Δίκη Κώστα Πάσσαρη: “Ήταν σαν ένα λιοντάρι έξω από το κλουβί του”

Δίκη Κώστα Πάσσαρη: “Ήταν σαν ένα λιοντάρι έξω από το κλουβί του”
Ο Κώστας Πάσσαρης Eurokinissi

Μέσα σε μία συνεδρίαση ολοκληρώθηκαν οι μαρτυρικές καταθέσεις στη δίκη του Κων. Πάσσαρη για την αιματηρή απόδρασή του από το Γενικό Κρατικό Νοσοκομείο "Γ. Γεννηματάς" το Φεβρουάριο του 2001 και άλλες ανθρωποκτονίες. Δεκαοχτώ χρόνια μετά κανείς δεν μπορεί να εξηγήσει από πού βρήκε το όπλο και πως έλυσε τις χειροπέδες του, οδηγώντας στο θάνατο δύο φρουρούς του.

Η αδυναμία του μηχανισμού να ελέγξει τον κρατούμενο Κωνσταντίνο Πάσσαρη, παρά το γεγονός ότι στα έγγραφά του έφερε τη σφραγίδα του επικίνδυνου απόδρασης, φαίνεται πως στάθηκε η αιτία για να χάσουν τη ζωή τους το Φεβρουάριο του 2001 δύο αστυνομικοί στο Γενικό Κρατικό Αθηνών «Γ. Γεννηματάς» από τον αδίστακτο κακοποιό.

Δεκαοχτώ χρόνια μετά, το Μεικτό Ορκωτό Δικαστήριο της Αθήνας βρέθηκε αντιμέτωπο με τις μαρτυρίες αστυνομικών και φρουρών, που συμμετείχαν στη μεταγωγή του κατηγορούμενου, οι οποίοι υποστήριξαν ότι σωματικοί ελεγχοι δεν πραγματοποιούνταν «από την πολύ ρουτίνα», καθώς οι κρατούμενοι «ήταν ήδη ελεγμένοι από τη φυλακή» και ότι η διαβάθμιση του «επικίνδυνου απόδρασης» ήταν κάτι συνηθισμένο και για αυτό δεν δινόταν η απαραίτητη σημασία. «Το χαρτί του έγραφε μόνο κλοπές, για τα υπόλοιπα ήταν υπόδικος και δεν ήταν καταγεγραμμένα» ανέφερε χαρακτηριστικά μάρτυρας.

Με αυτές τις θέσεις, οι φρουροί της μεταγωγής κατά την οποία απέδρασε ο Κώστας Πάσσαρης το Φεβρουάριο του 2001, σκοτώνοντας δύο αστυνομικούς, επιχείρησαν να εξηγήσουν πότε ο κατηγορούμενος βρήκε το όπλο με το οποίο πυροβόλησε σχεδόν εξ επαφής τα θύματά του. Κι αυτό ενώ οι αυτόπτες μάρτυρες διαφόρων περιστατικών, έκαναν λόγο για «ένα λιοντάρι έξω από το κλουβί του, ένα αφηνιασμένο ζώο» που πυροβολούσε χωρίς δευπτερη σκέψη. Παρά τις προσπάθειες του δικαστηρίου, όπως επεσήμανε και η πολιτική αγωγή, δεν υπήρξε καμία διευκρίνιση ως προς το πώς ο Κων. Πάσσαρης βρήκε το περίστροφο με τη βοήθεια του οποίου δραπέτευσε από το Γενικό Κρατικό Αθηνών, αλλά και με ποιό τρόπο έλυσε τις χειροπέδες του, λίγες στιγμές αργότερα.

Ενώπιον του δικαστηρίου παρέλασαν δεκάδες μάρτυρες, καταθέτοντας για τα όσα οι ίδιοι έζησαν σε σειρά υποθέσεων, οι οποίες έχουν αποδοθεί στον Κων. Πάσσαρη που εξακολουθεί να κρατείται σε φυλακες της Ρουμανίας και δεν κάθεται στο εδώλιο γιατί δεν έχει εκδοθεί. Όπως ανέφερε ένας εξωτερικός φρουρός των φυλακων, που τραυματίστηκε σοβαρά κατά την αιματηρή απόδραση, όλα έγιναν σε κλάσματα δευτερολέπτου: «Είμαι πρώτος και ακολουθεί ο Αλεβιζόπουλος που κρατάει αγκαζέ τον Πάσσαρη. Ακούω από πίσω ένα μπαμ και τον Αλεβιζόπουλο να λέει κατι σαν «Με έφαγε». Έπιασε την κοιλιά του και έπεσε κάτω. Ήταν σχεδόν εξ επαφής. Γυρνάω και βλέπω τον κρατούμενο με τεντωμένα μπροστά τα χέρια του. Με πυροβόλησε δύο φορές. Πριν καν πέσω κάτω στο έδαφος, χτύπησε το δεύτερο, το Δρακόπουλο. Ούτε κιχ δεν έβγαλε. Ο Πάσσαρης πήδηξε τις σκάλες και έφυγε. Όλα έγιναν σε κλάσματα δευτερολέπτου. Τα χέρια του ήταν δεμένα όταν πυροβόλησε και όταν πήδηξε τις σκάλες. Λύθηκε μετά».

Πολιτική αγωγή: που μπορεί να βρήκε το όπλο;

Μάρτυρας: Δεν ήμουν στην παραλαβή της μεταγωγής και δεν ξέρω πού βρήκε το όπλο.

Πολ. Αγωγή: Ποιός του έδωσε τα χέρια μπροστά; Γιατί κανονικά έπρεπε να ήταν πίσω.

Μάρτυρας: Δεν ξέρω.

Πολ. Αγωγή: Πώς λύθηκαν οι χειροπέδες του;

Μάρτυρας: Μόνο ο ίδιος μπορεί να σας τα πει αυτά… Πολλά μπορεί να έγιναν. Πάντως εμάς δεν μας πλησίασε κάποιος στο νοσοκομείο.

Υπεράσπιση: Ο κατηγορούμενος αποδέχεται το περιστατικό και εκφράζει τη λύπη του…

Πρόεδρος: Εσάς κ. συνήγορε, σας είπε πού το βρήκε το όπλο; Αφού αποδέχεται τις κατηγορίες…

Υπεράσπιση: Δεν μπορώ να τοποθετηθώ…

Ποινή φυλάκισης 22 χρόνια για τα πλημμελήματα

Ο Κων. Πάσσαρης που ήδη έχει καταδικαστεί σε ποινή φυλάκισης 22 ετών για τα πλημμελήματα (σ.σ. έχουν διαχωριστεί από προηγούμενη δίκη υπό τον κίνδυνο παραγραφής), αποδέχεται το σύνολο των κατηγοριών, μεταξύ των οποίων σειρά ανθρωποκτονιών, απόπειρες ανθρωποκτονίας, παράνομη παρακράτηση και άλλα που φέρονται να τελέστηκαν το 2001, εκτός από τη ληστεία πρακτορείου ΔΕΗ στο Περιστέρι με λεία 3 εκατ. δρχ, κατά την οποία έχασε τη ζωή του ένας υπάλληλος.

«Ο εντολέας μου αρνείται ότι ήταν παρών στο περιστατικό. Σύμφωνα με τις μαρτυρικές καταθέσεις, τo modus operandi του Κων. Πάσσαρη ήταν ένα καπέλο τζόκεϊ και γυαλιά ηλίου, όχι κουκούλα full face ή κράνος, όπως συνέβη στη ληστεία στο Περιστέρι» ανέφερε ο υπερασπιστής του.

Παράλληλα, ο συνήγορος υπεράσπισης αναφέρθηκε στην καλή διαγωγή του Κων. Πάσσαρη στις φυλακές υψίστης ασφαλείας στη Ρουμανία, εξηγώντας ότι θα ζητήσει αργότερα στην αναγνώριση σχετικών ελαφρυντικών. «Σαφώς έχει διαπράξει ό τι έχει διαπράξει. Ζήτησε να έρθει ενώπιον σας και αν ήταν εδώ θα διαφώτισε τα ερωτήματά σας. Ζητώ απλά να διαχωριστεί η δράση από τη σημερινή του εικόνα. Είναι ένας άνθρωπος κοντά στη θρησκεία και συμμετέχει σε εκθέσεις ζωγραφικής, έχει λαβει βραβεία ποίησης και δημιουργικής γραφής. Έχει επιδείξει εξαιρετικά καλή διαγωγή σε επίπεδο ότι έχει αλλάξει τον τρόπο που ενεργεί» ανέφερε, με την πολιτική αγωγή να απαντά: «ο Κων. Πάσσαρης επιχειρεί να αγιοποιηθεί. Δεν επισκέφθηκε τα ορφανά, τις χήρες που αργησε πίσω, να δει πως ζουν. Παρακαλώ, τα έγγραφα αυτά να μην ληφθούν υπόψη».

Κατά την επόμενη συνεδρίαση αναμένεται να ξεκινήσει η πρόταση της εισαγγελέως της έδρας επί της ενοχής ή μη του κατηγορούμενου.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα