'Δεν θα αδειάσει ο Πειραιάς': Νέα προσπάθεια ενημέρωσης μεταναστών και προσφύγων από το λιμενικό

Από νωρίς το πρωί στην πύλη Ε1 στο λιμάνι του Πειραιά,κλιμάκιο της Ύπατης αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες και του Υπουργείου μεταναστευτικής πολιτικής με διερμηνείς,ενημέρωναν τους μετανάστες και του πρόσφυγες που βρίσκονται εκεί για το κλείσιμο του πρόχειρου καταυλισμού.
Οι επιλογές ήταν δυο,η μεταφορά τους σε κέντρο φιλοξενίας στην Πέτρα του Ν.Κατερίνης(μοιράστηκαν και φωτογραφίες από τις εγκαταστάσεις εκεί) ή στην πύλη Ε1.Οι περισσότεροι προτίμησαν να μετακινηθούν στην πύλη Ε1 με λεωφορεία του ΟΛΠ,καθώς δεν επιθυμούν να απομακρυνθούν από τον Ν.Αττικής,κάποιοι (οι λιγότεροι)αργά το μεσημέρι αναχώρησαν με πούλμαν(το ένα με 45άτομα)με προορισμό την Κατερίνη,Πέμπτη 7 Απριλίου 2016 (EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ)
Από νωρίς το πρωί στην πύλη Ε1 στο λιμάνι του Πειραιά,κλιμάκιο της Ύπατης αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες και του Υπουργείου μεταναστευτικής πολιτικής με διερμηνείς,ενημέρωναν τους μετανάστες και του πρόσφυγες που βρίσκονται εκεί για το κλείσιμο του πρόχειρου καταυλισμού. Οι επιλογές ήταν δυο,η μεταφορά τους σε κέντρο φιλοξενίας στην Πέτρα του Ν.Κατερίνης(μοιράστηκαν και φωτογραφίες από τις εγκαταστάσεις εκεί) ή στην πύλη Ε1.Οι περισσότεροι προτίμησαν να μετακινηθούν στην πύλη Ε1 με λεωφορεία του ΟΛΠ,καθώς δεν επιθυμούν να απομακρυνθούν από τον Ν.Αττικής,κάποιοι (οι λιγότεροι)αργά το μεσημέρι αναχώρησαν με πούλμαν(το ένα με 45άτομα)με προορισμό την Κατερίνη,Πέμπτη 7 Απριλίου 2016 (EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ) EUROKINISSI

Νέα προσπάθεια ενημέρωσης μεταναστών και προσφύγων στην πύλη Ε-2. Το λιμάνι δεν πρόκειται να αδειάσει, σίγουρα όμως ο κόσμος θα μειωθεί, εκτίμησε ο δήμαρχος Πειραιά

Νέα προσπάθεια να πειστούν οι μετανάστες και πρόσφυγες να μεταφερθούν σε οργανωμένες δομές φιλοξενίας, θα καταβληθεί εκ νέου τη Δευτέρα από στελέχη του λιμενικού σώματος στο λιμάνι του Πειραιά στην πύλη Ε-2, ενώ από το Σάββατο ξεκίνησε η διανομή των ενημερωτικών φυλλαδίων στους δύο επιβατικούς σταθμούς του ΟΛΠ, αλλά και στην Πέτρινη Αποθήκη.

Το φυλλάδιο εξηγεί στους μετανάστες και πρόσφυγες ότι, φτάνοντας στις δομές φιλοξενίας σε σύντομο χρονικό διάστημα θα ενημερωθούν από τις ελληνικές Αρχές, προκειμένου να ασκήσουν τα δικαιώματά τους όσον αφορά την αίτηση ασύλου στην Ελλάδα και τη δυνατότητα για όσους πληρούν τους όρους ένταξής τους σε πρόγραμμα μετεγκατάστασης σε άλλη χώρα της ΕΕ.

Οι μετανάστες και πρόσφυγες, σύμφωνα με την τελευταία καταμέτρηση, από το λιμενικό σώμα, ανέρχονται σε 4.500 άτομα, ενώ το πρωί κατέπλευσε στο λιμάνι του Πειραιά το επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο "Αριάδνη" μεταφέροντας 10 μετανάστες και πρόσφυγες από τη Μυτιλήνη.

Ο δήμαρχος Πειραιά Γιάννης Μώραλης, μιλώντας την Κυριακή στο δημοτικό ραδιόφωνο στο κανάλι 1 του Πειραιά, για το θέμα των προσφύγων, που διαμένουν προσωρινά στο λιμάνι, είπε ότι έχει ξεπεραστεί κάθε όριο.

«Μας κατήγγειλαν» υπογράμμισε «ότι δεν κάνουμε αυτό που πρέπει στο θέμα αυτό. Όμως ειδικά στο λιμάνι, ο δήμος δεν έχει καμία δικαιοδοσία και καμία αρμοδιότητα. Παρ' όλα αυτά, από ανθρωπιστικής πλευράς, κάναμε τα πάντα για να βοηθήσουμε και να συνεισφέρουμε όπως μπορούμε» σημείωσε ο κ.Μώραλης. Πρόσθεσε, επίσης, ότι ενώ υπήρχαν διαβεβαιώσεις ότι το λιμάνι θα φιλοξενούσε 1000 άτομα για 24 ώρες φθάσαμε να έχουμε περισσότερο από 4.500 άτομα παραπάνω από 1 μήνα στο λιμάνι.

Η εκτίμησή μου, κατέληξε ο δήμαρχος, είναι ότι δεν πρόκειται να αδειάσει το λιμάνι, όπως λέγεται, σίγουρα όμως θα έχει μειωθεί αισθητά ο κόσμος που θα βρίσκεται εκεί.

Αύριο Τρίτη 12 Απριλίου στις 12 το μεσημέρι, ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Θοδωρής Δρίτσας, θα παραχωρήσει συνέντευξη τύπου.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Πρόσφυγες
ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Επεισόδια στον Πειραιά: Ακροδεξιοί της Λαϊκής Ελληνικής Πατριωτικής Ένωσης επιχείρησαν να εισέλθουν στο λιμάνι

Πειραιάς: 4.500 πρόσφυγες και μετανάστες στο λιμάνι. Ξεκίνησε η διανομή φυλλαδίων από το Υπουργείο Ναυτιλίας

SHARE: