Δίκη Πισπιρίγκου: “Η μητέρα ήταν χωρίς συναίσθημα, ψυχρή – Μας έκαναν εντύπωση οι αντιδράσεις της”

Δίκη Πισπιρίγκου: “Η μητέρα ήταν χωρίς συναίσθημα, ψυχρή – Μας έκαναν εντύπωση οι αντιδράσεις της”
Ρούλα Πισπιρίγκου ΒΑΣΙΛΗΣ ΡΕΜΠΑΠΗΣ/EUROKINISSI

Ασυνήθιστες χαρακτηρίστηκαν από νοσηλεύτριες οι αντιδράσεις της Ρούλας Πισπιρίγκου κατά τη νοσηλεία της μικρής Τζωρτζίνας. Οι διάλογοι με τον πρόεδρο.

Νοσηλεύτριες στην Μονάδα Παίδων του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Πάτρας κατέθεσαν την Πέμπτη στη δίκη της Ρούλας Πισπιρίγκου για όσα αντιλήφθηκαν όσο είχαν στην κλινική την Τζωρτζίνα βλέποντας τις “ασυνήθιστες” αντιδράσεις της μητέρας.

Μίας μητέρας , που σύμφωνα με τις μάρτυρες έδειχνε τόσο “ψυχρή και αποστασιοποιημένη” που είχε προκαλέσει εντύπωση. Ανέφεραν μάλιστα πως στο Νοσοκομείο γινόταν συζήτηση για το “σύνδρομο Μινχάουζεν”.

Η πλέον περιγραφική από τις σημερινές καταθέσεις ήταν αυτή της κ. Πηνελόπης Φιφή η οποία όπως ανέφερε ήταν παρούσα σε ολόκληρη τη νοσηλεία της Τζωρτζίνας.

Η μάρτυρας κατέθεσε στο δικαστήριο ότι της προκάλεσε μεγάλη εντύπωση η συμπεριφορά της 34χρονης κατηγορούμενης όταν το παιδί αποσωληνώθηκε, αναφέροντας πως η Ρούλα Πισπιρίγκου έδειχνε “αναστατωμένη” όπως είπε.

“Στο στάδιο της αποσωλήνωσης είδα μια περίεργη συμπεριφορά της μητέρας. Σε αυτό το στάδιο βάζουμε τους γονείς μέσα να δουν το παιδί τους. Είναι σημαντικό να νιώσει ασφάλεια το παιδί και θέλουμε να δούμε και τις αντιδράσεις του παιδιού. Αν αντιλαμβάνεται, αν απαντά στα ερεθίσματα.

Είδα αναστατωμένη την μητέρα. Η μητέρα ήταν εμφανώς αγχωμένη. Δηλαδή σε αυτή τη φάση περιμένουμε να δούμε τη χαρά. Είναι μια νίκη να αναπνέει το παιδί μόνο του. Δεν είδαμε κάτι τέτοιο. Η μητέρα δεν εστίαζε στο παιδί. Κοιτούσε τις αντιδράσεις τις δικές μας. Μετά πλησίασε λίγο την Τζωρτζίνα και της μίλησε, αλλά όχι αυτό που θα περίμενα” ανέφερε η μάρτυρας που δέχθηκε ερωτήσεις από την πρόεδρο ώστε να αποσαφηνιστούν όσα περιέγραψε .

Πρόεδρος: Μήπως ήταν αγωνία για την έκβαση της αποσωλήνωσης;

Μάρτυρας: Δεν ήταν αυτή η αγωνία. Δεν εστίαζε στο παιδί. Δεν κοίταζε το παιδί της.

Πρόεδρος: Μήπως φοβόταν;

Μάρτυρας: Μπορεί να υπάρχει φόβος στους γονείς, αλλά ρωτάνε. Λένε «μπορώ να το ακουμπήσω;». Εδώ της είπαμε εμείς να κάνει πράγματα. Περισσότερο μιλούσε ο πατέρας. Η μητέρα ψέλλισε ένα «Τζωρτζίνα μου». Εμένα μου έκανε φοβερά μεγάλη εντύπωση. Το ανέφερα και στον κ. Ηλιάδη..Η μητέρα κοίταζε εμένα, τους νοσηλευτές και τους γιατρούς. Ο γονιός κοιτάζει το παιδί του, του μιλάει. Δεν έχω δει ξανά τέτοια αντίδραση.

Πρόεδρος: Όταν έγινε η αποσωλήνωση είπατε ότι η μητέρα ήταν αγχωμένη. Επικεντρώθηκε το άγχος της σε κάτι;

Μάρτυρας: Η μητέρα δεν μίλησε, δεν είπε κάτι. Αισθάνθηκα ότι άγχος της ήταν μήπως η Τζωρτζίνα μιλούσε.

Σύμφωνα με την κ. Φιφή όταν λίγες ημέρες αργότερα έγινε εκπαίδευση στην μητέρα για να δίνει τα φάρμακα και το πολτοποιημένο φαγητό μέσω γαστροστομίας υπήρξαν φορές που η Πισπιρίγκου έφευγε “μου έλεγε ότι πρέπει να φύγει και να το κάνω εγώ. Ήταν αρκετές αυτές οι φορές. Στο επισκεπτήριο ήταν τυπική και διεκπεραιωτική. Έλειπε το συναίσθημα”.

Αναφερόμενη στην Τζωρτζίνα , η μάρτυρας κατέθεσε πως είχε αντίληψη και πως αντιδρούσε σε ερεθίσματα λέγοντας χαρακτηριστικά πως έβλεπε παιδικά στο τάμπλετ “και ξεκαρδιζόταν στα γέλια”.

Σύμφωνα με την μάρτυρα εντελώς διαφορετική εικόνα με θερμή αίσθηση είχε ο πατέρας της Τζωρτζίνας όταν πήγαινε να δει το παιδί«Όταν ερχόταν ο μπαμπάς της της τραγουδούσε, της μιλούσε, της έκανε μασάζ στα ποδαράκια. Η μητέρα ήταν με ένα κινητό στο χέρι, πιο αποστασιοποιημένη».

Κατά την εξέταση της από την πλευρά της κατηγορουμένης η μάρτυρας είπε πως κατά την αποσωλήνωση ένιωσε από την πλευρά της μητέρας “ανεξήγητο άγχος και αγωνία” με τον συνήγορο να σχολιάζει: “Τι να κάνει; Να περιμένει το 25ο θαύμα κατά τα Γραφάς;! Αφού ήξερε από τη μαγνητική ότι το παιδί δε θα κουνάει πόδια και χέρια, ότι δε θα έχει νου!”.

Και οι συνάδελφοι της μάρτυρα, αναφέρθηκαν στις καταθέσεις τους στην κατηγορουμένη λέγοντας πως είχε τις συνήθεις αντιδράσεις γονιών που το παιδί τους κινδυνεύει και σώζεται ,τονίζοντας μάλιστα πως το γεγονός πως η 34χρονη είχε χάσει ήδη δύο παιδιά έκανε την συμπεριφορά της να φαίνεται ακόμη πιο παράξενη . “Δεν είδα ούτε ένα συναίσθημα. Τίποτα” ανέφερε μία από αυτές.

Η δίκη θα συνεχιστεί αύριο οπότε και αναμένεται να συνεχιστεί η κατάθεση του εντατικολόγου Ανδρέα Ηλιάδη.

Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα