Δίκη των “4”: Εκδικητικότητα και εμπαιγμό καταγγέλλουν οι συνήγοροι υπεράσπισης – Παραμένουν προφυλακισμένοι

Δίκη των “4”: Εκδικητικότητα και εμπαιγμό καταγγέλλουν οι συνήγοροι υπεράσπισης – Παραμένουν προφυλακισμένοι
Φυλακές Κορυδαλλού ΘΟΔΩΡΗΣ ΜΑΝΩΛΟΠΟΥΛΟΣ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΟΕΔΡΙΑΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ/EUROKINISSI

Η δίκη των τεσσάρων αναρχικών για ρίψη μολότοφ στην τροχαία Πειραιά τον Νοέμβριο του 2021 αναμένεται να συνεχιστεί την Τετάρτη 17 Μαΐου. Οι κατηγορούμενοι βρίσκονται προφυλακισμένοι 18 μήνες και οι συνήγοροι υπεράσπισης κάνουν λόγο για εκδικητικότητα.

Αδικαιολόγητη καθυστέρηση και εμπαιγμό με απόλυτη ευθύνη του Πρωτοδικείου Πειραιά καταγγέλλουν οι συνήγοροι υπεράσπισης των τεσσάρων κατηγορουμένων για ρίψη μολότοφ στην τροχαία Πειραιά τον Νοέμβριο του 2021, που εκδικάζεται ενώπιον του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου Πειραιά.

Σύμφωνα με όσα καταγγέλλονται, η δίκη ορίστηκε να διεξαχθεί στη δικαστική αίθουσα των γυναικείων φυλακών Κορυδαλλού, χωρις εμφανή λόγο και με πρόσχημα την μη παρεμπόδιση της διαδικασίας και την άμεση εκδίκαση της υπόθεσης, καθώς οι δυο εκ των τεσσάρων κατηγορουμένων συμπληρώνουν το 18μηνο της προσωρινής κράτησης τους την Κυριακή 14 Μαΐου.

Όπως αναφέρουν οι συνήγοροι υπεράσπισης, στη δικάσιμο της Δευτέρας (8/5) ενώ οι ίδιοι βρίσκονταν εντός της αίθουσας από τις 9.00 το πρωί, όπως και ήταν προγραμματισμένη η ώρα έναρξης της διαδικασίας, για δύο ώρες δεν είχε εμφανιστεί κανείς, ούτε μάρτυρες, ούτε κατηγορούμενοι, ούτε τακτικοί και λαϊκοί δικαστές, ενώ ταυτόχρονα δεν υπήρξε καμία ενημέρωση για την αιτία της καθυστέρησης.

Πρόκειται για μια δίκη, στην οποία οι κατηγορούμενοι αντιμετωπίζονται με ιδιαίτερη εκδικητικότητα, όπως καταγγέλλεται, καθώς βαραίνονται μεταξύ άλλων και με την κατηγορία της απόπειρα ανθρωποκτονίας σε ήρεμη ψυχική κατάσταση κατά συναυτουργία, μετά τη ρίψη τεσσάρων μολότοφ έξω από το κτίριο της τροχαίας Πειραιά, πράξη από την οποία δεν κινδύνευσε κανείς.

Οι κατηγορούμενοι βρίσκονται προφυλακισμένοι στα καταστήματα κράτησης Αυλώνα και Κορυδαλλού και η δίκη αναμένεται να συνεχιστεί στις 17 Μαΐου.

Υπενθυμίζεται ότι το βράδυ του Σαββάτου (6/5) στο κτίριο του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών πραγματοποιήθηκε
hip-hop συναυλία για την οικονομική ενίσχυση τεσσάρων αναρχικών από τον Πειραιά, που βρίσκονται προφυλακισμένοι εδώ και αρκετούς μήνες με ελλιπή, έως και ανύπαρκτα, όπως καταγγέλεται, στοιχεία, στην οποία υπολογίζεται ότι συμμετείχαν περίπου 20.000 άτομα.

Η υπόθεση των “4”

Στο διαδικτυακό κάλεσμα της συναυλίας παρουσιάζεται αναλυτικά η υπόθεση των 4 αναρχικών από τον Πειραιά. Αναφέρεται χαρακτηριστικά:

“Στις 14/11/21 οι σύντροφοι μας Φώτης Δ. Και Ιάσονας Ρ. δεν σταμάτησαν σε έλεγχο που πραγματοποιούσε ομάδα ΔΙΑΣ στην περιοχή του Ν. Φαλήρου. Αμέσως μετά ξεκίνησε καταδίωξη εις βάρος τους από όχημα χωρίς διακρτιτικά, το οποίο τους εμβόλισε εν κινήσει με μεγάλη επικινδυνότητα θανάσιμου τραυματισμού και στη συνέχεια οδηγήθηκαν στη ΓΑΔΑ. Εκεί μετά από υποχρεωτική λήψη αποτυπωμάτων και δείγματος DNA, κατηγορήθηκαν για την επίθεση που δέχθηκε η τροχαία Πειραιά νωρίτερα εκείνο το βράδυ. Με ανίσχυρα αποδεικτικά στοιχεία, συγκεκριμένα, τη διασπορά ψευδών ειδήσεων, αφού μίλησαν για σπίτι-γιάφκα και παρασκευαστήριο εκρηκτικών, ανακριβείς καταθέσεις μπάτσων, οι οποίες πέφτουν συνεχώς σε αντιφάσεις, αποφασίζεται η προφυλάκιση τους.

Περίπου ένα χρόνο μετά τη σύλληψη των Φ.Δ. και Ι.Ρ., με την ημερομηνία της δίκης να μην έχει οριστεί και τη δικογραφία να παραμένει ανοιχτή, η ανακρίτρια είχε τα περιθώρια να εμπλέξει κι άλλα άτομα. Το πρωί της Τρίτης 20/9, μπάτσοι της κρατικής ασφάλειας, με συνοδεία εισαγγελέα πραγματοποίησαν έφοδο στο σπίτι των συντρόφων Παναγίωτη Β. και Λάμπρου Β. Αφού τους δόθηκε κλήση κατηγορουμένων για απολογία για την υπόθεση της επίθεσης στην Τροχαία Πειραιά, διενεργήθηκε κατ’οίκον έρευνα, όπου τους αποσπάστηκαν προσωπικά αντικείμενα . Οι σύντροφοι συνελήφθησαν, κρατήθηκαν στη ΓΑΔΑ και μετέπειτα αφέθηκαν ελέυθεροι.

Στις 6/10 ύστερα από ανάκριση στα δικαστήρια Πειραιά προφυλακίστηκαν με πρόσχημα την για ακόμη μία φορά ποινικοποίηση συντροφικών και φιλικών σχέσεων με τους ήδη προφυλακισθέντες για την ίδια υπόθεση, Φ.Δ. και Ι.Ρ. Παρόλα τα πολυποίκιλα μέσα που διαθέτει η ΕΛΑΣ, έχοντας ως αυτοσκοπό τις φυλακίσεις και τις καταδικαστικές αποφάσεις, καταφεύγει στην κλασική μέθοδο δημιουργίας στοιχείων. Ειδικότερα, επιλέγουν να “ταυτοποιήσουν” (μέσω βιντεοληπτικού υλικού), απλό και καθημερινό ρουχισμό (για παράδειγμα, “κάργκο παντελόνι”). Οι σύντροφοι μας έρχονται αντιμέτωποι με τις εξής κατηγορίες:

  • απόπειρα ανθρωποκτονίας σε ήρεμη ψυχική κατάσταση κατά συναυτουργία
  • εμπρησμό εκ προθέσεως, από τον οποίο μπορούσε να προκύψει κίνδυνος για ξένα πράγματα και για άνθρωπο κατά συναυτουργία
  • έκρηξη, από την οποία μπορούσε να προκύψει κίνδυνος για ξένα πράγματα και για άνθρωπο κατά συναυτουργία
  • κατοχή μεγάλης ποσότητας εκρηκτικών και εμπρηστικών υλών
  • φθορά ξένης ιδιοκτησίας
  • εξύβριση
  • απειλή
  • απείθεια
  • βία σε βάρος υπαλλήλων

Στην προσπάθεια του το κράτος να εδραιώσει την κυριαρχία του στις συνειδήσεις των ανθρώπων προκειμένου να συνεχίσει η ύπαρξη του και κατά συνέπεια αυτών που το θρέφουν, τελειοποίησε τρόπους της επιβολής του. Μέσω μιας σκληρά δομημένης ιεράρχησης την οποία προστατεύει η στρατηγική της καταστολής κατάφερε για αιώνες άφθαρτο στο χρόνο να ασκεί το μονοπώλιο της βίας, απέναντι στους κοινωνικά καταπιεσμένους. Αλλά, ο αυτοσκοπός του δεν είναι η καταστολή, μα η πρόληψη, βασισμένη στο ένστικτο του φόβου που το διατρέχει.

Στην βάση αυτής της πρόληψης της κυριαρχίας απέναντι σε όσους νιώθει ότι το απειλούν ή οτι εν δυνάμει μπορούν να το απειλήσουν, χτίστηκε ένας από τους βασικότερους μηχανισμούς του, το δικαστικό νομικό σύστημα, με σκοπό να εξυπηρετεί τον φόβο του κράτους. Πάγια τακτική ενοχοποίησης αποτελεί η χρήση μείγματος DNA ως στοιχείο, το οποίο όπως έχει αποδειχτεί από παλιότερες υποθέσεις δεν αρκεί, καθώς είναι αναξιόπιστο επιστημονικά. Τρανταχτό πρόσφατο παράδειγμα έιναι η υπόθεση του συντρόφου Χ. Μαντζουρίδη ο οποίος παρέμεινε προφυλακισμένος με μόνα στοιχεία ανώνυμα τηλεφωνήματα μπάτσων και μείγμα γενετικού υλικού και μετά από 14 μήνες αθωώθηκε. Παρόλα αυτά εξακολουθεί να βασίζει υποθέσεις και διώξεις αγωνιστών ακολουθόντας αυτό το μέσο, όπως και στην περίπτωση του συντρόφου μας Π.Β..

Πίσω από τη βιτρίνα της απόδοσης δικαιοσύνης το καλά δομημένο αυτό σύστημα αντί να εξυπηρετεί το σκοπό που προαναφέραμε, κάνει μπίζνες και χτίζει καριέρες στις πλάτες των “από τα κάτω”. Με υπέρογκα ποσά δικαστικών εξόδων, χρονοβόρες δίκες και αδιάφορες ή προαποφασισμένες έδρες. Μονόδρομος κάπως έτσι, παρουσιάστηκε στο δικαστικό σύστημα η απόφαση να προφυλακίσει τους συντρόφους μας, έχοντας φτάσει αυτή τη στιγμή να στερούν στους Φ.Δ. και Ι.Ρ. την ελευθερία τους για 1,5 χρόνο σχεδόν και 6 μήνες στους Π.Β. και Λ.Β. χρεώνοντας τους για την δίκη τους ένα υπέρογκο ποσό. Ποσό που μπορεί να μην βγάζει κέρδος από αυτό, σίγουρα όμως, βοηθά στο νααυτοσυντηρείται.

Έτσι και εμείς κάνουμε γνωστό και καλούμε τον κόσμο του αγώνα το Σάββατο 29/4, ώρα 13:00, στην πλατεία Κοραή του Πειραιά, για πορεία αλληλεγγύης και αντιπληροφόρησης στο κρατικό αφήγημα που θέλει τα συντρόφια μας πίσω απο τα κάγκελα. Σε μια περιοχή όπου τα παιδιά μεγάλωσαν, οργανώθηκαν, γνωρίστηκαν μέσω της κοινής πολιτικής τους δράσης συλλήφθηκαν, προφυλακίστηκαν και στις αρχές του Μάη δικάζονται. Μα οι λόγοι μας δεν σταματάνε μόνο στη συναισθηματική σύνδεση με την περιοχή, μα συνεχίζουν σε μια λογική αποκέντρωσης της δράσης μας”

Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα