Δολοφονία Γρηγορόπουλου – 10 χρόνια μετά: Η τραγική φιγούρα της μάνας και το σημειωματάριο του Κορκονέα

Δολοφονία Γρηγορόπουλου – 10 χρόνια μετά: Η τραγική φιγούρα της μάνας και το σημειωματάριο του Κορκονέα
Μία δίκη χωρίς ακροατήριο εξελίσσεται ενώπιον του Μικτού Ορκωτού Εφετείου Λαμίας, όπου εκδικάζεται σε δεύτερο βαθμό η υπόθεση της δολοφονίας του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου

Μία δίκη χωρίς ακροατήριο εξελίσσεται ενώπιον του Μικτού Ορκωτού Εφετείου Λαμίας, όπου εκδικάζεται σε δεύτερο βαθμό η υπόθεση της δολοφονίας του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου. Το News 24/7 βρέθηκε στη δικαστική αίθουσα ανάμεσα σε ανθρώπους που είχαν πρωταγωνιστικό ρόλο σε μία υπόθεση - σταθμό για την ελληνική κοινωνία.

Το Εφετείο της Λαμίας έχει όλη κι όλη μία δικαστική αίθουσα. Στο ισόγειο του κτιρίου, ανάμεσα σε στρέμματα ελαιόδεντρων, με μόνο ένα μικρό κυλικείο. Εκεί, έλαχε να εξελιχθεί η τελευταία πράξη ενός δράματος που συγκλόνισε το πανελλήνιο και μέχρι σήμερα στοιχειώνει την κοινωνία. Εκεί, δέκα χρόνια μετά, τακτικοί δικαστές και ένορκοι βρίσκονται ξανά αντιμέτωποι με τη φράση: «Ο Αλέξανδρος Γρηγορόπουλος, στην τρυφερή ηλικία των 15 ετών, πέφτει νεκρός από το χέρι του ειδικού φρουρού, Επαμεινώνδα Κορκονέα».

Λίγο μετά τις 8 το πρωί, μέσα στην αίθουσα του Μικτού Ορκωτού Εφετείου της Λαμίας, καταφθάνουν οι πρώτοι αστυνομικοί. Εκείνοι που θα ελέγξουν το χώρο και στη συνέχεια, στην κεντρική είσοδο θα τοποθετήσουν το μηχάνημα ελέγχου, από το οποίο καλούνται να περάσουν όσοι θελήσουν να παρακολουθήσουν τη δίκη. Ωστόσο κατά τη διάρκεια της ακροαματικής διαδικασίας, ζήτημα να ακουστεί τρεις ή τέσσερις φορές ο χαρακτηριστικός του ήχος. Στις λιγοστές καρέκλες άλλωστε, σπάνια κάθεται κάποιος άλλος πέρα από ενστόλους, ιδιώς το τελευταίο διάστημα, που η δίκη βρίσκεται στο στάδιο των αναγνωστέων εγγράφων.

Το Εφετείο της Λαμίας

 

Τίποτα δεν θυμίζει την εποχή, όπου τηλεοπτικοί σταθμοί και εφημερίδες παρακολουθούσαν καθημερινά τη δίκη ενώπιον του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου, με την πόλη της Άμφισσας να βρίσκεται ξαφνικά αντιμέτωπη για πρώτη φορά με πορείες διαμαρτυρίας για τον άδικο χαμό του 15χρονου παιδιού. Τηλεοπτικά συνεργεία καταλάμβαναν τα πεζοδρόμια για μια εικόνα του σιδεροδέσμιου Επαμ. Κορκονέα, για μια δήλωση της τραγικής Τζίνας Τσαλικιάν, της μάνας που ένα βράδυ σαν όλα τα άλλα έμαθε πως ο γιος της ξεψύχησε στα Εξάρχεια, όταν τον διαπέρασε σφαίρα αστυνομικού, για μία αντιπαράθεση της πληρεξουσίου δικηγόρου της οικογένειας, Ζωής Κωνσταντοπούλου, με τον τότε συνήγορο υπεράσπισης, Αλέξη Κούγια.

Δηλώσεις στο Εφετείο της Λαμίας Eurokinissi

 

Τώρα, στις δύο συνεδριάσεις που πραγματοποιούνται το μήνα, σπάνια εμφανίζεται κάποιος να παρακολουθήσει τη διαδικασία, πλην ορισμένων δημοσιογράφων σε τοπικά μέσα. Μόνοι που δίνουν συστηματικά το παρόν στις πάνω από 40 συνεδριάσεις που μετρά το ΜΟΕ Λαμίας από το Νοέμβριο του 2016, είναι οι γονείς του Επαμ. Κορκονέα. Προτιμούν να συναντούν το γιο τους στο δικαστήριο από το να πηγαίνουν μέχρι τις φυλακές Δομοκού, όπου κρατείται τα τελευταία οκτώ χρόνια. Μόλις φθάσουν, κατευθύνονται στα μέσα δωμάτια, όπου η επιγραφή γράφει «αίθουσα μαρτύρων». Εκεί θα παραμείνουν, μαζί με τον πρώην ειδικό φρουρό, έως ότου προσέλθουν όλοι οι παράγοντες της δίκης και ξεκινήσει η διαδικασία.

Φωτό Αρχείου: Άμφισσα, η μητέρα του Αλέξη Γρηγορόπουλου Τζίνα Τσαλικιάν Eurokinissi

 

Την περίοδο αυτή η οικογένεια του Αλέξ. Γρηγορόπουλου δεν εμφανίζεται σε κάθε συνεδρίαση. Εκείνοι δεν έχουν λόγο να παρασταθούν σε αυτό το στάδιο. Ο δικός τους άνθρωπος έχει χαθεί οριστικά. Δεν χρειάζεται να δουν τα βίντεο των τηλεοπτικών δικτύων για το Δεκέμβριο του 2008, ή εκείνο της κατοίκου που με το κινητό της τηλέφωνο κατέγραψε τους δύο ειδικούς φρουρούς να αποχωρούν από το σημείο, δευτερόλεπτα αφού ακουστούν πυροβολισμοί, ούτε τις φωτογραφίες από τη νεκροψία – νεκροτομή. Η Τζίνα Τσαλικιάν είναι «μία γυναίκα ζωντανή – νεκρή», σύμφωνα με την πολιτική αγωγή.

Απών και ο δεύτερος κατηγορούμενος, Βασίλης Σαραλιώτης, ο οποίος παρά την ποινή κάθειρξης 10 ετών για συνέργεια σε ανθρωποκτονία εκ προθέσεως, βρίσκεται εκτός φυλακής, καθώς έχει ανασταλεί η εκτέλεση της ποινής του μέχρι την ολοκλήρωση της δευτεροβάθμιας δίκης. Μετά την αποφυλάκισή του επέστρεψε στη Δράμα από όπου κατάγεται. Εκεί ζει μέχρι σήμερα, εκεί εργάζεται ως εξωτερικός πωλητής εταιρίας, μέσω προγράμματος του ΟΑΕΔ.

Φωτό αρχείου: Άμφισσα, δίκη για τη δολοφονία του Αλέξη Γρηγορόπουλου Eurokinissi

Η είσοδος του Επαμ. Κορκονέα στη δικαστική αίθουσα σηματοδοτεί την έναρξη της διαδικασίας. Η εικόνα του κατηγορούμενου ειδικού φρουρού που πλαισιωμένος από δεκάδες αστυνομικούς κάθεται στο εδώλιο του Πρωτοδικείου Άμφισσας και με το βλέμμα χαμηλωμένο, ακούει -σχεδόν απαθής- τη διαδικασία, ανήκει στο παρελθόν. Τότε, που αφηνόταν να εννοηθεί πως είχε κλονιστεί ανεπανόρθωτα η υγεία του από τα ψυχολογικά προβλήματα τα οποία αντιμετώπιζε μετά την 6η Δεκεμβρίου του 2008. Πλέον, ο ειδικός φρουρός παρακολουθεί με ένταση τη διαδικασία, κρατώντας ένα σημειωματάριο το οποίο συχνά περνάει στον αυτεπαγγέλτως διορισμένο δικηγόρο του, Βαγγέλη Ανδρούλα. Πρόκειται για το συνήγορο που ανέλαβε την υπεράσπιση του ειδικού φρουρού με εντολή του δικαστηρίου, μετά την ηχηρή αποχώρηση του Αλέξη Κούγια, το Φεβρουάριο του 2017.

Η υπερασπιστική γραμμή δεν έχει αλλάξει: βρισκόταν σε άμυνα και σε κάθε περίπτωση δεν είχε καμία πρόθεση να σκοτώσει εκείνο το βράδυ. Στάση άκρως αντίθετη από τη θέση του πρωτοβάθμιου δικαστηρίου, σύμφωνα με το οποίο ο Επαμεινώνδας Κορκονέας «προκάλεσε τα νεαρά άτομα για επίδειξη ισχύος» και στη συνέχεια «σκόπευσε ευθεία και πυροβόλησε» δύο επαναληπτικές φορές εναντίον των νεαρών ατόμων που προηγουμένως σκόπευσε, και όχι «στον αέρα». «Αποδείχθηκε και η απαθής και αδιάφορη στάση του κατηγορουμένου απέναντι στο έννομο αγαθό της ζωής και από το γεγονός ότι μολονότι αντιλήφθηκε την πτώση του θύματος, ωστόσο αυτός σκεπτόταν τη διαδικασία Ένορκης Διοικητικής Εξέτασης που θα ακολουθούσε λόγω ακριβώς της χρήσης του όπλου», ανέφερε η πλειοψηφία του ΜΟΔ Άμφισσας, που τον καταδίκασε σε ισόβια δεσμά.

Ο ειδικός φρουρός που πυροβόλησε και σκότωσε τον Αλέξη Γρηγορόπουλο EUROKINISSI

Ο Νίκος Ρωμανός

Οι εντάσεις μέσα στο Εφετείο της Λαμίας είναι ελάχιστες. Τα χρόνια πέρασαν, οι πρωταγωνιστές άλλαξαν. Ωστόσο, δεν λείπουν οι αντιδικίες. Η ανάγνωση ενός κειμένου του Νίκου Ρωμανού, στα χέρια του οποίου ξεψύχησε ο Αλέξανδρος Γρηγορόπουλος, είναι μία από αυτές. Η ανάρτηση έγινε το 2015, πολύ μετά την ετυμηγορία της Άμφισσας, όταν πλέον ο Νικ. Ρωμανός κρατείτο στη φυλακή και αφορά στη νύχτα της δολοφονίας. «Επτά χρόνια μετά το περιστατικό, ο Νικ. Ρωμανός μιλά για το πώς αλήτευαν σε αλάνες και για τα άδεια μπουκάλια μπύρας που έριξαν στο περιπολικό» υποστηρίζει ο υπερασπιστής του Επ. Κορκονέα, μόνο για να λάβει την απάντηση της Ζωής Κωνταντοπούλου: «Το 2015 ο Ρωμανός δεν είναι πια το παιδί που στα χέρια του πέθανε ο φίλος του, αλλά ο άνθρωπος που βγήκε στην παρανομία εξαιτίας του κατηγορούμενου».

Σύμφωνα με την πολιτική αγωγή, η συγκεκριμένη ανάρτηση από ένα παιδί «που το κατέστρεψε το κράτος», επιδιώκει να «χρεώσει πολιτικά» στην αναρχία τον Αλέξανδρο. «Ο 15χρονος ήταν ένας άνθρωπος όπως τον γνωρίσατε από τις εκθέσεις του και τις φωτογραφίες του. Κάκιστα κάνει ψευδή ανάρτηση με συγκεκριμένη πολιτική χροιά» ανάφερει η δικηγόρος και επισημαίνει: «Αλλά και έτσι να ήταν, πάλι με τον ίδιο τρόπο θα υπερασπιζόμασταν το παιδί των 15 χρονών που πέθανε. Ο Κορκονέας πυροβόλησε στο ψαχνό για ποιά αφορμή; Ήταν πέντε παιδιά που πέταξαν μερικά μπουκάλια. Η υπεράσπιση στοχοποιεί το παιδί μετά θάνατον».

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα