Δίκη Λιγνάδη: “Μοιράζει” μηνύσεις ο Κούγιας – “Τα παιδιά ήταν δασκαλεμένα και αμίλητα”

Δίκη Λιγνάδη: “Μοιράζει” μηνύσεις ο Κούγιας – “Τα παιδιά ήταν δασκαλεμένα και αμίλητα”
Δίκη του σκηνοθέτη και ηθοποιού Δημήτρη Λιγνάδη ΙΝΤΙΜΕ

Στην συνήθη τακτική της προχώρησε η υπεράσπιση του Δημήτρη Λιγνάδη, με μήνυση κατά του Νίκου Σ. Τι κατέθεσε η Ελένη Κούρκουλα.

Στην συνήθη τακτική της προχώρησε ακόμα μία φορά η υπεράσπιση του Δημήτρη Λιγνάδη, η οποία -όπως άλλωστε ήταν αναμενόμενο- προχώρησε στην υποβολή μήνυσης κατά του Νίκου Σ. που κατέθεσε για τη δική του σεξουαλική κακοποίηση από το σκηνοθέτη. Ενώπιον του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου κατέθεσε και η πρώην υπουργός Ελένη Κούρκουλα.

Ο συνήγορος του πρώην καλλιτεχνικού διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου, ακολουθώντας την ίδια μέθοδο, που εφάρμοσε και στους καταγγέλλοντες, μήνυσε τον 36χρονο μάρτυρα, η υπόθεση του οποίου έχει παραγραφεί και δεν ελέγχεται ποινικά, καθώς φέρεται να τελέστηκε το 2005. Ο Αλέξης Κούγιας, ζητώντας να διαβιβαστούν στην εισαγγελία Πρωτοδικών τα πρακτικά της δίκης προκειμένου να ερευνηθεί το αδίκημα της ψευδούς κατάθεσης του μάρτυρα, προέταξε το γεγονός ότι χρειάστηκε να περάσουν πάνω από 15 χρόνια για να παρουσιαστεί για πρώτη φορά ο 36χρονος, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να υπάρξει μία ιατροδικαστική εξέταση για να διαπιστωθεί εάν πράγματι υπέστη σεξουαλική κακοποίηση.

«Ήταν ενήλικας τότε. Δεν υπάρχει κανένας μάρτυρας που να επιβεβαιώνει τη μαρτυρία του για βιασμού. Ούτε την επίσκεψή του στο σπίτι του Δημήτρη Λιγνάδη. Ο κατηγορούμενος δεν γνωρίζει το μάρτυρα τον είδε πρώτη φορά στο ακροατήριο. Ο μάρτυρας παρέμενε αδρανής για 15 χρόνια και τώρα ισχυρίζεται ότι ενδιαφέρεται να προστατέψει άλλα θύματα» είπε χαρακτηριστικά, επαναλαμβάνοντας τους ισχυρισμούς Λιγνάδη περί πολιτικής σκευωρίας σε βάρος τους του αναφορικά με την υπογραφή της σύμβασης για το Ελληνικό και περί προσωπικών βλέψεων του ΣΕΗ.

Ακόμα μία φορά επιχείρησε να ερμηνεύσει το φωτογραφικό υλικό που έχει εκδώσει ο μάρτυρας ως ερασιτέχνης φωτογράφος. «Δεν έχει αναστολές. Έχει ανεβάσει χυδαίες φωτογραφίες στα προφίλ του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Σε συνέντευξή του σε διεθνές περιοδικό έλεγε το 2018 πως ήταν ευτυχισμένος κάνοντας γιόγκα και διαλογισμό στο Μπαλί και το 2020 μας λέει ότι δεν μπορεί να ανακάμψει από το βιασμό» τόνισε ο Αλέξης Κούγιας.

Τους ίδιους ισχυρισμούς για πολιτικές σκοπιμότητες αναφέρθηκε και η πρώην πολιτικός και ηθοποιος Ελένη Κούρκουλα. Η «αδελφική φίλη» του κατηγορούμενου υποστήριξε πως το #metoo αποτέλεσε τη «χρυσή ευκαιρία για να φάνε το Λιγνάδη».

«Δεν είδα κάποιο άνθρωπο σοβαρό να καταγγείλει μέσα από το θέατρο, να τον καταγγέλλει και να πε πει ότι «με βιάσει μέσα στο καμαρίνι». Αντίθετα, είδα κάποιες περίεργες προσωπικότητες. Άρχισαν κάποιοι να σκέφτονται που δεν ήταν από την πλευρά της κυβέρνησης να μια ευκαιρία να πλήξουμε «τον ζωηρό Λιγνάδη», να τον τελειώσουμε. Και παρασυρόμενα πολλά ΜΜΕ το καταφέρανε. Άκουγα για το ανθρωπόμορφο τέρας εκείνες τις ημέρες» υποστήριξε η μάρτυρας, τονίζοντας πως ουδέποτε είχε δει τον κατηγορούμενο με ανήλικα άτομα ή αλλοδαπής καταγωγής, ενώ αναφορικά με τη πρώην σύντροφο του κατηγορούμενου μίλησε για ένα «άτομο με εμμονή».

Πρόεδρος: Εδώ υπάρχουν καταγγελίες για βιασμούς; Γνωρίζετε τους καταγγέλλοντες είχατε δει κάποιον στο περιβάλλον του κατηγορούμενου;

Μάρτυρας: Ποτέ κανέναν. Έπεσε από τα σύννεφα όταν άρχισε όλα αυτό. Εκείνες τις ημέρες ξέσπασε ένα κύμα ότι κάτι θα γίνει με τον Λιγνάδη….

Πρόεδρος: Είχατε διαπιστώσει ότι είναι μεμπτή η συμπεριφορά του; Ότι είχε σχέση με ανήλικα;

Μάρτυρας: Με ανήλικα ποτέ. Με ενήλικους ναι, και γυναίκες και άνδρες. Ξέρω τους δεσμούς του και κορίτσια και αγόρια.

Πρόεδρος: Γενικά τι άνθρωπος είναι ως προς αυτή την πλευρά του;

Μάρτυρας: Ήταν ευγενής παραπάνω από το κανονικά, πάντα ήταν περιποιητικός. Έρχονταν στο εξοχικό μας με τις σχέσεις του και έβλεπα ότι ήταν κανονικές. Δεν υπήρχε καν η υποψία του άντρα που κάνει ότι θέλει.

Πρόεδρος: Στις εξόδους σας βλέπατε να περιστοιχίζετε από νεαρά άτομα;

Μάρτυρας: Παιδιά ουδέποτε. Παιδιά ουδέποτε, το ξαναλέω. Με νεαρούς ανθρώπους γυναίκες και άνδρες, βεβαίως.

Πρόεδρος: Πως θα τον χαρακτήριζα γενικά σαν άνθρωπο;

Μάρτυρας: Θα τον χαρακτήριζα -όσο και αν ακουστεί περίεργο σε αυτή την αίθουσα – έναν γλυκό και τρυφερό άνθρωπο.

Πρόεδρος: Πως εσείς αντιληφθήκατε τα γεγονότα της σύλληψής του;

Μάρτυρας: Μου έπεσε το ταβάνι στο κεφάλι. Άκουγα 20 ημέρες πριν τη σύλληψή του ότι «κάτι έρχεται με τον Λιγνάδη». Τον ρώτησα πολλές φορές όχι μια. «Τι είναι αυτό που έρχεται;». Μου είπε «δεν ξέρω». Αφού πήγε μόνος του στη ΓΑΔΑ μετά συνελήφθη.

“Τα παιδιά ήταν δασκαλεμένα και αμίλητα”

Τα όσα αντιλαμβανόταν από την επαγγελματική επαφή που είχε με το Δημ. Λιγνάδη και τις σχέσεις του με ανήλικα παιδιά, κατέθεσε στο δικαστήριο ο μουσικός Γ.Χ. Όπως υποστήριξε, οι φήμες ήταν διάχυτες ωστόσο ο ίδιος απομακρύνθηκε όταν κατάλαβε ότι ισχύουν.

«Ακούγονταν, και πολύ έντονα, για ερωτικές σχέσεις με ανήλικα. Υπήρχε κοινός παρανομαστής σε όλο αυτό. Τα παιδιά αυτά ήταν ανήλικα δεν μαθαίναμε ποτέ το όνομά τους, ήταν δασκαλεμένα να είναι αμίλητα. Μέχρι το 2002 που μαχαιρώθηκε κανείς δεν ρώτησε ποτέ κάτι τον κατηγορούμενο. Υπήρχε η φήμη ότι έχει σχέσεις με παιδιά. Έμεινε με τον ανήλικο στην Επίδαυρο» ανέφερε μεταξύ άλλων, εξηγώντας ότι πήγε αυτοβούλως στη Δικαιοσύνη να καταθέσει όσα γνώριζε.

Μάρτυρας: Την Άνοιξη του 2006 βρέθηκε με ένα παιδί ανήλικο, ήξερα ότι είχε σχέση με τον κατηγορούμενο και απομακρύνθηκα. Είχα δει αυτό το παιδί σε πρόβες. Ποτέ δεν είχε παραδεχθεί ο κατηγορούμενος ανοιχτά ότι είχε σχέση μαζί του, αλλά καταλάβαινες ότι είναι μαζί. Είχα δει και άλλα παιδιά μαζί του το 2006. Ο συγκεκριμένος κατάλαβα ότι δεν ήταν φοιτητής της Φιλοσοφικής, όπως έλεγε. Τον είχε δει από το 2003 με 2004. Τότε ήταν 15 – 16 ετών. Μεγαλόδειχνε δεν μπορούσα τότε να καταλάβω ότι ήταν ανήλικος.

Πρόεδρος: Είχατε διαπιστώσει ότι είχαν ερωτική σχέση;

Μάρτυρας: Με τόση μεγάλη διαφορά ηλικίας; Έμεναν στο ίδιο δωμάτιο…

Πρόεδρος: Υπήρχε κάτι μεμπτό στο ότι έμεναν στο ίδιο δωμάτιο; Πως συμπεράνατε ότι είχε ερωτική σχέση;

Μάρτυρας: Δεν είχα μάθει την αλήθεια για την ηλικία του και αυτό με έβαλε σε σκέψεις, συν τις φήμες που υπήρχαν και το επεισόδιο με την απόπειρα δολοφονίας του κατηγορούμενου.

Πρόεδρος: Για αυτό τι ξέρετε;

Μάρτυρας: Δεν ξέρω πολλά για αυτό. Με πήρε ένας φίλος και μου είπε ότι μαχαίρωσαν τον κατηγορούμενο…

Μάλιστα, ο πρώην συνεργάτης του κατηγορούμενου αναφέρθηκε και σε μια άλλη περίπτωση σεξουαλικης κακοποίησης που είχε φτάσει στα αυτιά του, με πρωταγωνιστή το Δημ. Λιγνάδη. Συγκεκριμένα, κατέθεσε ότι από το 1984 είχε καταγγελθεί ο κατηγορούμενος για ασέλγεια σε βάρος ανηλίκου, αλλά εκείνος τότε δεν πίστεψε τις φήμες.

Πολιτική Αγωγή: Είπατε ότι γνωρίζετε και άλλο άτομο που κακοποιήθηκε. Τι σας είπε; Πως κακοποιήθηκε; Ήταν ανήλικος;

Μάρτυρας: Όχι δεν ήταν ανήλικος. Μου είπε ότι ο κατηγορούμενος χρησιμοποιούσε βία στο σεξ.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα