Δικαιώθηκαν δύο εκπαιδευτικοί που είχαν τεθεί σε διαθεσιμότητα

Δικαιώθηκαν δύο εκπαιδευτικοί που είχαν τεθεί σε διαθεσιμότητα

Τι αναφέρει η δικηγόρος δύο εκπαιδευτικών που δικαιώθηκαν μετά την εφαρμογή της διαθεσιμότητας

Το Διοικητικό Εφετείο Αθηνών, σύμφωνα με τη δικηγόρο Κωνσταντίνα Φουντέα, έκανε δεκτή την αίτηση δύο εκπαιδευτικών της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης που ζητούσαν να ανασταλεί το μέτρο της διαθεσιμότητας στο οποίο είχαν τεθεί.

Διευκρινίζεται, ότι οι αιτήσεις αναστολών είναι ατομικές και όχι ομαδικές και το δικαστήριο κρίνει κατά περίπτωση.

Τέλος, να σημειωθεί ότι το μέτρο της διαθεσιμότητας έχει κριθεί αντισυνταγματικό και αντίθετο στον Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Χάρτη με αποφάσεις διαφόρων Πολιτικών Πρωτοδικείων της χώρας (διαδικασία ασφαλιστικών μέτρων).

Ενδεικτικά την κρίση αυτή έχουν εκφράσει, μεταξύ των άλλων, τα Πρωτοδικεία Χίου (απόφαση 37/2013), Ξάνθης (απόφαση 90/2013), Μεσολογγίου (απόφαση 63/2013), κλπ.

Υπενθυμίζεται ότι εν αμφιβόλω τίθεται η διαθεσιμότητα των περίπου 2.000 εκπαιδευτικών του περασμένου Ιουλίου καθώς το Διοικητικό Εφετείο της Αθήνας με προσωρινή διαταγή του έκανε δεκτή αίτηση αναστολής της διαπιστωτικής πράξης του νόμου 4127/13 "Έγκριση της επικαιροποίησης του Μεσοπροθέσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2013-2016" που κατέθεσαν οι εκπαιδευτικοί της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

Η απόφαση έχει προσωρινό χαρακτήρα μέχρι να εξεταστεί η κύρια υπόθεση, ωστόσο είναι σημαντική καθώς είναι σε δεύτερο βαθμό και συν τοις άλλοις διατάσσει την επαναπρόσληψη των εκπαιδευτικών.

Επί της ουσίας, με την απόφαση του Διοικητικού Εφετείου αναστέλλεται μέχρι την κρίση της κύρια υπόθεσης η διαθεσιμότητα των εκπαιδευτικών καθώς το δικαστήριο απεφάνθη ότι το μέτρο εφαρμόστηκε χωρίς να αξιολογηθούν τα διοικητικά και τεχνικά προσόντα των δημοσίων υπαλλήλων.

Πηγή: ΑΜΠΕ

SHARE:

24Media Network