iStock

ΠΕΝΤΕ ΘΕΡΑΠΕΙΕΣ ΠΟΥ ΑΚΟΛΟΥΘΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ HANGOVER ΚΙ ΕΙΝΑΙ ΕΝΑ ΨΕΜΑ

Σε αυτές τις γιορτές, μην κάνεις ό,τι πάντα με το hangover. Ακολούθησε τακτικές που μπορούν πραγματικά να σε βοηθήσουν.

Θα βγεις, θα πιεις και το πιθανότερο είναι πως θα ξυπνήσεις με ένα κεφάλι ‘καζάνι’ και θα νιώθεις σαν να είσαι σε βάρκα που κουνάει, ενώ είσαι σπίτι σου.

Το στόμα σου θα είναι ‘στεγνό‘, δεν θα φτουρούν για να σε λυτρώσουν ούτε 3 κανάτες με νερό, ενώ θα αποφεύγεις σαν τον vampire το φως. Δεν θα απολαμβάνεις και τον όποιο θόρυβο ακούγεται κοντά σου και δεν θα ‘χεις ενέργεια για τίποτα.

Αν το έχεις ‘τερματίσει’ θα αισθάνεσαι συμπτώματα που εμφανίζονται όταν έχουμε κατάθλιψη. Όπως; Όλα θα σου φαίνονται μάταια.

Εντάξει.

Δεν είναι η πρώτη φορά που παθαίνεις hangover.

Ας γίνει η πρώτη που ξέρεις τι πραγματικά μπορεί να σε βοηθήσει.

Δεν είναι ό,τι νόμισες έως τώρα.

Θα δούμε τους πέντε επικρατέστερους μύθους για όσα μπορούν να μας σώσουν από αυτήν την ανυπόφορη συνθήκη, αφού πρώτα σου πω πώς το σώμα σου επεξεργάζεται το αλκοόλ -μπας και το λυπηθείς.

ΤΙ ΣΥΝΤΕΛΕΙΤΑΙ ΣΤΟ ΣΩΜΑ ΣΟΥ ΜΟΛΙΣ ΠΙΕΙΣ ΑΛΚΟΟΛ

Κατ’ αρχάς το σώμα μας δεν έχει την ικανότητα να αποθηκεύει το αλκοόλ. Έτσι το διασπά.

Πίνουμε μια, δυο γουλιές αλκοόλ κι έτσι αρχίζει το ταξίδι του στα εντός μας.

Μπαίνει στην κυκλοφορία του αίματος μέσω του στομάχου και του λεπτού εντέρου και κατανέμεται γρήγορα σε όλο το σώμα -καθώς πρόκειται για μικρό μόριο που εύκολα περνάει από όλες τις κυτταρικές μεμβράνες.

Φτάνει στην υψηλότερη συγκέντρωση στο αίμα μέσα σε 30-60 λεπτά από την κατανάλωση.

Περίπου το 20% απορροφάται απευθείας στην κυκλοφορία του αίματος από το στομάχι.

Το υπόλοιπο 80% απορροφάται από το λεπτό έντερο.

Το συκώτι είναι το όργανο που το μεταβολίζει, σε δυο στάδια. Στο πρώτο μετατρέπει το αλκοόλ σε ακεταλδεΰδη, τοξική ουσία που μπορεί να προκαλέσει συμπτώματα hangover.

Ακολούθως, η ακεταλδεΰδη μετατρέπεται σε οξικό άλας, μια αβλαβή ουσία που αποβάλλεται εύκολα από το σώμα μέσω ως νερό και διοξείδιο του άνθρακα.

Αποβάλουμε από το 5 έως το 10% ως ούρα και ιδρώτα.

Το υπόλοιπο 90 με 95% φεύγει από το στόμα (ως διοξείδιο του άνθρακα) με την ανάσα.

Όπως όλα τα πράγματα σε αυτήν τη ζωή και το συκώτι μας έχει τα όρια του.

Ο ρυθμός με τον οποίο μεταβολίζεται το αλκοόλ διαφέρει από άτομο σε άτομο. Είναι κάτι που εξαρτάται από διάφορους παράγοντες, όπως γενετικούς, την ηλικία και το βάρος μας.

Ως εκ τούτου, η διαδικασία του μεταβολισμού και της απέκκρισης του αλκοόλ εξαρτάται από τη ‘ζημιά’ που κάναμε τις προηγούμενες ώρες.

Γιατί το αλκοόλ μας ‘πιάνει’ πιο εύκολα, όταν δεν έχουμε φάει

Το φαγητό εμποδίζει το αλκοόλ να περάσει γρήγορα στο λεπτό έντερο σας. Όταν υπάρχει τροφή στο στομάχι, το αλκοόλ απορροφάται πιο αργά. Όταν δεν υπάρχει, μεγάλο μέρος του περνά γρήγορα από το στομάχι στο λεπτό έντερο -όπου το μεγαλύτερο μέρος του απορροφάται στην κυκλοφορία του αίματος.

Αυτό εντείνει όλες τις παρενέργειες του ποτού, όπως την ικανότητά μας να σκεφτόμαστε και να συντονίζουμε τις κινήσεις του σώματός σας.

Τώρα ήλθε η ώρα για τους μύθους.

Μύθος #1: Η κατανάλωση περισσότερου αλκοόλ βοηθά στη θεραπεία του hangover

Είναι ο μεγαλύτερος μύθος εξ όσων σχετίζονται με όσα νιώθουμε, αφότου όταν ξυπνάμε από μεγάλη κατανάλωση αλκοόλ.

Αν τυχόν πιεις στο ‘πρωινό’ αλκοόλ, θα παρατείνεις το hangover. Πρόκειται για διουρητική ουσία και όσες περισσότερες φορές ‘αδειάζουμε’ την κύστη μας, τόσο περισσότερο κινδυνεύουμε με αφυδάτωση. Αυτή είναι εκ των κυρίων αιτιών του βασανιστηρίου μας, μαζί με τους πονοκεφάλους, την κόπωση και τη ναυτία.

Μύθος #2: Η κατανάλωση λιπαρών τροφών βοηθά

Ρώτα τους φίλους σου τι τρώνε για να συνέλθουν από το hangover. Το 90% θα αναφέρει λιπαρά τρόφιμα. Η αλήθεια είναι πως σε βοηθούν να νιώσεις λίγο καλύτερα, αλλά η βελτίωση είναι προσωρινή. Δεν θα θεραπεύσει το αίτιο. Μελέτες δείχνουν πως τα λιπαρά τρόφιμα επιδεινώνουν το hangover, αυξάνοντας τη φλεγμονή και επιβραδύνοντας την πέψη.

Μύθος #3: Η κατανάλωση καφέ είναι η λύση

Ό,τι περιέχει καφεΐνη πρέπει να μείνει μακριά μας, όταν τελούμε υπό καθεστώς hangover. Η διεγερτική ουσία προσωρινά βοηθά να νιώσουμε μια κάποια εγρήγορση, αλλά και πάλι δεν λύνει το πρόβλημα. Αυτό που κάνει είναι να σε αφυδατώνει -και άρα να κάνει χειρότερο το hangover.

Μύθος #4: Η ασπιρίνη και η ιβουπροφαίνη είναι προορισμός

Πριν κατευθυνθείς προς το σημείο του σπιτιού όπου έχεις τα φάρμακα, διάβασε ότι η ασπιρίνη και η ιβουπροφαίνη είναι αναλγητικά που μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση των πονοκεφάλων και των μυϊκών πόνων. Δεν θεραπεύουν δηλαδή, αυτό που σε βασανίζει. Άσε που τα παυσίπονα μπορεί και να ερεθίσουν το στομάχι σου ή να επιδεινώσουν τη ναυτία που νιώθεις.

Μύθος #5: Κοιμήσου όσο περισσότερο μπορείς

Ο ύπνος γενικά, βοηθάει την υγεία μας. Αυτό που δεν κάνει είναι να θεραπεύει το hangover. Προσφέρει μια ανακούφιση, αλλά έως εκεί.

Ο καλύτερος τρόπος για να θεραπεύσεις ένα hangover είναι να το προλάβεις

Αν κάνεις 2-3 πράγματα, πριν αρχίσει να πίνεις αλκοόλ είναι πολύ πιθανό να μη συναντηθείς με το hangover.

Για αυτό θα χρειαστεί να φας κάτι νωρίτερα, ιδανικά με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες και υδατάνθρακες -καθώς αυτά βοηθούν στην επιβράδυνση της απορρόφησης του αλκοόλ στην κυκλοφορία του αίματός σας.

Το νερό μεταξύ των ποτών επίσης είναι σύμμαχος σου, όπως και η αποφυγή ζαχαρούχων ποτών.

Επειδή δεν σε κυνηγάει κανείς, δεν χρειάζεται να εξαφανίζεις το περιεχόμενο του ποτηριού σε κλάματα δευτερολέπτου. Σκέψου πως το σώμα σου χρειάζεται το χρόνο του για να επεξεργαστεί ό,τι του ‘ρίχνεις’, πριν ‘ρίξεις’ περισσότερη ποσότητα.

Η κατανάλωση ενός υγιεινού πρωινού μπορεί να βοηθήσει στην αναπλήρωση των θρεπτικών συστατικών και των υγρών που χάθηκαν από το σώμα σου.

Επίλεξε τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες (κάνουν και τα αυγά που βοηθούν στην αποκατάσταση των κατεστραμμένων κυττάρων και ιστών, ενώ η χολίνη που περιέχουν χρειάζεται για τη λειτουργία του εγκεφάλου) και σύνθετους υδατάνθρακες. Όπως; Πλιγούρι βρώμης και φρούτα.

ΠΟΙΑ ΦΡΟΥΤΑ ΝΑ ΕΠΙΛΕΞΕΙΣ

iStock

Τα πορτοκάλια είναι μια καλή πηγή καλίου και βιταμίνης C, τα οποία είναι απαραίτητα για την ενυδάτωση και τη γενική υγεία.

Οι μπανάνες είναι μια καλή πηγή καλίου, το οποίο βοηθά στη ρύθμιση της ισορροπίας των υγρών στο σώμα. Περιέχουν επίσης μαγνήσιο, το οποίο μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση από μυϊκές κράμπες και πονοκεφάλους.

Το γιαούρτι είναι μια καλή πηγή προβιοτικών, τα οποία είναι ευεργετικά βακτήρια που μπορούν να βοηθήσουν στη βελτίωση της πέψης και της υγείας του εντέρου. Τα υγιή βακτήρια του εντέρου μπορούν επίσης να βοηθήσουν στη μείωση της φλεγμονής και στη βελτίωση της συνολικής υγείας, κάτι που μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση των συμπτωμάτων του hangover.

Τα αβοκάντο είναι μια καλή πηγή υγιεινών λιπών, τα οποία μπορούν να βοηθήσουν στην αναπλήρωση της ενέργειας και στη βελτίωση της απορρόφησης θρεπτικών συστατικών. Περιέχουν επίσης βιταμίνες C και E, οι οποίες είναι αντιοξειδωτικές ουσίες που μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση της φλεγμονής.

Το γκρέιπφρουτ είναι μια καλή πηγή ηλεκτρολυτών και φρουκτόζης, η οποία είναι ένα φυσικό σάκχαρο που μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση των επιπέδων ενέργειας.

Το καρπούζι είναι μια εξαιρετική πηγή ηλεκτρολυτών, οι οποίοι είναι απαραίτητοι για την ενυδάτωση. Περιέχει επίσης κιτρουλίνη, ένα αμινοξύ που έχει αποδειχθεί ότι βελτιώνει τη ροή του αίματος και μειώνει τον μυϊκό πόνο.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα