Διαμαρτυρία στο Σύνταγμα: "Κοινωνικοί Λειτουργοί και Πολίτες δεν είμαστε Αόρατοι"

Διαμαρτυρία κοινωνικών λειτουργών στο Σϋνταγμα την Πέμπτη 28 αρτίου 2013, με αφορμή της Ημέρα Δράσης για την Κοινωνική Εργασία. 
(EUROKINISSI/ΓΕΩΡΓΙΑ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΥ)
Διαμαρτυρία κοινωνικών λειτουργών στο Σϋνταγμα την Πέμπτη 28 αρτίου 2013, με αφορμή της Ημέρα Δράσης για την Κοινωνική Εργασία. (EUROKINISSI/ΓΕΩΡΓΙΑ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΥ) EUROKINISSI

Ημέρα Δράσης για την Κοινωνική Εργασία στην Ελλάδα (Vid)

Την Πέμπτη, ο Σύνδεσμος Κοινωνικών Λειτουργών Ελλάδος διοργάνωσε την Ημέρα Δράσης για την Κοινωνική Εργασία.

Στην πλατεία Συντάγματος συγκεντρώθηκαν Κοινωνικοί Λειτουργοί για να διαμαρτυρηθούν για τα μέτρα λιτότητας και τη φτώχεια που αντιμετωπίζουν καθημερινά αλλά και για να αναδείξουν το ρόλο της κοινωνικής εργασίας.

Σε μια πρωτότυπη εκδήλωση, Κοινωνικοί Λειτουργοί από Κοινωνικές Υπηρεσίες, φορώντας άσπρες μάσκες, ενημέρωναν τους πολίτες για το ρόλο της κοινωνικής εργασίας – του επαγγέλματος των Κοινωνικών Λειτουργών- στην αντιμετώπιση των δυσμενών συνεπειών της κρίσης.

Συγκεκριμένα, οι ίδιοι αναφέρουν σε επίσημη ανακοίνωση τους:

"Οι Κοινωνικοί Λειτουργοί από 84 χώρες διοργανώνουν κάθε χρόνο τον Μάρτιο την Παγκόσμια Ημέρα της Κοινωνικής Εργασίας. Η μέρα αυτή έχει καθιερωθεί  ως Ημέρα Δράσης για την προβολή του σημαντικού ρόλου των Κοινωνικών Λειτουργών και της Κοινωνικής Εργασίας στην προάσπιση των αρχών της Κοινωνικής Αλληλεγγύης και της Κοινωνικής Δικαιοσύνης.

Σήμερα η βαθιά οικονομική ύφεση και οι εφαρμοζόμενες μνημονιακές πολιτικές έχουν πλήξει σημαντικά μεγάλα στρώματα της κοινωνίας μας  δοκιμάζοντας τα όρια της κοινωνικής συνοχής. Την ίδια στιγμή οι δημόσιες υπηρεσίες υγείας και πρόνοιας καταρρέουν και συρρικνώνονται δραματικά κάτω από τις συνεχείς μειώσεις σε ανθρώπινους και οικονομικούς πόρους, αδυνατώντας να παίξουν τον ιδιαίτερο ρόλο τους σε μια περίοδο με έντονα τα χαρακτηριστικά ανθρωπιστικής κρίσης.

Οι Κοινωνικοί Λειτουργοί της χώρας έρχονται καθημερινά πια αντιμέτωποι με τραγικές περιπτώσεις ατόμων και οικογενειών  που όλο και περισσότερο αντιμετωπίζουν φτώχεια και αποστέρηση ακόμα και των πιο βασικών ανθρώπινων δικαιωμάτων.

Σε αυτές τις συνθήκες οι Κοινωνικοί Λειτουργοί δεν μένουν παρατηρητές, δεν προσεγγίζουν μόνο θεωρητικά τις καταστάσεις αλλά παρεμβαίνουν παντού και με κάθε τρόπο:

-Στέκονται στην  πρώτη γραμμή της αντιμετώπισης των δυσμενών συνεπειών της οικονομικής κρίσης,

-Απαντούν με πράξεις σε καταστάσεις ανάγκης,

-Υπερασπίζονται την Υγεία και την Πρόνοια,

-Διεκδικούν τα δικαιώματα των συνανθρώπων μας,

-Βρίσκονται δίπλα στο παιδί, στον ηλικιωμένο, στα Άτομα με Αναπηρίες,

-Συμμετέχουν  ενεργά στα προγράμματα βοήθειας  στο σπίτι

-Υποστηρίζουν μειονότητες,

-Παρεμβαίνουν στην κρίση με αλληλεγγύη".

Διαμαρτυρία κοινωνικών λειτουργών στο Σϋνταγμα την Πέμπτη 28 αρτίου 2013, με αφορμή της Ημέρα Δράσης για την Κοινωνική Εργασία. 
(EUROKINISSI/ΓΕΩΡΓΙΑ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΥ)
Διαμαρτυρία κοινωνικών λειτουργών στο Σϋνταγμα την Πέμπτη 28 αρτίου 2013, με αφορμή της Ημέρα Δράσης για την Κοινωνική Εργασία. (EUROKINISSI/ΓΕΩΡΓΙΑ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΥ) EUROKINISSI

Επίσης, ο ΣΚΛΕ διαμαρτύρεται για την κατάργηση του Τμήματος Κοινωνικής Εργασίας του ΤΕΙ Πάτρας και τη δραστική μείωση των εισακτέων στα Τμήματα Κοινωνικής Εργασίας της χώρας μας. Επισημαίνει ότι οι προωθούμενες ρυθμίσεις έχουν ως άμεση συνέπεια την περαιτέρω υποβάθμιση των ήδη υποχρηματοδοτούμενων σπουδών στην Κοινωνική Εργασία στη χώρα μας και κυρίως του επιπέδου του Εθνικού Συστήματος Κοινωνικής Φροντίδας.

Τέλος ζητάει την απόσυρση της πρότασης για κατάργηση του Τμήματος Κοινωνικής Εργασίας του ΤΕΙ Πάτρας και την ενίσχυση των Τμημάτων Κοινωνικής Εργασίας της Τριτοβάθμιας  Εκπαίδευσης της χώρας μας, με πρώτη την πρόσληψη του απαραίτητου μόνιμου προσωπικού και την επαρκή χρηματοδότηση τους.

Δείτε εδώ αναλυτικά τις πρόσφατες παρεμβάσεις του ΣΚΛΕ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Ημέρα Δράσης για την Κοινωνική Εργασία 2013

SHARE: