Δίκη Πισπιρίγκου: “Δεν υπάρχει αίτιο για την ανακοπή, έγινε εν αιθρία” κατέθεσε παιδοκαρδιολόγος

Δίκη Πισπιρίγκου: “Δεν υπάρχει αίτιο για την ανακοπή, έγινε εν αιθρία” κατέθεσε παιδοκαρδιολόγος
Δίκη Ρούλας Πισπιρίγκου Giannis Dimitropoulos / SOOC

Η παιδοκαρδιολόγος, Αγγελική Καρατζά, που είχε εξετάσει την Τζωρτζίνα, περίπου δέκα ημέρες πριν την ανακοπή που υπέστη, κατέθεσε σήμερα πως εντόπισε τίποτα ανησυχητικό στις εξετάσεις του παιδιού. Αναλυτικά όσα ανέφερε στο δικαστήριο.

“Έγινε εν αιθρία! Εδώ δεν υπάρχει κανένα αίτιο για να κάνει το παιδί ανακοπή!” δήλωσε κατηγορηματικά στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο στη δίκη της Ρούλας Πισπιρίγκου, η παιδοκαρδιολόγος Αγγελική Καρατζά που είχε εξετάσει την Τζωρτζίνα στις 29 Μαρτίου 2021, περίπου δέκα ημέρες πριν την ανακοπή που υπέστη το παιδί μέσα στο Καραμανδάνειο Νοσοκομείο.

Η γιατρός που όπως κατέθεσε εξέτασε την Τζωρτζίνα εξονυχιστικά εξαιτίας των θανάτων της Μαλένας και της Ίριδας, δεν εντόπισε τίποτα ανησυχητικό και οι εξετάσεις “ήταν μία χαρά”.

Κατέθεσε επίσης πως επικοινώνησαν μαζί της, όταν στις 8 Απριλίου 2021 εισήχθη στο Καραμνδάνειο η Τζωρτζίνα, από το Νοσοκομείο

Πρόεδρος: Έγινε επικοινωνία μαζί σας από το Καραμανδάνειο στις 8 Απριλίου;

Μάρτυρας: Με πήρε τηλέφωνο ο κ. Φίλιας για να εξετάσω το παιδί και συνεννοηθήκαμε να το φέρουν την επόμενη ημέρα. Εγώ στη συνέχεια ανακάλεσα στη μνήμη μου ότι έχω εξετάσει το παιδί και το ακυρώσαμε γιατί δεν υπήρχε λόγος να το ξαναδώ. Αυτό το επιβεβαιώνει και η ειδικευόμενη που ήταν στο γραφείο μου.

Στην μάρτυρα επιδείχθηκαν ενώπιον του δικαστηρίου τα καρδιογραφήματα της Τζωρτζίνας και μελετώντας τα, είπε:

“Και τα δυο καρδιογραφήματα του παιδιού είναι απολύτως φυσιολογικά για την ηλικία του. Καμία υποψία, καμία ένδειξη για το οτιδήποτε. Δεν θα επαναλάμβανα τα καρδιογραφήματα αν ήμουν στο Καραμανδάνειο“.

Η μάρτυρας κλήθηκε στις 12 Απριλίου 2021 στην εντατική του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ρίου ,όπου μεταφέρθηκε η Τζωρτζίνα μετά την ανακοπή και την εξέτασε. Όπως κατέθεσε εντυπωσιάστηκε γιατί η ανακοπή δεν άφησε κανένα σημάδι στο παιδί.

“Εξεπλάγην γιατί μετά από τέτοια παρατεταμένη ανακοπή η καρδιά δεν είχε τίποτα πέραν λίγου υγρού αντανακλαστικού. Συνήθως τα παιδιά αυτά έχουν πολλά προβλήματα μετά από αυτό. Η ανακοπή δεν της πείραξε την καρδιά. Δείχνει ότι παρά την παρατεταμένη ανακοπή η καρδιά δεν υπέστη βλάβη. Σε καρδιά που είχε πρόβλημα, θα άφηνε σίγουρα προβλήματα. Βαριές ανεπάρκειες βαλβίδων, ίσως θρόμβους στην καρδιά και σίγουρα ανάγκη για υποστηρικτικά φάρμακα” Η γιατρός τόνισε πως σε έλεγχο του Ωνασείου δεν προέκυψε κληρονομικό νόσημα καρδιάς στην Τζωρτζίνα.

Νωρίτερα η γιατρός απάντησε σε ερωτήσεις της προέδρου:

Πρόεδρος: Πόσο συχνά πρέπει να εξετάζεται ένα παιδί όταν διαπιστώνεται ότι είναι φυσιολογικό;

Μάρτυρας: Ο προληπτικός καρδιολογικός έλεγχος δεν περιλαμβάνεται στον παιδιατρικό έλεγχο. Άρα ένα παιδί δεν υποβάλλεται σε τέτοιες εξετάσεις. Ακόμα και οι αθλητές εξετάζονται μια φορά το χρόνο με καρδιογράφημα. Τα αλλά παιδιά ποτέ.

Πρόεδρος: Ποια είναι η διαφορά της ανακοπής με το έμφραγμα;

Μάρτυρας: Κάθε άνθρωπος όταν πεθαίνει κάνει ανακοπή. Το έμφραγμα του μυοκαρδίου είναι μειωμένη παροχή οξυγόνου στον καρδιακό μυ που οδηγεί σε νέκρωση του καρδιακού μυός. Στα παιδιά είναι πολύ σπάνιο και υπάρχουν δυο αιτία που στη συγκεκριμένη περίπτωση δεν υπήρχαν.

Πρόεδρος: Όταν παθαίνει κάποιος ανακοπή την ώρα που κοιμάται ποια είναι η αντίδραση;

Μάρτυρας: Δυστυχώς βλέπουμε απευθείας νεκρό το πρόσωπο. Και η νεκροτομή σε ένα 30% δεν μπορεί να βρει το αίτιο.

Πρόεδρος: Υπάρχει αντίδραση στο σώμα;

Μάρτυρας: Τίποτα δε βλέπουμε. Απλώς σταματάει.

Πρόεδρος: Υπάρχει περίπτωση να δούμε να σηκώνεται ή να τινάζεται ας πούμε;

Μάρτυρας: Υπάρχει περίπτωση να δούμε προθανάτιο ρόγχο.

Όπως τόνισε η μάρτυρας μια λοίμωξη ή ένα νευρολογικό πρόβλημα μπορεί να οδηγήσει σε ανακοπή. “Ακόμη και η γρίπη ή ο κορονοϊος μπορεί να οδηγήσουν σε ανακοπή. Εδώ δεν είχαμε κλινικά ευρήματα όμως. Έγινε εν αιθρία! Με βάση την δίκη μου ιατρική γνώση, εδώ δεν υπάρχει κανένα αίτιο για να κάνει το παιδί ανακοπή! Δεν υπήρχε πυρετός, δεν υπήρχε εστία λοίμωξης, δεν υπήρχε τίποτα!”.

Πρόεδρος: Αν είχατε ενημερωθεί για την πορεία του παιδιού μέσα στο Καραμανδάνειο θα είχατε αλλάξει τη στάση σας και θα το εξετάζατε;

Μάρτυρας: Όχι!

Πρόεδρος: Κάποια στιγμή οι σφίξεις του παιδιού ανέβηκαν στο 120, 132. Τι εκφράζουν;

Μάρτυρας: Ότι ένα παιδί μπορεί να κλαίει.. Ή ότι ξύπνησες ένα παιδί απότομα.

Πρόεδρος: Στο σημείο αυτό θα σας δείξουμε τα καρδιογραφήματα από το μόνιτορ της Τζωρτζίνας στο νοσοκομείο του Ρίου και θα μας πείτε τι βλέπετε.

Μάρτυρας: Δεν καταγράφεται η παραμικρή αρρυθμία και καμιά ισχαιμία και καμία ταχυκαρδία.

Η διαδικασία συνεχίζεται.

Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα