Δρίτσα για τη συνέχιση της απεργίας.

Σημειώνουν ότι οι «πολίτες αντιμετωπίζουν προβλήματα στη μετακίνησή τους παραγωγοί και έμποροι δυσκολεύονται στη μεταφορά των προϊόντων τους και η μεταφορά προσφύγων έχει διακοπεί δημιουργώντας ασφυκτικές καταστάσεις».

SHARE:

24Media Network