Δίκη Πισπιρίγκου: “Δεν είχε πρόβλημα στην καρδιά της η Τζωρτζίνα” κατέθεσε ο διευθυντής του παιδιοκαρδιολογικού του Ωνασείου

Δίκη Πισπιρίγκου: “Δεν είχε πρόβλημα στην καρδιά της η Τζωρτζίνα” κατέθεσε ο διευθυντής του παιδιοκαρδιολογικού του Ωνασείου
INTIME NEWS

"Η Τζωρτζίνα ήταν ένα μήνα στη ΜΕΘ και παρακολουθούνταν από μόνιτορ, δεν είχε παρουσιάσει ποτέ αρρυθμίες. Δεν είχε παθολογικές βραδυκαρδίες ούτε άλλες αρρυθμίες" υπογράμμισε ο μάρτυρας και αναφέρθηκε και στις τελευταίες κρίσιμες ώρες που το κοριτσάκι είχε υποστεί την ανακοπή.

«Δεν υπάρχει κανένα ενδεχόμενο με το οποίο να μπορούμε να αποδώσουμε τον θάνατο της Τζωρτζίνας στην καρδιά της» τόνισε στην κατάθεσή του στην δίκη της Ρούλας Πισπιριγκου στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο ο διευθυντής του παιδιοκαρδιολογικου τμήματος του Ωνασείου Καρδιοχειρουργικού Κέντρου, Ιωάννης Παπαγιάννης.

Ο μάρτυρας αναφέρθηκε στις τελευταίες κρίσιμες ώρες που το κοριτσάκι είχε υποστεί την ανακοπή στο «Αγλαΐα Κυριακού» με αποτέλεσμα να καταλήξει στις 29 Ιανουαρίου 2022. Τόνισε  πως 20 λεπτά πριν τον θάνατό του, το παιδί είχε φυσιολογικό καρδιολογικό ρυθμό: «Την τελευταία ημέρα ζωής της Τζωρτζίνας έχουμε σημαντικά δεδομένα. Έλαβα μια κλήση από τη μητέρα κατά τη διάρκεια της ανακοπής και μου ζήτησε να δω μια καταγραφή που μου είχε στείλει. Μπήκα στο σύστημα και είδα ότι στις 2 το μεσημέρι υπήρχε φυσιολογικός ρυθμός καρδιάς. Δηλαδή, 20 λεπτά πριν το συμβάν το παιδί είχε φυσιολογικό ρυθμό. Στην ανάνηψη του παιδιού γύρω στις 15.30 μου εστάλη ακόμη μια καταγραφή που έδειχνε ότι το μηχάνημα λειτουργούσε σαν βηματοδότης γιατί οι παλμοί είχαν πέσει κάτω από τους 60. Δεν είχε καταγράψει καμία επικίνδυνη αρρυθμία που να το κάνει να λειτουργήσει ως απινιδωτής. Όταν η καρδιά έπαψε να λειτουργεί μου εστάλη ένα καρδιογράφημα που έδειχνε ότι το μηχάνημα συνέχιζε να λειτουργεί όμως η καρδιά δεν ανταποκρινόταν…».

Ο μάρτυρας αναγέρθηκε για το διάστημα που η Τζωρτζίνα εισήχθη στην ΜΕΘ του Ωνασείου, όπου μεταφέρθηκε από την Πάτρα για παρακολούθηση της καρδιάς της μετά την ανακοπή που υπέστη τον Απρίλιο του 2021 στο Καραμανδάνειο.

«Η Τζωρτζίνα ήταν ένα μήνα στη ΜΕΘ και παρακολουθούνταν από μόνιτορ, δεν είχε παρουσιάσει ποτέ αρρυθμίες. Δεν είχε παθολογικές βραδυκαρδίες ούτε άλλες αρρυθμίες. Διενεργήσαμε και άλλες εξετάσεις για να αποκαλύψουμε τυχόν άλλες λανθάνουσες διαταραχές που δεν φαίνονται στο απλό καρδιογράφημα. Και αυτό αποκλείστηκε. Κάναμε έλεγχο με υπέρηχο, ήταν όλα φυσιολογικά, εκτός από ήπιες διαταραχές που οφείλονταν στην υποξαιμία που είχε περάσει το παιδί», ανέφερε στην κατάθεσή του ο κ. Παπαγιάννης μιλώντας για την κατάσταση της υγείας του κοριτσιού.

Ο μάρτυρας παρά την θέση της υπεράσπισης ότι η Τζωρτζίνα είχε καρδιολογικό πρόβλημα επανέλαβε πολλές φορές πως «δεν υπήρχε ένδειξη καρδιακού προβλήματος, δεν πιστεύω ότι πέθανε από την καρδιά της».

Όπως είπε ο μάρτυρας: «Τα εξαντλήσαμε όλα, δεν βρήκαμε κανένα σύνδρομο στο παιδί. Αν δεν είχαμε βάλει τον απινιδωτή θα μπορούσαμε να έχουμε τις υποψίες ότι ήταν κάτι που δεν ανιχνεύεται».

 Σε άλλο σημείο της κατάθεσής του ο γιατρός είπε: «Καταρχήν ξεκινήσαμε από το ιστορικό, από το οποίο προέκυψε πως δεν υπήρχε κανένα ανεξήγητο συμβάν ανακοπής σε νεαρό άτομο στην οικογένεια. Το παιδί ωστόσο υπέστη ανακοπή στο Καραμανδαειο, το οποίο αντιμετωπίστηκε μετά από μακρά προσπάθεια των συναδέλφων. Υπήρχαν και τα άλλα δυο παιδιά της οικογένειας που είχαν πεθάνει. Ετέθη έτσι η υποψία καρδιολογικού νοσήματος. Η Τζωρτζίνα πριν από το συμβάν δεν είχε κανένα σύμπτωμα, ήταν ένα ζωηρό παιδί. Δεν υπήρχε  κανένα εύρημα που να συνηγορεί για καρδιακό νόσημα. Στην οικογένεια δεν υπήρχε κανένα τέτοιο ιστορικό ανακοπής σε νεαρά άτομα. Στην εξέταση δεν βρέθηκε κανένα καρδιολογικό εύρημα. Στη συνέχεια κάναμε ηλεκτροκαρδιογράφημα – το παιδί παρουσίαζε φυσιολογικό ρυθμό, δεν είχε αρρυθμίες, δεν είχε καμία διαταραχή στην καρδιά. Οποιαδήποτε πληροφορία από το ηλεκτροκαρδιογράφημα ήταν φυσιολογική. Ήταν ένα μήνα στη ΜΕΘ κι ήταν σε μόνιτορ, δεν παρουσίασε ποτέ αρρυθμίες.» 

«Δεν είχε παθολογικές βραδυκαρδίες, ούτε άλλες αρρυθμίες, διενεργήσαμε άλλες εξετάσεις για να αποκαλύψουμε τυχόν άλλες λανθάνουσες διαταραχές. Δεν βρέθηκε τίποτε. Ένα μήνα στη μονάδα μας, το εξετάζαμε τακτικά και σε όλη αυτή τη διάρκεια δεν παρουσίασε κανένα καρδιολογικό πρόβλημα. Εξετάζουμε τα πάντα πριν. Δεν προχωράμε άμεσα στη θεραπεία.»

Πρόεδρος: «Υπάρχει περίπτωση να υπήρχε κάποιο γενετικό αρρυθμιογόνο νόσημα και να μην ήταν ανιχνεύσιμο; Έγινε έλεγχος σε 5.000 γονίδια και αυτός ήταν αρνητικός, δεν είχε βρεθεί τίποτα.»

Μάρτυρας: «Υπάρχει ένα ελάχιστο ποσοστό. Ακόμη και 1 στις 100 των σπάνιων περιπτώσεων θα καταγράφονταν στην λειτουργία του απινιδωτή.»

Πρόεδρος: «Η κεταμίνη τι είδους φάρμακο είναι;»

Μάρτυρας: «Είναι κατασταλτικό φάρμακο, το χορηγούμε όταν πρέπει να κάνουμε κάποια επίπονη πράξη, τη χρησιμοποιούμε για παράδειγμα σε καθετηρίαση της καρδιάς.»

Πρόεδρος: «Χρησιμοποιείται κεταμίνη στην ανάνηψη;»

Μάρτυρας: «Είναι απίθανο όταν ο ασθενής είναι σε ανακοπή να του δόσεις κεταμίνη.»

Πρόεδρος: «Όταν έχουμε ένα παιδί που κοιμάται και παθαίνει ανακοπή όπως εν προκειμένω ανέφερε η κατηγορουμένη για τη Τζωρτζινα θα προηγηθεί ταραχή, δύσκολη αναπνοή; Η περιγραφή της μητέρας είναι ότι το παιδί ανασηκώθηκε, τίναξε χέρια και πόδια. Συνάδει αυτό με ανακοπή;»

Μάρτυρας: «Δεν θα περίμενα ένα τέτοιο συμβάν να καταλήξει έτσι, δεν εξηγείται αυτό με υποκείμενο αρρυθμιογόνο πρόβλημα.»

Εισαγγελέας: «Τι αιτιολογία δίνετε; Πώς γίνεται μια καρδιά γερή να σταματήσει να λειτουργεί;»

Μάρτυρας: «Δεν μας δόθηκε κάποια σαφής αιτία για την καρδιά.»

Εισαγγελέας: «Είδατε το παιδί ανάμεσα στις δυο ανακοπές. Βρίσκετε κάποιες ομοιότητες ανάμεσα σε αυτές τις δυο ανακοπές;»

Μάρτυρας: «Προφανώς δεν μπορώ να πω με σιγουριά, γιατί δεν ήμουν μπροστά στα συμβάντα. Όμως και στις δυο περιπτώσεις δεν υπήρχε κάποια αρρυθμία.»

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα