Διεθνής σπείρα με "βαποράκια" εικοσάχρονους Έλληνες

Διεθνής σπείρα με "βαποράκια" εικοσάχρονους Έλληνες

Αύξηση στις συλλήψεις νεαρών συμπατριωτών μας σε χώρες της Κεντρικής Ευρώπης, τις ΗΠΑ και τη Λατινική Αμερική. Στρατολογούνται από κυκλώματα για τη μεταφορά ναρκωτικών, όπλων και "μαύρου" χρήματος

Έκρηξη των συλλήψεων νεαρών Ελλήνων στο εξωτερικό καταγράφουν οι αστυνομικές αρχές τόσο στην Ευρώπη όσο και πέρα από τον Ατλαντικό.

Από τον Απρίλιο του 2012 μέχρι τον Ιούλιο του 2013, περισσότερες από 184 συλλήψεις νεαρών με ελληνική υπηκοότητα έχουν σημειωθεί σε χώρες της Κεντρικής Ευρώπης και των ΗΠΑ, αλλά και σε "ξεχασμένα" αεροδρόμια κρατών που δύσκολα βρίσκει κανείς στον παγκόσμιο χάρτη.

Οι συλληφθέντες κατηγορούνται για μεταφορά ναρκωτικών, όπλων, αλλά και χρημάτων από εγκληματικές ενέργειες.

Οι αριθμοί αποκτούν μεγαλύτερη αξία αν συγκριθούν με αντίστοιχες συλλήψεις κατά τα προηγούμενα χρόνια. "Πριν από την κρίση, σε χώρες της Κεντρικής Ευρώπης, με έντονο μάλιστα το ελληνικό στοιχείο, υπήρχε περίπτωση να υπάρχουν δύο ή το πολύ τρεις συλλήψεις Ελλήνων τον μήνα.

Σήμερα, στις ίδιες χώρες, γίνονται πενταπλάσιες συλλήψεις. Αντί για δύο, 12 Έλληνες υπήκοοι οδηγούνται στις εισαγγελικές αρχές" δήλωσε στο Έθνος της Κυριακής ανώτατο στέλεχος του Σώματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος.

Η υπηρεσία, όπως και η ΕΛ.ΑΣ., ενημερώνεται για τις συλλήψεις Ελλήνων σε ξένο έδαφος, προκειμένου να διαπιστωθεί αν σε βάρος τους εκκρεμούν κι άλλες κατηγορίες για παρόμοιες υποθέσεις.

Όπως αναφέρει ο ειδικός, τις περισσότερες φορές πρόκειται για νέα πρόσωπα ηλικίας 20-30 ετών, μη σεσημασμένα που μόλις έχουν "στρατολογηθεί" από τα διεθνή κυκλώματα που δρουν στην Ελλάδα.

"Πρόκειται για Ελληνόπουλα που πλέον, λόγω της κρίσης, έχουν μετατραπεί σε "βαποράκια" στα κυκλώματα Νιγηριανών και Αλβανών, "θέσεις" που μέχρι πρόσφατα κατείχαν Αλβανοί, Λετονοί, Λιθουανοί και Εσθονοί", επισημαίνει.

Οι αριθμοί των συλλήψεων αφορούν στην περίοδο που το κύμα μετανάστευσης νέων Ελλήνων στο εξωτερικό κορυφωνόταν.

Κάποιοι από τους επίδοξους μετανάστες θα ανακάλυπταν σύντομα ότι η διαμονή στο εξωτερικό θα απαιτούσε σκληρή δουλειά και μεγάλη προσπάθεια.

Άνεργοι, τα εύκολα θύματα

Αρκετοί άνεργοι, απελπισμένοι αλλά και αφελείς νεαροί αποδείχθηκαν τα εύκολα θύματα των κυκλωμάτων που ήθελαν να ανανεώσουν τον "στόλο" από τα βαποράκια τους με "ασημάδευτα" πρόσωπα.

Με την πρόφαση της αναζήτησης δουλειάς και προκάλυμμα την καθόλα νόμιμη μετανάστευση σε άλλες ηπείρους, οι νεαροί έκρυβαν τα ίχνη των "επιχειρήσεων" που εξυπηρετούσαν πραγματοποιώντας ταξίδια σε κάθε γωνιά της γης για λογαριασμό παράνομων κυκλωμάτων λαθραίας διακίνησης και εμπορίας.

Όπως ανέφεραν αστυνομικές πηγές στο Έθνος, η "στρατολόγηση" των νέων μελών των κυκλωμάτων ξεκινά πολύ συχνά από την Ελλάδα.

¨Είχαμε παρατηρήσει τις περίεργες "επισκέψεις" μεγαλεμπόρων στα νεανικά στέκια της Δυτικής Αττικής και της παραλιακής, εκεί όπου συχνάζουν τα... "μαγκάκια" της πρωτεύουσας.

Όταν είδαμε τους αριθμούς των συλλήψεων Ελλήνων υπηκόων στο εξωτερικό, συνειδητοποιήσαμε ότι προτάσσοντας την ευκολία της "δουλειάς", οι λαθρέμποροι αλίευαν στα θολά νερά της νεανικής άγνοιας  κινδύνου τους νέους κρίκους της αλυσίδας τους" σημειώνει με νόημα αξιωματικός της ΕΛ.ΑΣ.

Αντικαθιστώντας αλλοδαπούς που έκαναν τη βρόμικη δουλειά, οι νεαροί μπήκαν στην παρανομία για να κερδίσουν εύκολα χρήματα.

Οι περισσότερες συλλήψεις γίνονται σε αεροδρόμια και αφορούν στη μεταφορά κοκαΐνης και ηρωίνης προς την Ευρώπη.

Από τους αριθμούς των συλλήψεων, καταγράφονται και οι δρόμοι των ναρκωτικών, είτε της κοκαΐνης από τη Λατινική Αμερική είτε ηρωίνης από την Τουρκία, τη Γεωργία ή τα Βαλκάνια.

Ναρκωτικά σε βαλίτσες και το στομάχι τους

Δεκάδες είναι τα βαποράκια σε αεροδρόμια αρκετών χωρών που εντοπίστηκαν να μεταφέρουν κοκαΐνη και ηρωίνη σε βαλίτσες με διπλούς πάτους ή ακόμα για να αποφύγουν τον έλεγχο να καταπίνουν σε σακουλάκια τον λευκό θάνατο, τον οποίο προόριζαν για διάθεση στις ξένες αγορές.

Οι αριθμοί που αφορούν στις συλλήψεις νεαρών Ελλήνων σε ξένες χώρες κατά την περίοδο Απρίλιος 2012 - Ιούλιος 2013 μιλούν από μόνοι τους: 58 συλλήψεις στη Γερμανία, 20 στην Ισπανία, 27 στην Τουρκία, αλλά και 18 σε Ιταλία, Γαλλία, Βραζιλία και Εσθονία. Σύλληψη έχει καταγραφεί ακόμα και στη Νήσο Αγίου Παύλου, μια μικροσκοπική νησιωτική χώρα στον Ινδικό Ωκεανό.

Οι αυξημένοι αριθμοί συλλήψεων νεαρών Ελλήνων στο εξωτερικό έχουν προβληματίσει ιδιαίτερα το ΣΔΟΕ, αλλά και την ΕΛ.ΑΣ. που ενημερώνονται καθημερινά από την Ιντερπόλ, τις ευρωπαϊκές υπηρεσίες αλλά και τις αντίστοιχες Αρχές τρίτων χωρών.

 

SHARE:

24Media Network