Δωρεές 97,8 εκατ. ευρώ από 1091 φορείς ενισχύουν το ΕΣΥ

Δωρεές 97,8 εκατ. ευρώ από 1091 φορείς ενισχύουν το ΕΣΥ
O υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας Eurokinissi

Ποιοι και τι χορήγησαν στο Εθνικό Σύστημα Υγείας την περίοδο της πανδημίας του κορονοϊού.

 Δωρεές από 865 Φορείς, Οργανισμούς και Ιδιώτες, αλλά και Κράτη, όπως η Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, συνολικής αξίας 89 εκατ. ευρώ έχουν χορηγηθεί στο Εθνικό Σύστημα Υγείας προκειμένου να ενισχυθεί η προσπάθεια αναχαίτισης της πανδημίας του κορονοϊού. Ο Υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας βρέθηκε σήμερα στις αποθήκες όπου φυλάσσεται το υγειονομικό υλικό όπου παρουσίασε αναλυτικά τις δωρεές. 

Σύμφωνα με τον υπουργό, από τη συνολική αξία των 89 εκατ. ευρώ:

τα 40 εκατ. ευρώ αφορούν τον ιατρικό εξοπλισμό. Ενδεικτικά: 1.228 Monitors ΜΕΘ 1.051 Αναπνευστήρες και 172 φορητούς αναπνευστήρες 595 Κλίνες ΜΕΘ 

τα 24,2 εκατ. ευρώ αφορούν Μέσα Ατομικής Προστασίας Ενδεικτικά: 20.252.348 μάσκες 330.199 χειρουργικές στολές 160.397 Ολόσωμες Προστατευτικές Στολές 134.774 Ποδονάρια 

τα 12,5 εκατ ευρώ αφορούν καταθέσεις χρηματικών ποσών 

Επιπλέον, έχουμε 226 Φορείς, Οργανισμούς και Ιδιώτες, οι οποίοι έχουν εκδηλώσει πρόθεση δωρεών, ύψους περίπου 8,8 εκ. ευρώ, για τις οποίες αναμένουμε να ολοκληρωθούν διαδικασίες.

Όπως ανέφερε ο κ. Κικίλιας, η πρωτοφανής αυτή πανδημία, κατέρριψε δεδομένα και συνήθειες χρόνων, επανατοποθετώντας με βίαιο τρόπο, μέσα από τις παγκόσμιες απώλειες, την αξία της ανθρώπινης ζωής. Ένα από τα βασικότερα δεδομένα που άλλαξαν, είναι οι δυνατότητες και ο τρόπος πρόσβασης της κάθε χώρας σε προμήθειες ιατροφαρμακευτικών και υγειονομικών υλικών.

“Ακόμα και τώρα διεξάγεται μια τεράστια διπλωματική και εμπορική μάχη, για τις προμήθειες που κάθε χώρα οφείλει να διασφαλίσει για τους πολίτες της. Η πραγματικότητα είναι, ότι ακόμα και για κραταιά υγειονομικά συστήματα χωρών με τεράστια οικονομική ισχύ, υπήρξε ζητούμενο η απλή χειρουργική μάσκα για τους γιατρούς και τους νοσηλευτές. Η Κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη αντιμετώπισε την τεράστια αυτή πρόκληση με μεγάλη επιτυχία. Θα ήθελα να ευχαριστήσω την Προεδρία της Κυβέρνησης για τον συντονισμό” σημείωσε ο υπουργός. 

Επεσήμανε ακόμη ότι έγινε μια συντονισμένη δουλειά, εν μέσω παγκόσμιας διαμάχης υλικών και παραδοσιακής γραφειοκρατίας. “Το ελληνικό Δημόσιο όμως, κατάφερε να κινηθεί μέσα στην κρίση γρήγορα, οργανωμένα, αποτελεσματικά, αλλά κυρίως με διαφάνεια. Όσον αφορά στην οργάνωση και αποδοχή των δωρεών, θα ήθελα σε αυτό το σημείο να ευχαριστήσω την ελεγκτική εταιρεία Deloitte για τον επαγγελματισμό και τη σημαντική τεχνική βοήθεια που μας παρέχει. Παράλληλα, να υπενθυμίσω ότι το Υπουργείο Υγείας έχει συστήσει για τον έλεγχο διαφάνειας, τριμελή επιτροπή ελέγχου, λογοδοσίας και αξιοποίησης των δωρεών” ανέφερε. 

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα