Δεκαέξι μέρες ακτιβισμού για τα δικαιώματα των γυναικών

Δεκαέξι μέρες ακτιβισμού για τα δικαιώματα των γυναικών

Οι 16 μέρες ακτιβισμού ξεκίνησαν το 1991 ως μια παγκόσμια ενημερωτική εκστρατεία, ώστε η βία κατά των γυναικών να σταματήσει. Η Action Aid είναι μια από τις οργανώσεις που συμμετέχει στην εκστρατεία.

Σε όλο τον κόσμο εδώ και δεκαετίες ακτιβιστές και ακτιβίστριες πιέζουν ώστε η ισότητα ανάμεσα στις γυναίκες και τους άνδρες να γίνει πραγματικότητα. Το 1991, αυτό μεταφράστηκε σε μία οργανωμένη παγκόσμια ενημερωτική εκστρατεία που θα τραβούσε τα μάτια του κόσμου ώστε η βία κατά των γυναικών να σταματήσει. Έτσι δημιουργήθηκαν οι 16 μέρες ακτιβισμού!

Η πρώτη μέρα της είναι η 25η Νοεμβρίου, ημέρα που ο ΟΗΕ έχει ορίσει ως Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών. Η τελευταία είναι η 10η Δεκεμβρίου, Παγκόσμια Ημέρα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Κατά τη διάρκεια της εκστρατείας, συναντάμε κι άλλες σημαντικές μέρες όπως η 5η Δεκεμβρίου, που είναι η Παγκόσμια Ημέρα Εθελοντισμού. 

Από το 1991, περισσότερες από 6.000 ομάδες πολιτών, τοπικές οργανώσεις, διεθνείς οργανώσεις, κυβερνήσεις και ο ΟΗΕ έχουν πάρει μέρος στην εκστρατεία αυτή, σε 187 χώρες. Όταν ξεκίνησε η εκστρατεία η βία κατά των γυναικών θεωρείτο ένα ιδιωτικό θέμα κι ακόμα δεν είχε αναγνωριστεί διεθνώς ως παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Μετά από πιέσεις και κινητοποιήσεις σε 124 χώρες, η αναγνώριση ήρθε στη Βιέννη το 1993. Κι από τότε κάθε χρόνο για 16 ημέρες ακτιβίστριες, ακτιβιστές κι οργανώσεις σε όλο τον κόσμο συμμετέχουν πραγματοποιώντας ενημερώσεις, παρουσιάσεις, εκστρατείες, κινητοποιήσεις ώστε να σταματήσει η βία κατά των γυναικών.

Η ActionAid είναι μια από αυτές τις οργανώσεις που εδώ και χρόνια συμμετέχει στην εκστρατεία σε όλο τον κόσμο. Από γυναίκες στη Σενεγάλη που συζητούν στις ομάδες τους για τη βία στα σπίτια τους, σε παραστάσεις με θέμα τον γάμο ανηλίκων που ανεβάζουν γυναίκες στην Παλαιστίνη και από την έναρξη της εκστρατείας για ασφαλείς πόλεις στο Μπανγκλαντές, στην εκστρατεία αλληλεγγύης για τη βία κατά των γυναικών στη Βρετανία, η οργάνωση αξιοποιεί τις ημέρες αυτές είναι ευκαιρία για να μιλήσουμε για όλα όσα θα πρέπει να αλλάξουν στη ζωή μας.

Έχοντας πρόσφατη τη σημαντική νίκη της υπογραφής της πρώτης διεθνούς σύμβασης από τη Διεθνή Οργάνωση Εργασίας, η οποία θα προστατεύει τις γυναίκες σε όλους τους χώρους εργασίας από τη βία και την παρενόχληση, η ΑctionAid συνεχίζει την εκστρατεία «Ποτέ και Πουθενά», εστιάζοντας στην άμεση επικύρωση της σύμβασης από την ελληνική κυβέρνηση.

Mπορείτε να μάθετε περισσότερα για την εκστρατεία εδώ.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: ActionAid Ελλάς
SHARE: