Δίκη Πισπιρίγκου: Παιδίατρος από Ωνάσειο – “Δεν χορηγήσαμε κεταμίνη στην Τζωρτζίνα”

Δίκη Πισπιρίγκου: Παιδίατρος από Ωνάσειο – “Δεν χορηγήσαμε κεταμίνη στην Τζωρτζίνα”
Δίκη Ρούλας Πισπιρίγκου INTIME / ΠΕΡΙΣΤΕΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

"Άνοιξε" ο κύκλος των μαρτύρων από το Ωνάσειο. Ο παιδίατρος Κωνσταντίνος Κυριακούλης κλήθηκε να καταθέσει για την περίπτωση της Τζωρτζίνας. Τι είπε για τη Ρούλα Πισπιρίγκου.

Στο κεφάλαιο “νοσηλεία της Τζωρτζίνας στο Ωνάσειο” προχώρησε το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο στην δίκη της Ρούλας Πισπιρίγκου καλώντας σε κατάθεση τον παιδίατρο Κωνσταντίνο Κυριακούλη που εργάζεται στην καρδιοχειρουργική μονάδα.

Ο μάρτυρας στην κατάθεση του αναφέρθηκε στην περίπτωση της Τζωρτζίνας που διακομίσθηκε στο Ωνάσειο από την Πάτρα τον Μάιο του 2021 και παρέμεινε επί ένα μήνα για αξιολόγηση και τοποθέτηση απιδινωτή.

Αναφέροντας πως στην καριέρα του δεν έχει συναντήσει άλλη περίπτωση όπως η Τζωρτζίνα, ο γιατρός τόνισε πως αν και τα παιδιά με εγκεφαλοπάθεια, που υπέστη η Τζωρτζίνα μετά την ανακοπή, δεν έχουν μεγάλο προσδόκιμο ζωής, εντούτοις “ήταν έκπληξη για όλους μας η τόσο σύντομη κατάληξη του παιδιού”.

Είπε, επίσης, απαντώντας σε ερώτηση της Προέδρου για ένα επεισόδιο σπασμών που παρουσίασε το κοριτσάκι στο Ωνάσειο, ότι ήταν αναμενόμενο, καθώς η Τζωρτζίνα ήταν ένα παιδί που είχε υποστεί βλάβη. “Είναι κάτι που μπορεί να συμβεί μετά από εγκεφαλοπάθεια. Μπορούν να εμφανιστούν σπασμοί σε παιδιά που έχουν υποστεί βλάβη. Είναι αναμενόμενο” τόνισε ο γιατρός.

Αναφερόμενος στο προσδόκιμο ζωής παιδιών με εγκεφαλοπάθεια ο μάρτυρας κατέθεσε στο δικαστήριο πως “Δεν είναι το ίδιο με τον γενικό πληθυσμό το προσδόκιμο ζωής σε αυτές περιπτώσεις… Μάθαμε ότι αυτό το παιδί κατέληξε στο Παίδων. Ήταν έκπληξη για όλους… Ο απιδινωτής μπορεί να δώσει ρεύμα και να ανατάξει μία επικίνδυνη για το παιδί αρρυθμία. Μπορεί να το αντιμετωπίσει αποτελεσματικά αυτό. Όταν οι σφίξεις υποχωρήσουν μπορεί να δώσει ρεύμα και να προστατέψει καρδιά. Ήταν ό,τι καλύτερο μπορούσαμε να κάνουμε για να προστατέψουμε την Τζωρτζίνα από αρρυθμίες”.

Εισαγγελέας: Κατά τη διάρκεια της νοσηλείας της Τζωρτζίνας ποια στάδια είχατε αναλάβει; Σε ποιο κομμάτι είχατε εμπλοκή;

Μάρτυρας: Όταν κάνει εισαγωγή ένα παιδί στο Ωνάσειο τότε ένας καρδιολόγος ή καρδιοχειρουργός αναλαμβάνει νοσηλεία του. Εμείς φροντίσαμε να κάνουμε το καλύτερο για να έχει πιο σύντομη νοσηλεία στη μονάδα. Όσο βρισκόταν στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας φροντίσαμε να κάνουμε και άλλα πράγματα .Καλέσαμε την φυσίατρο , για παράδειγμα.

Εισαγγελέας: Θυμάστε συγκεκριμένες ημέρες που είχατε εφημερία και προέκυψε κάτι ή όχι;

Μάρτυρας: Στη δική μου εφημερία δεν προέκυψε κάτι.

Ερωτώμενος από την υπεράσπιση για την κεταμίνη, ο κ. Κυριακούλης είπε πως είναι ένα πολύ χρήσιμο φάρμακο που οι γιατροί το χρησιμοποιούν καθημερινά.

Υπεράσπιση: Έχετε χρησιμοποιήσει κεταμίνη σε ανάνηψη;

Μάρτυρας: Όχι. Εκτός αν θες να διασωληνώσεις, αλλά όχι.

Υπεράσπιση: Εσείς χορηγείτε στο Ωνάσειο κεταμίνη για να κρατήσετε παιδιά σε καταστολή;

Μάρτυρας: Χρησιμοποιούμε καθημερινά. Όταν αφαιρούμε σωλήνες παροχεύτεσης από θώρακα, χορηγούμε για να αφήσουμε λίγο χρόνο να ξυπνήσει παιδί. Αυτή είναι η πιο συχνή αιτία. Στην προκειμένη περίπτωση της Τζωρτζίνας δεν χρειάστηκε να χορηγήσουμε.

Υπεράσπιση: Κανένας από το Ωνάσειο δεν είχε γνώση πως υπήρχαν υποψίες για κακοποίηση του παιδιού. Σωστά; Αυτές τις υποψίες ποιος τις είχε;

Μάρτυρας: Ήταν υποψίες των συναδέλφων από την Πάτρα. Εμείς το μάθαμε όταν κατέληξε η Τζωρτζίνα. Συζητήσαμε ότι υπήρχε υποψία πως μπορεί να υπήρχε κακοποίηση. Συνδυάσαμε τις πληροφορίες.

Σύμφωνα με τον μάρτυρα, η Ρούλα Πισπιρίγκου είχε λάβει κατ’ εξαίρεση άδεια να επισκέπτεται απογευματινές ώρες την Τζωρτζίνα, ενώ σε ερώτηση για το αν η κατηγορουμένη βρισκόταν ή όχι στην Μονάδα όταν το παιδί εμφάνισε το επεισόδιο σπασμών, είπε: “Δεν ήταν εντός της μονάδας η μητέρα. Θυμάμαι ότι έγινε τηλεφωνική επικοινωνία μαζί της”.

Τέλος, για τους δύο γονείς του παιδιού ο μάρτυρας είπε πως δεν του είχε κάνει τίποτα εντύπωση στην συμπεριφορά τους και ότι ήταν τυπικοί και ευγενικοί.

Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα