Δολοφονία Γρηγορόπουλου: “Έσπασαν” τα ισόβια – Εκτός φυλακής θα βρεθεί ο Κορκονέας

Δολοφονία Γρηγορόπουλου: “Έσπασαν” τα ισόβια – Εκτός φυλακής θα βρεθεί ο Κορκονέας
Λαμία: Απόφαση για Κορκονέα Eurokinissi

Το Μικτό Ορκωτό Εφετείο Λαμίας αναγνώρισε στον Επαμεινώνδα Κορκονέα ομόφωνα το ελαφρυντικό του πρότερου σύννομου βίου. Του επέβαλε ποινή κάθειρξης 13 ετών, γεγονός που σημαίνει ότι θα βρεθεί εκτός φυλακής μέσα στις επόμενες μέρες, καθώς η αποφυλάκισή του είναι ζήτημα πλέον απλώς διαδικαστικό.

“Εσπασε” τα ισόβια για τον Επ. Κορκονέα το Μικτό Ορκωτό Εφετείο Λαμίας, καθώς του αναγνωρίστηκε ομόφωνα το ελαφρυντικό του πρότερου σύννομου βίου.

Του επιβλήθηκε ομόφωνα ποινή κάθειρξης 13 έτη, ενώ ο εισαγγελέας είχε προτείνει ποινή 15 ετών.

Στην πράξη αυτό σηματοδοτεί την αποφυλάκιση μέσα στις επόμενες ημέρες του Επ. Κορκονέα, καθώς είναι πλέον θέμα διαδικαστικό.

Με τον νέο Ποινικό Κώδικα, η ανώτατη ποινή κάθειρξης που μπορούσε να του επιβληθεί, δεν μπορούσε να ξεπερνάει τα 15 έτη. Μάλιστα, ο καταδικασθείς ειδικός φρουρός έχει ήδη εκτίσει για τη δολοφονία του Αλέξη Γρηγορόπουλου πραγματική ποινή 10 ετών, ενώ έχει κάνει και μεροκάματα εντός της φυλακής, τα οποία προσμετρώνται ευεργετικά.

Το δικαστήριο υιοθέτησε την πρόταση του εισαγγελέα Β. Χανή, ο οποίος είχε εισηγηθεί να χορηγηθεί στον Επ. Κορκονέα το ελαφρυντικό του πρότερου σύννομου βίου.

Παράλληλα, απορρίφθηκαν τα υπόλοιπα τέσσερα ελαφρυντικά που είχε ζητήσει ο συνήγορος υπεράσπισης, Βαγγ. Ανδρούλας (Ανάρμοστη συμπεριφορά παθόντος, ειλικρινή μεταμέλεια μετά την πράξη, το ότι συμπεριφέρθηκε καλά για σχετικά μεγάλο διάστημα μετά την πράξη του, ακόμα και κατά την κράτησή του και μη εύλογη διάρκεια της διαδικασίας που δεν οφείλεται σε υπαιτιότητα του κατηγορουμένου).

ΣΥΡΙΖΑ: Και το δόγμα “νόμος και τάξη” ακέραιο και ο ποινικός λαϊκισμός χορτάτος

«Η απόφαση του Μικτού Ορκωτού Εφετείου για την άρση της ποινής των ισοβίων, που είχε επιβληθεί πρωτοδίκως, στον δολοφόνο του Αλ. Γρηγορόπουλου, Επ. Κορκονέα, και η μετατροπή της σε κάθειρξη 13 χρόνων δημιουργεί έντονα ερωτηματικά και προβληματισμό», τονίζει ο ΣΥΡΙΖΑ. Αναφέρει ότι «μέσα σε τρεις βδομάδες από την ανάληψη της διακυβέρνησης από την κυβέρνηση Μητσοτάκη έχουμε την αποφυλάκιση Φλώρου και Κορκονέα» και σχολιάζει πως «είναι και αυτή μια επαναφορά σε μια κανονικότητα που προσβάλει το περί δικαίου αίσθημα και που όλοι οι δημοκρατικοί πολίτες θα ήθελαν να αποτελεί οριστικά παρελθόν».

Ωστόσο, σημειώνει ο ΣΥΡΙΖΑ, «η προσπάθεια να χρεωθεί στον νέο Ποινικό Κώδικα η επιλογή του δικαστηρίου να αναγνωριστεί ελαφρυντικό στον Κορκονέα αποτελεί μια ακόμη επικοινωνιακή αθλιότητα» «Με έναν σμπάρο δυο τρυγόνια. Και ο δολοφόνος του Γρηγορόπουλου έξω και ο νέος ποινικός κώδικας που αποτελεί μέσο εξορθολογισμού της ποινικής διαδικασίας να ευθύνεται για όλα. Και το δόγμα “νόμος και τάξη” ακέραιο και ο ποινικός λαϊκισμός χορτάτος», σχολιάζει η αξιωματική αντιπολίτευση.

Τονίζει πως «όσοι όμως επιχειρούν επικίνδυνα θεσμικά παιχνίδια, να γνωρίζουν ότι θα τα βρουν σύντομα μπροστά τους» και καταλήγει: «Η ειδεχθής δολοφονία του 15χρονου Γρηγορόπουλου είναι το αποτέλεσμα και το σύμβολο ακριβώς αυτών των πρακτικών και αυτών των νοοτροπιών, που τάχα καταπολεμούν το έγκλημα, ενώ στην πράξη υποδαυλίζουν τη βία, την αστυνομική αυθαιρεσία και ατιμωρησία και τον κρατικό αυταρχισμό».

ΚΚΕ: Προκαλεί το αίσθημα δικαίου του λαού

Με ανακοίνωσή του το ΚΚΕ σημειώνει γαι την απόφαση ότι “προκαλεί δικαιολογημένα το αίσθημα δικαίου του λαού και της νεολαίας η σημερινή απόφαση του Εφετείου Λαμίας, η οποία «έριξε στα μαλακά» τον εν ψυχρώ δολοφόνο του 15χρονου Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου, Επαμεινώνδα Κορκονέα, μειώνοντας την ποινή του στα 13 έτη, αντί της ισόβιας κάθειρξης που του είχε επιβληθεί από το πρωτόδικο Δικαστήριο, δημιουργώντας έτσι τις προϋποθέσεις για την αποφυλάκισή του”. Μάλιστα όπως συμπληρώνει “εντύπωση δημιουργεί η αναγνώριση στον συγκεκριμένο δολοφόνο του ελαφρυντικού του προηγούμενου σύννομου βίου, όταν αυτό δε συμβαίνει στην πράξη σε μια σειρά άλλους δράστες, που διαθέτουν λευκό ποινικό μητρώο, αλλά δεν τυχαίνει να προέρχονται από το μηχανισμό της κρατικής καταστολής ή από οικονομικά εύπορα στρώματα” και καταλήγει: “Αποδεικνύεται επιπλέον στην πράξη το προβληματικό περιεχόμενο των διατάξεων του νέου Ποινικού Κώδικα, όσον αφορά στο ύψος της ποινής που προβλέπει για το συγκεκριμένο αδίκημα, τις οποίες αξιοποίησε το Δικαστήριο.

Με την ίδια απόφαση, μάλιστα, το ίδιο Δικαστήριο αθώωσε τον άλλον κατηγορούμενο, Βασίλη Σαραλιώτη, ο οποίος είχε καταδικαστεί πρωτόδικα σε ποινή κάθειρξης 10 ετών για συνέργεια στη συγκεκριμένη δολοφονία”.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα