Δίκη Λουκμάν: "Έσπασαν" τα ισόβια για τους ενόχους - Ένταση στην αίθουσα του δικαστηρίου

Συγκέντρωση έξω από το Μεικτό Ορκωτό Εφετείο Αθηνών όπου ανακοινώθηκε η απόφαση για τη δολοφονία του Πακιστανού μετανάστη Σαχζάτ Λουκμάν
Συγκέντρωση έξω από το Μεικτό Ορκωτό Εφετείο Αθηνών όπου ανακοινώθηκε η απόφαση για τη δολοφονία του Πακιστανού μετανάστη Σαχζάτ Λουκμάν EUROKINISSI

Το Μεικτό Ορκωτό Εφετείο κατέληξε στο συμπέρασμα, πως ο θάνατος του Σαχζάτ Λουκμάν στα Πετράλωνα τον Ιανουάριο του 2013, προήλθε από πρόθεση κατά συναυτουργία με ρατσιστικό κίνητρο, χωρίς ωστόσο να εμπλέκει στο σκεπτικό του τη Χρυσή Αυγή.

Σε πλήρη πανικό ολοκληρώθηκε η δίκη για τη δολοφονία του Σαχζαντ Λουκμάν, με το Μικτό Ορκωτό Εφετείο να "σπάει" τα ισόβια και το ακροατήριο να ξεσπά στη δικαστική αίθουσα.

Ποινή 21 ετών και 5 μηνών για τα αδικήματα της ανθρωποκτονίας κατά συναυτουργία με άμεσο δόλο, της οπλοφορίας, της οπλοχρησίας και της οπλοκατοχής καταδίκασε τους Διον. Λιακόπουλο και Χρ. Στεργιόπουλο. Το ΜΟΕ κατά πλειοψηφία (6-1) αναγνώρισε το ελαφρυντικό της καλής συμπεριφοράς μετα την πράξη για τους καταδικασθέντες σπάζοντας την ισόβια κάθειρξη που τους είχε επιβληθεί πρωτόδικα.

Πιο συγκεκριμένα, μετά από μακρά διαδικασία, τακτικοί δικαστές και ένορκοι κατέληξαν στην ίδια θέση, ότι δηλαδή οι Διον. Λιακόπουλος και Χρ. Στεργιόπουλος με διαδοχικές πράξεις σκότωσαν με άμεσο δόλο τον άτυχο νέο, πακιστανικής υπηκοότητας. Σύμφωνα με το σκεπτικό του δικαστηρίου, διαγνώστηκε η ύπαρξη ρατσιστικού κινήτρου (79 ΠΚ), καθώς «η επιλογή του δράστη έγινε λόγω των φυλετικών χαρακτηριστικών και της καταγωγής του και για αυτό επιτέθηκαν σε βάρος του.

Ωστόσο, μετά και από επισήμανση του συνηγόρου Αντώνη Φούσσα, που εκπροσωπεί τον Δ. Λιακόπουλο και στη δίκη της εγκληματικής οργάνωσης, ο πρόεδρος της έδρας επεσήμανε ότι «το δικαστήριο δεν συνδέει την επίμαχη πράξη με τη Χρυσή Αυγή, απλά ότι εκείνη τη στιγμή γνώριζαν ότι εκείνος είναι αλλοδαπός».

Παράλληλα, το δικαστήριο αποφάσισε να απορριφθούν όλοι οι υπερασπιστικοί ισχυρισμοί, και συγκεκριμένα τα αιτήματα μετατροπής της κατηγορίας της ανθρωποκτονίας από πρόθεση σε θανατηφόρα σωματική βλάβη ή σε επικίνδυνη σωματική βλάβη. Έτσι, το δικαστήριο, κατέληξε στην ενοχή των δύο κατηγορούμενων για τα αδικήματα της ανθρωποκτονίας από πρόθεση κατά συναυτουργία με ρατσιστικό κίνητρο και της οπλοφορίας - οπλοχρησίας. Ως προς την πράξη (πλημμέλημα) της αποδοχής προϊόντων εγκλήματος, το ΜΟΕ έκρινε το απαράδεκτο της εφεσης, καθώς έχει παύσει η ποινικη δίωξη.

Αμέσως μετά την ανακοίνωση της απόφασης συγκεντρωμένοι πέταξαν μπουκάλια με νερά και φώναξαν συνθήματα όπως «φασίστες, κουφάλες, θέλετε κρεμάλες». Διμοιρία της αστυνομίας μπήκε μέσα στη δικαστική αίθουσα και έβγαλε τους συγκεκριμένους, προκειμένου να επαναφέρει την τάξη.

Στιγμιότυπο από συλλαλητήριο κατά της ρατσιστικής βίας, με αφορμή τη δολοφονία του Πακιστανού μετανάστη Σ. Λουκμάν
Στιγμιότυπο από συλλαλητήριο κατά της ρατσιστικής βίας, με αφορμή τη δολοφονία του Πακιστανού μετανάστη Σ. Λουκμάν EUROKINISSI

Το σχέδιο του νέου Ποινικού Κώδικα

Η υπεράσπιση των δύο καταδικασθέντων μετά την απόφαση επί της ενοχής, προχώρησε στο αίτημα να διακοπεί η διαδικασία για άλλη δικάσιμο για την επιμέτρηση των ποινών. Όπως υποστήριξαν οι συνήγοροι, το επόμενο διάστημα αναμένεται να έχει ψηφιστεί το Νομοσχέδιο για το νέο Ποινικό Κώδικα, και για αυτό ζήτησαν η ελληνική Δικαιοσύνη να τους μεταχειριστεί ανάλογα με τα νέα δεδομένα.

Τέλος, οι δύο κατηγορούμενοι ζήτησαν να τους αναγνωριστούν τα ελαφρυντικά του προτέρου εντίμου βίου, της μεταγενέστερης καλής συμπεριφοράς και της ειλικρινούς μεταμέλειας, με την υπεράσπιση να χαρακτηρίζει τη δολοφονία του Σαχζάτ Λουκμάν ως «παραφωνία στη μέχρι τότε ζωή τους». Απορριπτικός ήταν ο εισαγγελέας ως προς το σύνολο των αιτημάτων. «Πιστεύω ότι οι κατηγορούμενοι πλανήθηκαν και παρασύρθηκαν στην πράξη αυτή, θεωρώ όμως ότι δεν μπορεί το δικαστήριο να αναγνωρίσει ελαφρυντικά» είπε χαρακτηριστικά.

Υπενθυμίζεται ότι ο εισαγγελέας του ΜΟΕ έχει προτείνει την ενοχή των Διον. Λιακόπουλο και Χρ. Στεργιόπουλο, οι οποίοι πρωτόδικα έχουν καταδικαστεί σε ισόβια κάθειρξη. Κατά την εισαγγελική εισήγηση, δεν υπήρξε καμία συμπλοκή το μοιραίο βράδυ, αντίθετα η επίθεση ήταν «αναίτια και απρόκλητη», αφού «δεν προκλήθηκε κανένα ζιγκ ζαγκ από την πλευρά του Λουκμάν, ούτε κεφαλοκλειδώματα όπως ισχυρίζονταν οι κατηγορούμενοι». Σύμφωνα με τον εισαγγελέα, υπήρχε συναυτουργία, αφού «οι δύο συναποφάσισαν, πήραν ίδια στιλέτα και πέρασαν από το Πετράλωνα».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Λουκμάν: Ένταση στη δίκη για τη δολοφονία

Δίκη Λουκμάν: Καταδίκη με ρατσιστικό κίνητρο ζητά ο εισαγγελέας

Ο μαύρος χάρτης της βίας, 50 σκίτσα και ένας κίνδυνος

SHARE: