Ακόμα και ανήλικοι στην σπείρα που εισέβαλε με αυτοκίνητα σε επιχειρήσεις

Ακόμα και ανήλικοι στην σπείρα που εισέβαλε με αυτοκίνητα σε επιχειρήσεις
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Ήταν στοίχημα των Αρχών να καταφέρουν σύντομα να εντοπίσουν και να συλλάβουν τους δράστες της συμμορίας. Σε κάποιες περιπτώσεις δεν δίσταζαν να ξαναχτυπήσουν τους ίδιους στόχους με ορμητήριο την πλατεία της Καλλιθέας όπου κανόνιζαν τις συναντήσεις τους.

Εξαρθρώθηκε η συμμορία των διαρρηκτών που εισέβαλε με κλεμμένα αυτοκίνητα, συνήθως παλιάς τεχνολογίας, στις εισόδους επιχειρήσεων, τις οποίες γκρέμιζαν και στη συνέχεια ανενόχλητοι αφαιρούσαν προϊόντα και χρήματα, χωρίς βέβαια να ήταν η μοναδική τους μέθοδος, αφού σε άλλες περιπτώσεις διέλυαν τις βιτρίνες με καπάκια από φρεάτια.

Ήταν στοίχημα των Αρχών να καταφέρουν σύντομα να εντοπίσουν και να συλλάβουν τους δράστες αυτής της συμμορίας, καθώς το τελευταίο χρονικό διάστημα ήταν απανωτά τα χτυπήματά τους και θρασύτατα, αφού σε κάποιες περιπτώσεις δεν δίσταζαν να ξαναχτυπήσουν τους ίδιους στόχους και δρούσαν σε διάφορες περιοχές της Αττικής, χωρίς κανέναν περιορισμό.

Για να μπορέσουν οι Αρχές να φτάσουν κοντά τους άλλωστε είχαν εκπονηθεί σχέδια και είχε στηθεί κλοιός γύρω τους ώστε να περιοριστεί η δράση τους και κυρίως η άνετη επιστροφή τους πίσω στα καταφύγιά τους και ήταν θέμα χρόνου τις τελευταίες ημέρες να τεθούν εκτός δράσης.

Πρόκειται για συμμορία αποτελούμενη από πέντε Αλβανούς Ρομά, ανάμεσά τους και δύο 17χρονοι που ταυτοποιήθηκαν μετά από συνεργασία με τις αλβανικές Αρχές, ένας 19χρονος, ένας 24χρονος και ένας 29χρονος και εξιχνιάστηκαν τουλάχιστον 40 περιπτώσεις διαρρήξεων και κλοπών σε επιχειρήσεις, χωρίς καν να έχει ολοκληρωθεί η έρευνα αφού εκκρεμούν ακόμα κάποιες υποθέσεις που πιστεύουν οι Αρχές ότι η συμμορία αυτή κρύβεται από πίσω όπως η περίπτωση με την Mustang.

Ακόμα και ανήλικοι στην σπείρα που εισέβαλε με αυτοκίνητα σε επιχειρήσεις
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Η επίσημη παρουσίαση της υπόθεσης από την ΕΛ.ΑΣ.

Για την υπόθεση ο Διευθυντής της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, Υποστράτηγος Πέτρος Τζεφέρης δήλωσε:

«Η συστηματική και μεθοδική έρευνα της Υποδιεύθυνσης Δίωξης Εγκλημάτων κατά Ζωής και Ιδιοκτησίας της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής οδήγησε στην αποδόμηση εγκληματικής οργάνωσης τα μέλη της οποίας διέπρατταν διαρρήξεις καταστημάτων με εμβολισμό και θραύση του υαλοπίνακα με τη χρήση κλεμμένων αυτοκίνητων.

Για την εξάρθρωση της εγκληματικής αυτής οργάνωσης σχεδιάσαμε και πραγματοποιήσαμε οργανωμένη αστυνομική επιχείρηση στο πλαίσιο της οποίας συλλάβαμε 5 αλλοδαπούς μέλη της οργάνωσης, σε περιοχή της Αττικής. Επιπρόσθετα ταυτοποιήσαμε την εμπλοκή ενός ακόμη ατόμου, ο οποίος είναι κρατούμενος δυνάμει καταδικαστικής απόφασης για ληστεία.

Σημαντικό στοιχείο της υπόθεσης αποτελεί η εξιχνίαση 40 συνολικά υποθέσεων διαρρήξεων και κλοπών σε διάφορες περιοχές της Αττικής., ενώ το όφελος που αποκόμισαν τα μέλη της οργάνωσης από τη δράση τους υπολογίζεται πως υπερβαίνει τις 210.000 ευρώ.

Θα ήθελα επίσης να επισημάνω ότι, οι συλληφθέντες τυγχάνουν σεσημασμένοι για δεκάδες ληστείες, διαρρήξεις καταστημάτων και κλοπές οχημάτων και μάλιστα σε (4) από αυτούς είχαν επιβληθεί περιοριστικοί όροι.

Οι έρευνες για την πλήρη εξακρίβωση του εύρους της εγκληματικής τους δραστηριότητας συνεχίζονται, καθώς θεωρείται βέβαιο ότι έχουν διαπράξει και άλλες διαρρήξεις με την ίδια μεθοδολογία.

Κλείνοντας θα ήθελα να ευχαριστήσω και να συγχαρώ όλους τους αστυνομικούς, που συνέβαλαν με επαγγελματισμό και ζήλο στην εξάρθρωση της προαναφερόμενης εγκληματικής οργάνωσης.

Περαιτέρω λεπτομέρειες για την υπόθεση θα δοθούν από τον Εκπρόσωπο Τύπου της Ελληνικής Αστυνομίας».

Ακολουθούν δηλώσεις του Εκπροσώπου Τύπου της Ελληνικής Αστυνομίας, Αστυνομικού Υποδιευθυντή Θεόδωρου Χρονόπουλου:

«Όπως σας προανέφερε ο κ. Διοικητής, πρόκειται για την εξάρθρωση μιας εγκληματικής οργάνωσης, η «επαγγελματική» δράση της οποίας προσδιορίζεται τουλάχιστον από τις αρχές του έτους, με εσωτερική διάρθρωση και κατανομή ειδικότερων ρόλων, που δραστηριοποιούνταν στο πεδίο των διαρρήξεων με τη μέθοδο του εμβολισμού.

Ακόμα και ανήλικοι στην σπείρα που εισέβαλε με αυτοκίνητα σε επιχειρήσεις
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Πιο αναλυτικά, από την αξιοποίηση των στοιχείων που προέκυψαν από το σύνολο του προανακριτικού υλικού και την περαιτέρω διερεύνηση της υπόθεσης, ταυτοποιήθηκαν τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης καθώς και ο τρόπος δράσης τους.

Ειδικότερα, από αρχές του έτους, παρατηρήθηκαν παρόμοια περιστατικά διαρρήξεων καταστημάτων σε διάφορες περιοχές της Αττικής κατά τις νυχτερινές ώρες, με χαρακτηριστική μεθοδολογία δράσης.

Πιο συγκεκριμένα, οι δράστες πραγματοποιούσαν διαρρήξεις με την μέθοδο του εμβολισμού, δηλαδή χρησιμοποιούσαν κλεμμένα οχήματα και με αυτά προσέκρουαν στις τζαμαρίες των καταστημάτων προκαλώντας μεγάλες φθορές, ενώ στη συνέχεια αφαιρούσαν εμπορεύματα και διάφορα χρηματικά ποσά από τις ταμειακές μηχανές.

Για την επίτευξη του εγκληματικού τους σκοπού τα μέλη της οργάνωσης έκλεβαν αυτοκίνητα παλιάς τεχνολογίας (δεκαετίας 1990), συγκεκριμένου τύπου και κατασκευαστή, από διάφορες περιοχές της Αττικής και ακολούθως, μετέβαιναν με το κλεμμένο όχημα στο κατάστημα που επιθυμούσαν να διαρρήξουν και εμβόλιζαν με αυτό τα ρολά και την πρόσοψη του καταστήματος.

Στη συνέχεια, εισέρχονταν στο εσωτερικό του καταστήματος, ερευνούσαν το χώρο και αφαιρούσαν προϊόντα και διάφορα χρηματικά ποσά που έβρισκαν στις ταμειακές μηχανές.

Τα κλεμμένα αυτοκίνητα συχνά τα εγκατέλειπαν στο σημείο της διάρρηξης, ενώ άλλες φορές, διέφευγαν με αυτά και τα εγκατέλειπαν σε κοντινή απόσταση, συνεχίζοντας την διαφυγή τους με έτερο όχημα.

Ακόμα και ανήλικοι στην σπείρα που εισέβαλε με αυτοκίνητα σε επιχειρήσεις
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Σε άλλες περιπτώσεις, χρησιμοποιώντας φρεάτια της ΕΥΔΑΠ ή κατάλληλα εργαλεία, έκοβαν τα ρολά των καταστημάτων και στη συνέχεια έσπαζαν τις τζαμαρίες.

Κατά την δράση τους κάλυπταν τα χαρακτηριστικά των προσώπων τους με τις κουκούλες από τις ζακέτες ή τα φούτερ που φορούσαν ή ακόμα και με τη μπλούζα τους, μένοντας γυμνοί από τη μέση και πάνω, ενώ κάλυπταν τα χέρια τους με γάντια ή κάλτσες.

Χαρακτηριστική περίπτωση της οργανωμένης και σκληρής δράσης αποτελεί περιστατικό κατά το οποίο έγιναν αντιληπτοί από αστυνομικούς της Άμεσης Δράσης, στη θέα των οποίων κινήθηκαν με το όχημα τους προκειμένου να εμβολίσουν το περιπολικό όχημα και τότε ένας εκ των αστυνομικών προ του κινδύνου της σωματικής τους ακεραιότητας πυροβόλησε στο κάτω μέρος του προφυλακτήρα του οχήματος. Ακολούθως, οι δράστες διέφυγαν με μεγάλη ταχύτητα από το σημείο.

Από τη μέχρι στιγμής έρευνα, έχουν εξιχνιαστεί 11 διαρρήξεις καταστημάτων με θραύση της τζαμαρίας ύστερα από εμβολισμό με όχημα σε διάφορες περιοχές όπως της Αττικής (Ν. Φιλαδέλφεια, Ταύρο, Π. Φάληρο, Καλλιθέα, Γλυφάδα, Χαλάνδρι κ.α.), 10 λοιπές διαρρήξεις καταστημάτων και μια απόπειρα (Πετράλωνα, Κολωνό, Ηλιούπολη κ.α), 3 διαρρήξεις αποθηκών πολυκατοικιών, μία διάρρηξη σε θέατρο, μία διάρρηξη σε σχολικό συγκρότημα, 11 κλοπές Ι.Χ. οχημάτων (Κολωνό, Ταύρο, Αθήνα, Πειραιά, Γλυφάδα, Νίκαια, Αργυρούπολη κ.α.) και δυο κλοπές πινακίδων κυκλοφορίας.

Στο πλαίσιο της εξιχνίασης πραγματοποιήθηκαν 6 έρευνες σε οικίες, όπου βρέθηκαν και κατασχεθήκαν κινητά τηλέφωνα, κάρτες sim και ο ρουχισμός που φορούσαν οι δράστες κατά την τέλεση των αξιόποινων πράξεων, επιπρόσθετα κατασχέθηκε και ένα αυτοκίνητο που χρησιμοποιούσαν ως όχημα διαφυγής.

Σε βάρος των συλληφθέντων σχηματίστηκε δικογραφία κακουργηματικού χαρακτήρα για τα -κατά περίπτωση- αδικήματα της συμμορίας, των διακεκριμένων κλοπών και απόπειρες αυτών κατά συναυτουργία και κατ’ εξακολούθηση, της πλαστογραφίας, της φθοράς ξένης ιδιοκτησίας και της απείθειας. Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Αθηνών ο οποίος τους παρέπεμψε στον Ανακριτή».

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Αστυνομία
ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Εξαρθρώθηκε η σπείρα που εισέβαλε με αυτοκίνητα σε επιχειρήσεις

SHARE: