Δίκτυο Ομότιμων Χρηστών Ψυχοδραστικών Ουσιών: “Δε ξεχνάμε τη διαπόμπευση των οροθετικών

Δίκτυο Ομότιμων Χρηστών Ψυχοδραστικών Ουσιών: “Δε ξεχνάμε τη διαπόμπευση των οροθετικών
MotionTeam

Το "Δίκτυο Ομότιμων Χρηστών Ψυχοδραστικών Ουσιών" στέλνει το δικό του μήνυμα με αφορμή τη Παγκόσμια Ημέρα κατά του AIDS.

Το Δίκτυο Ομοτίμων Χρηστών Ψυχοδραστικών Ουσιών στέλνει το δικό του ηχηρό μήνυμα με αφορμή τη Παγκόσμια Ημέρα κατά του AIDS, υπενθυμίζοντας αφενός τις διαπομπεύσεις της ντροπής, και αφετέρου ενημερώνοντας για μια πολιτική μείωσης βλάβης που ουδέποτε μπήκε σε εφαρμογή στη χώρα μας, παρά τις διεθνείς εξελίξεις.

Τονίζουν ακόμη, πως δεν υπάρχει ούτε ένα κέντρο ημέρας με ανοιχτές τις πόρτες του για τους ενεργούς χρήστες και καλούν για άμεση αλλαγή της κεντρικής πολιτικής έναντι των ανθρώπων που παρά τη Παγκόσμια Ημέρα, αναγκάζονται ακόμη να ζουν στο περιθώριο.

Όπως ανακοινώνει το “Δίκτυο Ομότιμων Χρηστών Ψυχοδραστικών Ουσιών”:

Το Δίκτυο μας, με αφορμή την σημερινή ημέρα, που σε όλο τον κόσμο μιλούν για το hiv και τις προόδους της επιστήμης στην καταπολέμηση και την εξαφάνιση του ιού, για τις νίκες της ανθρωπότητας απέναντι στις δραματικές καταστάσεις που δημιουργηθήκαν, διαλέγει να υπενθυμίσει στην ελληνική κοινωνία, την δικιά της πραγματικότητα στην αντιμετώπιση των οροθετικών.

Οι χρήστες ουσιών εξακολουθούν να αποτελούν ένα μεγάλο κομμάτι, αν όχι το μεγαλύτερο των οροθετικών στην χώρα μας.

Δυστυχώς οι περισσότεροι ζουν στο απυρόβλητο, χωρίς κοινωνική ζωή, χωρίς εργασία, απομονωμένοι με κατάθλιψη και με ψυχιατρικά που δημιουργήθηκαν από τα χρόνια προβλήματα που ποτέ δεν λύθηκαν…

Τελευταία διαπιστώνουμε έξαρση στον στιγματισμό και στις διακρίσεις προς την διαφορετικότητα, πράγμα αναμενόμενο εφόσον και όλο και συχνότερα οι υποτιθέμενες προοδευτικές δυνάμεις του τόπου, κλείνουν το μάτι και συναινούν σε τιμωρητικές πρακτικές.

Δεν ξεχνάμε ποτέ την διαπόμπευση των οροθετικών χρηστριών και την εκμετάλλευση τους από το πολιτικό σύστημα.

Ζήσαμε, την ανοχή που φτάνει τα όρια της επιβράβευσης, από τους εισαγγελικούς και δικαστικούς λειτουργούς σε αυτούς που παρέβησαν τον νόμο το 2012, εξέθεσαν την χώρα, καταπάτησαν κάθε ανθρώπινο δικαίωμα ενόψει εκλογών.

Σχεδόν 10 χρόνια αργότερα, τα ονόματα και οι φωτογραφίες και τα δημοσιεύματα αυτού του πολιτικού φιάσκου, βρίσκονται ακόμα στο διαδίκτυο, γιατί δεν υπήρξε κανένας δικαστικός λειτουργός να τις απαγορεύσει.

Έτσι ακόμα και μετά την αθώωση, ακόμα και μετά τον θάνατο τους, η διαπόμπευση συνεχίζεται. 
Ας πούμε επιτέλους τα πράγματα με το όνομα τους. Σήμερα περισσότερο από κάθε άλλη φορά, βλέπουμε ότι υπάρχει μια μερίδα των λεγόμενων προοδευτικών δυνάμεων που στηρίζει ακόμα αυτές τις πρακτικές. Ας εκθέσουμε τους διάφορους πολιτικούς χαμαιλέοντες που μόνο μετά την διεθνή κατακραυγή άρχισαν να κόπτονται για τους οροθετικούς.

Όλοι οι δημοσιογράφοι που με αγριότητα και βάναυσα εξέθεσαν τις κοπέλες συνεχίζουν να πρωταγωνιστούν στην σημερινή μας πραγματικότητα, και κάνουν ακριβώς τα ίδια.

Είναι οι ίδιοι που στα σάιτ τους έχουν ακόμα αναρτημένες τις νεκρές κοπέλες.

Προτού λοιπόν θριαμβολογήσουνε για την Παγκόσμια ημέρα ας θυμηθούμε κάποια πράγματα:

Η απλή χρήση ουσιών συνεχίζει να είναι πταίσμα και η κατοχή κακούργημα, καθιστώντας την χώρα μας από τις τελευταίες εναπομείναντες όλης της Ευρώπης.

Η πραγματικότητα όμως έχει ξεπεράσει τους νομοθέτες.

Με αυτό το νομικό πλαίσιο το πώς θα δουλέψουν τα ασφαλή κέντρα χρήσης, είναι απορίας άξιο…

Τα διάφορα παραφερνάλια που διανέμονται στις υπηρεσίες μείωσης της βλάβης, αυτά δηλαδή που αποτρέπουν την διάδοση του ιού του HIV, δεν έχουν οχυρωθεί νομικά, με αποτέλεσμα όσοι μοιράζουν σύνεργα χρήσης να είναι παράνομοι. Τρανή απόδειξη ότι οι διάφοροι ιθύνοντες δεν πίστεψαν ποτέ στην μείωση της βλάβης.

Για την ΝΑΛΟΞΟΝΗ που σώζει ζωές, σέρνονται ακόμα οι αποφάσεις εδώ και χρόνια ενώ άνθρωποι πεθαίνουν καθημερινά.

Μποϊκοτάρουν την διανομή της και την εκπαίδευση των χρηστών σε αυτή, καθώς και των οικογενειών και φίλων τους, με γελοίες δικαιολογίες.

Μερικοί ακόμα νομίζουν ότι πρόκειται για ψυχοδραστική ουσία.

Στα προγράμματα υποκατάστασης δίνουν πλέον αναγκαστικά ένα και μοναδικό φάρμακο την βουπρενορφίνη μαζί με την ναλτραξόνη την στιγμή που και η πατέντα έχει λήξει και η αμερικανική εταιρία indivior (suboxon) έχει καταδικαστεί για τις διεφθαρμένες τακτικές της με εκατοντάδες εκατομμύρια πρόστιμο. Εκεί πάλι στην υποκατάσταση ξαναγύρισαν στις τιμωρίες και τους αποκλεισμούς.

Στις περισσότερες Ευρωπαϊκές χώρες υπάρχει γκάμα 3-4 φαρμάκων ανάλογα με τον ασθενή και τις ανάγκες του (μεθαδόνη, διαμορφίνη, λοβομεθαδόνη, μορφίνη).

Να μάθει ο κόσμος και οι φορολογούμενοι ότι παρά τα δεκάδες εκατομμύρια που πληρώνουν για τα προγράμματα δεν υπάρχει ούτε ένα κέντρο ημέρας με ανοιχτές τις πόρτες του για τους ενεργούς χρήστες.

Δεν υπάρχουν χώροι για να κάνει κάποιος ένα μπάνιο, να αισθανθεί λίγη ζεστασιά και ασφάλεια, να φάει σε τραπέζι,  να πιει ένα καφέ, να μιλήσει. Για αυτό άλλωστε τους βλέπετε να γυρνούν στους δρόμους. Απαγορεύεται η πρόσβαση τους παντού λόγω χρήσης, με εξαίρεση μια μονάδα στην Καποδιστρίου που και αυτή πρόσφατα έκλεισε λόγω εργασιών.

Ο κόσμος πρέπει να καταλάβει και να απαιτήσει τα εκατομμύρια των φορολογουμένων να φτάνουν στην βάση και στο προβλήματα της κοινότητας των χρηστών, και σε θέσεις εργασίας για αυτούς και τους ανθρώπους τις υποκατάστασης.

Δεν υπάρχει πολιτική για τα ναρκωτικά, μόνο για καθαρούς υπάρχουν υπηρεσίες για όλους.

Εκατοντάδες θέσεις εργασίας τελευταία στον ΟΚΑΝΑ, ούτε μια για δείγμα για τους εξυπηρετούμενους τους. Έχει προσλάβει ποτέ έστω έναν οροθετικό;

Δυστυχώς τα περισσότερα από τα χρήματα χάνονται σε διορισμούς και υπηρεσίες που δεν είναι αρεστές και αγαπητές στους χρήστες και αντί να εντάξουν και να τους διασυνδέουν με την κοινωνία έμπρακτα, τους απομονώνουν ακόμα περισσότερο.

Πρόσφατα ψηφίστηκε ένα πολύ προοδευτικό σχέδιο δράσης για τα ναρκωτικά στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Οι συστάσεις που γίνονται στις χώρες, μας βρίσκουν σύμφωνους και βρίσκονται στην σωστή κατεύθυνση.

Θα σεβαστούμε σαν χώρα άραγε αυτές τις συστάσεις;

Μην ξεχνάμε ότι η χώρα μας μαζί με άλλες χώρες ψηφίζουν προοδευτικά στα Ενωμένα Έθνη σαν Ευρώπη, είμαστε όμως προοδευτικοί; Αξίζουμε να λεγόμαστε προοδευτική χώρα ή κρυβόμαστε πίσω από την ψήφο των υπολοίπων;

Εμείς δεσμευόμαστε να παρακολουθούμε την και να ενημερώνουμε και τον κόσμο, αλλά και όλες τις μεγάλες διεθνείς οργανώσεις για τα τεκταινόμενα στην χώρα μας, αποζητώντας πάντα πολιτική συναίνεση και διακομματική πολιτική για τα ναρκωτικά.

Καλά Χριστούγεννα σε όλους!

Δίκτυο Ομότιμων Χρηστών Ψυχοδραστικών Ουσιών”.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα