Εγκαινιάστηκε η αναστήλωση του νοτιοανατολικού πύργου του αρχαίου φρουρίου των Αιγοσθένων

Greek Castles
Greek Castles GREEK CASTLES

Ο νοτιοανατολικός πύργος της, που αποτελεί το πλέον εμβληματικό στοιχείο της με ύψος 18 μέτρα, δεσπόζει στον Κορινθιακό Κόλπο και συγκαταλέγεται μεταξύ των σπουδαιότερων μνημείων της αρχαίας οχυρωματικής

Την αναστήλωση του νοτιοανατολικού πύργου του αρχαίου φρουρίου των Αιγοσθένων, στο Πόρτο Γερμενό της Αττικής, εγκαινίασε σήμερα, Σάββατο 24 Νοεμβρίου, ο υφυπουργός Πολιτισμού, Κώστας Στρατής. Όπως ανέφερε, «η αρχαία πόλη-φρούριο των Αιγοσθένων, χτισμένη στα μέσα του 4ου π.Χ. αιώνα, είναι μία από τις καλύτερα διατηρημένες οχυρωματικές κατασκευές της αρχαιότητας στον ελλαδικό χώρο. Ο νοτιοανατολικός πύργος της, που αποτελεί το πλέον εμβληματικό στοιχείο της με ύψος 18 μέτρα, δεσπόζει στον Κορινθιακό Κόλπο και συγκαταλέγεται μεταξύ των σπουδαιότερων μνημείων της αρχαίας οχυρωματικής».

Ο ίδιος σημείωσε ότι «ο σεισμός του 1981, με επίκεντρο τις αντικρινές Αλκυονίδες νήσους, προκάλεσε μεγάλες ζημιές στο φρούριο των Αιγοσθένων», τονίζοντας ωστόσο ότι, «σε συνέχεια πολυετών προσπαθειών και επιστημονικών προετοιμασιών, η αποκατάσταση του μνημείου εντάχθηκε σε χρηματοδοτικό πρόγραμμα και η Εφορεία Αρχαιοτήτων Αθηνών ανέλαβε με αυτεπιστασία την αναστήλωση του νοτιοανατολικού πύργου στην πλήρη αρχική μορφή του, ένα σύνθετο έργο που απαίτησε εντυπωσιακή τεχνογνωσία και συνεργασία πολλών ειδικοτήτων». «Έτσι επιτεύχθηκε ένα όχι συνηθισμένο αποτέλεσμα για τα αναστηλωμένα αρχαία μνημεία, δηλαδή η αποκατάσταση του πύργου στην πλήρη αρχική μορφή του με εξαιρετικά μεγάλο βαθμό αυθεντικότητας», προσέθεσε.

«Η αναστήλωση του μνημείου αποτελεί ένα εμβληματικό έργο των Ελλήνων αρχαιολόγων, μηχανικών και μαστόρων, που κάνουν δικαίως περήφανη τη χώρα μας για το επιστημονικό και τεχνικό δυναμικό που διαθέτει στην πολιτιστική κληρονομιά και τις αναστηλώσεις», υπογράμμισε ο υφυπουργός, κλείνοντας τον χαιρετισμό του.

SHARE:

24Media Network