e-Άδειες: Σε πιλοτική λειτουργία το ηλεκτρονικό σύστημα για τις οικοδομικές άδειες

Φωτογραφία αρχείου
Φωτογραφία αρχείου EUROKINISSI

Σε πιλοτική λειτουργία, από σήμερα, το ηλεκτρονικό σύστημα έκδοσης ή αναθεώρησης οικοδομικών αδειών

Ξεκίνησε τη Δευτέρα η πιλοτική λειτουργία του πληροφοριακού συστήματος e-Άδειες, μέσω του οποίου η διαδικασία έκδοσης ή αναθεώρησης οικοδομικών αδειών θα γίνεται πλέον ηλεκτρονικά.

Το νέο σύστημα, που θεσμοθετήθηκε με τον νόμο 4495/2017 και διαχειρίζεται το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας (ΤΕΕ), στοχεύει στην αντιμετώπιση παθογενειών του παρελθόντος στα θέματα δομημένου περιβάλλοντος και θα τεθεί σε πλήρη λειτουργία από τα μέσα Οκτωβρίου.

Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης δήλωσε σχετικά:

«Με το πληροφοριακό συστήματος e-'Αδειες, ο παραδοσιακός τρόπος έκδοσης ή αναθεώρησης οικοδομικών αδειών θα αποτελέσει παρελθόν. Όλη η διαδικασία αδειοδότησης απλοποιείται και επιταχύνεται. Θα γίνεται πλέον ηλεκτρονικά, με πλήρη διαφάνεια, χωρίς επαφή με τις υπηρεσίες και με διαρκή έλεγχο».

Για το ίδιο θέμα ο πρόεδρος του ΤΕΕ Γιώργος Στασινός δήλωσε:

«Η ηλεκτρονική έκδοση οικοδομικών αδειών είναι μια μεταρρύθμιση που άργησε, αλλά προχωρά δυναμικά και ολοκληρώνεται. Με το νέο ηλεκτρονικό σύστημα απλοποιείται η διαδικασία για την έκδοση κάθε οικοδομικής αδείας και γίνεται ένα σημαντικό βήμα για την καταπολέμηση της αυθαίρετης δόμησης και των πολεοδομικών αυθαιρεσιών. Επίσης επιτυγχάνεται τυποποίηση και διαφάνεια στους ελέγχους και εξάλειψη κάθε "ευκαιρίας" για αθέμιτη συναλλαγή. Πολύ σημαντική είναι επίσης η μείωση της γραφειοκρατίας που επιτυγχάνεται, απελευθερώνοντας πόρους και ανθρώπους για τις πραγματικές ανάγκες της οικονομίας. Με το ηλεκτρονικό σύστημα εξασφαλίζονται επίσης εργαλεία και αξιόπιστα στοιχεία που χρειάζονται τόσο οι επιτελικές μονάδες του κράτους όσο και η τοπική αυτοδιοίκηση, ώστε να επιτελούν αρμοδιότητές τους όπως ο σχεδιασμός και η εκτέλεση υποδομών, η εφαρμογή πολεοδομικών και χωροταξικών σχεδίων, ο έλεγχος δόμησης κλπ.

Είναι το δεύτερο βήμα που υλοποιεί η πολιτεία με τη συνδρομή και την τεχνογνωσία του ΤΕΕ, μετά το πληροφοριακό σύστημα δήλωσης - καταγραφής αυθαιρέτων, που οδηγεί σε μια νέα ψηφιακή εποχή στα θέματα δομημένου περιβάλλοντος. Απομένουν τα επόμενα δύο: η Ηλεκτρονική Ταυτότητα Κτιρίου για τα υφιστάμενα κτίρια και ο ενιαίος ψηφιακός χάρτης με όλες τις θεσμικές γραμμές για την οργάνωση του χώρου. Με θέληση, τεχνογνωσία, οργάνωση και αποτελεσματικότητα μπορούμε, αν η Πολιτεία προχωρήσει, μέσα στα επόμενα δύο - τρία χρόνια να περάσουμε σε αυτή τη νέα ψηφιακή εποχή για τη χώρα στον τομέα των ακινήτων.

Καλώ τους ελεύθερους επαγγελματίες μηχανικούς, τα στελέχη των τεχνικών εταιρειών και τους αρμόδιους υπαλλήλους των δημοσίων υπηρεσιών να δοκιμάσουν το σύστημα μέχρι τα μέσα Οκτώβρη ώστε να εξοικειωθούν και, αν χρειάζεται, να προχωρήσουμε σε βελτιώσεις».

Το σύστημα e-Άδειες του ΥΠΕΝ αφορά κάθε είδους οικοδομική άδεια, έχει προσαρμοστεί στα δεδομένα του ν.4495/2017 και της υπουργικής απόφασης ΥΠΕΝ/ΥΠΡΓ/48123/6983 και θα παραμείνει σε πιλοτική λειτουργία έως τις 15/10/2018.

Από σήμερα υποστηρίζει όλες τις προβλεπόμενες λειτουργίες, εκτός από την επίσημη έκδοση αδειών, καθώς το διάστημα της πιλοτικής λειτουργίας θα αξιοποιηθεί για την εκπαίδευση και εξοικείωση των χρηστών του συστήματος και τη συλλογή εμπειρίας για τη βελτίωση και επέκτασή του. Καταχωρίσεις και πράξεις που θα έχουν γίνει έως την πλήρη λειτουργία της εφαρμογής στις 15/10/2018 θα διαγραφούν.

Επιπλέον, για τους ενδιαφερόμενους, στην ιστοσελίδα του ΤΕΕ για τις ηλεκτρονικές άδειες έχει αναρτηθεί το εξής χρήσιμο ενημερωτικό υλικό:

• Εγχειρίδιο χρήσης μηχανικών,

• Εγχειρίδιο χρήσης Υπηρεσιών Δόμησης (ΥΔΟΜ),

• Απόκτηση κωδικών πρόσβασης (για όσους δεν έχουν κωδικούς MyTEE),

• Νομοθεσία - Εγκύκλιοι,

• Επικοινωνία- Τεχνική Υποστήριξη

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Έρχεται ηλεκτρονικό σύστημα καταγγελιών για τα αυθαίρετα στις αρχές του 2019

SHARE: