Δολοφονία βιολόγου στην Κρήτη: Την ακολούθησε, τη χτύπησε και την έπνιξε κλείνοντάς της το στόμα

Δολοφονία βιολόγου στην Κρήτη: Την ακολούθησε, τη χτύπησε και την έπνιξε κλείνοντάς της το στόμα
Suzanne Eaton

Επιβεβαιώθηκαν οι αρχικές εκτιμήσεις ότι η Suzanne Eaton δολοφονήθηκε σε κοντινή απόσταση από το Κολυμπάρι όπου εξαφανίστηκε και στη συνέχεια μεταφέρθηκε στην σπηλιά που βρέθηκε η σορός της. Εξετάζεται η τυχόν εμπλοκή και ενός αλλοδαπού.

Στην εξιχνίαση της άγριας δολοφονίας της 60χρονης Αμερικανίδας βιολόγου Suzanne Eaton, έφτασε η Ασφάλεια Χανίων, επιδεικνύοντας από την αρχή επαγγελματικό ζήλο και μεθοδική έρευνα. Από την πρώτη στιγμή που τυχαία εντοπίστηκε από ερασιτέχνες σπηλαιολόγους η σορός της εντός μία σπηλιάς που αποτελεί παλιό καταφύγιο και πολυβολείο των Γερμανών από τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, οι Αρχές δεν περίμεναν το αποτέλεσμα της νεκροψίας-νεκροτομής και άρχισαν να συντάσσουν λίστα με πιθανούς υπόπτους από την ευρύτερη περιοχή ανάλογα με το προφίλ τους και να προχωρούν σε στοχευμένες προσαγωγές σε συνδυασμό και με τα στίγματα της κινητής τηλεφωνίας, αλλά και βιντεοληπτικών υλικών.

Μία από αυτές τις στοχευμένες προσαγωγές ήταν και του 27χρονου οικογενειάρχη και κατοίκου Κισσάμου, τη Δευτέρα το πρωί από τις Αρχές, ο οποίος φέρεται ως διαταραγμένη προσωπικότητα. Εξεταζόμενος άρχισε να πέφτει σε πολλές αντιφάσεις μέχρι που στο τέλος ομολόγησε πως είναι ηδονοβλεψίας και πως εκείνος δολοφόνησε την άτυχη επιστήμονα την οποία φέρεται να είδε που έτρεχε και την ακολούθησε…

Στη συνέχεια, την χτύπησε με το όχημά του στα πλευρά και τραυματισμένη την φόρτωσε σε αυτό. Σταμάτησε πιο κάτω, κατέβηκε την ξαναχτύπησε, και της έκλεισε το στόμα για να μην φωνάζει όμως αυτό είχε σαν αποτέλεσμα να καταλήξει το θύμα από ασφυξία.

Καθώς διατηρούσε κτήμα στην περιοχή που είναι η σπηλιά και γνώριζε την τρύπα που λειτουργούσε παλιότερα σαν αεραγωγός του καταφυγίου, την πέταξε από την τρύπα μέσα στην σπηλιά. Στο σημείο αυτό εξετάζουν οι Αρχές το ενδεχόμενο συνέργειας από έναν αλλοδαπό εργάτη στα κτήματά του. Μάλιστα, θα μεταφερθεί στο σημείο ο δράστης για να υποδείξει με ακρίβεια τις κινήσεις του.

Στο σημείο κοντά στην τρύπα είχαν εντοπιστεί ροδιές αυτοκινήτου και οι Αρχές πίστευαν από την πρώτη στιγμή ότι είχε μεταφερθεί στο σημείο με αυτόν τον τρόπο νεκρή πια η άτυχη βιολόγος. Αν και ο ίδιος αποδέχεται πως την δολοφόνησε, αρνείται όμως πως την βίασε και έτσι από τις Αρχές αναμένεται η ταυτοποίηση υλικών που έχουν δοθεί στα Εγκληματολογικά Εργαστήρια, ενώ αναμένεται και η έγγραφη ομολογία του για να σχηματιστεί σε βάρος του δικογραφία και να οδηγηθεί σήμερα ενώπιον του Εισαγγελέα. Παράλληλα, αναμένεται και η σύγκριση όσων αναφέρει με τα ευρήματα των ιατροδικαστών. Επίσης, σήμερα στις 13.00 αναμένεται να γίνει και η επίσημη παρουσίαση της υπόθεσης από τις τοπικές αστυνομικές Αρχές.

Το χρονικό του εντοπισμού της άτυχης βιολόγου

Μισή ώρα μετά τις 11 το βράδυ της προηγούμενης Δευτέρας 8 Ιουλίου, ερασιτέχνες σπηλαιολόγοι εξερευνητές εντόπισαν εντελώς τυχαία στην ευρύτερη περιοχή του Πλατανιά και 8-10 χλμ. μακριά από το Κολυμπάρι που εξαφανίστηκε η βιολόγος, ένα πτώμα εντός μία σπηλιάς που αποτελεί παλιό καταφύγιο και πολυβολείο των Γερμανών από τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Σε κατάσταση σοκ κάλεσαν τις Αρχές και από τα ξημερώματα αποκλείστηκε ο χώρος και ερευνήθηκε διεξοδικά και με προσοχή καθώς πρόκειται για εξαιρετικά επικίνδυνο σημείο που σε αρκετά σημεία τελεί υπό κατάρρευση.

Λόγω της σοβαρότητας της υπόθεσης κρίθηκε απαραίτητο να κληθεί κλιμάκιο της Διεύθυνσης Εγκληματολογικών Ερευνών μετέβη κατευθείαν στο σημείο ώστε να διερευνηθούν με ακρίβεια οι συνθήκες και τα αίτια θανάτου.

Στο σημείο βρέθηκαν επίσης οι δύο ιατροδικαστές που έφεραν σε πέρας την αυτοψία στην σορό και ανέλαβαν και την νεκροψία-νεκροτομή.

Η είσοδος της στοάς εμφάνιζε κατολίσθηση, είχε κλαδιά, στο εσωτερικό της είναι δαιδαλώδης και γενικά έπρεπε να γνώριζε κάποιος τον χώρο για να πάει και δεν ήταν εύκολο να εισέλθει σε αυτόν. Σε βάθος 80 μέτρων της σπηλιάς, υπάρχει στα 7-8 μέτρα ύψος μία τρύπα στον θόλο διαμέτρου ενός μέτρου, που λειτουργούσε φαίνεται ως αεραγωγός όταν ο χώρος αυτός ήταν καταφύγιο και πολυβολείο των Γερμανών στον Β΄Παγκόσμιο Πόλεμο.

Το χρονικό της εξαφάνισης

Η 60χρονη βιολόγος Σούζαν Ήττον από τις ΗΠΑ με έδρα την Δρέσδη Γερμανίας, συμμετείχε σε ένα διεθνές συνέδριο στις εγκαταστάσεις της Ορθοδόξου Ακαδημίας στο Κολυμπάρι Χανίων.

Την Τρίτη 2 Ιουλίου στις δύο το μεσημέρι ντύθηκε με ένα σορτσάκι και ένα φανελάκι, φόρεσε αθλητικά παπούτσια και πήγε για τρέξιμο όπως συνήθιζε να πράττει. Το απόγευμα είχε συνέδριο πάλι και καθώς ήταν τακτικό μέλος στο συνέδριο με ενεργή συμμετοχή θεωρείται βέβαιο ότι θα επέστρεφε εγκαίρως. Επίσης κινητό τηλέφωνο, χρήματα και οτιδήποτε αξίας, τα είχε αφήσει όλα στο δωμάτιό της.

Η 60χρονη αντιμετώπιζε αρρυθμίες στην καρδιά. Η εξαφάνισή της δηλώθηκε στις Αρχές, δύο ημέρες μετά, από τους συναδέλφους της που ανησύχησαν και συγκεκριμένα τα ξημερώματα της Πέμπτης. Έκτοτε είχε γίνει μία τεράστια κινητοποίηση.

Η ίδια επειδή συμμετείχε για πέμπτη φορά στο συνέδριο, γνώριζε πολύ καλά την περιοχή, ενώ σε έναν Γάλλο συνάδελφό της είχε πει ότι είχε αγοράσει καινούργια αθλητικά παπούτσια και την επόμενη ημέρα ήθελε να κάνει ποδήλατο, άρα δεν είχε πρόθεση να εξαφανιστεί.

Για την περίπτωσή της είχε εκδοθεί και Silver Alert. Στις έρευνες συμμετείχαν βατραχάνθρωποι του Λιμενικού που ερεύνησαν την θαλάσσια περιοχή, όπως και σκάφη του Λιμενικού, από στεριάς πλήθος αστυνομικών καθώς επίσης πλήθος αντρών της Πυροσβεστικής και της ΕΜΑΚ, διασωστικοί σκύλοι, εθελοντές, drones και μέλη της τοπικής αερολέσχης.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα