Δίκη Χρυσής Αυγής: Το ξέσπασμα της προέδρου και τα αιτήματα για άρση των περιοριστικών όρων

Δίκη Χρυσής Αυγής: Το ξέσπασμα της προέδρου και τα αιτήματα για άρση των περιοριστικών όρων
Defendants for trial of the Golden Dawn during the transfer to the special courtroom of the Korydallos prison, in Athens, Greece on May 12, 2015. / , 12 2015. Sooc

Στις 15 Μαΐου θα πραγματοποιηθεί η τέταρτη κατά σειρά συνεδρίαση του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων για τη δίκη της Χρυσής Αυγής. Για τη μεταφορά της δίκης σε άλλο χώρο η πρόεδρος του δικαστηρίου σχολίασε: "Είμαστε δικαστές και όχι διοικητικοί υπάλληλοι. Είμαστε εδώ για να δικάσουμε. Δεν είμαστε εδώ για να υποβάλλουμε αιτήματα".

Για την Παρασκευή 15 Μαΐου διέκοψε η δίκη της Χρυσής Αυγής, με τους αυτεπαγγέλτως διορισθέντες δικηγόρους να αντιδρούν λέγοντας ότι αδυνατούν να ασκήσουν τα καθήκοντά τους. Αρση περιοριστικών όρων ζήτησαν κατηγορούμενοι βουλευτές, ενώ σχολιάστηκε και το ζήτημα μεταφοράς της δίκης, με την πρόεδρο να σχολιάζει: “Είμαστε δικαστές και όχι διοικητικοί υπάλληλοι”.

“Θεωρούμε ότι είμαστε διακοσμητικά στοιχεία. Δεν έχουμε ιδία αντίληψη της δικογραφίας” ανέφερε χαρακτηριστικά συνήγορος, ενώ ο δικηγόρος Γ. Σωτηρόπουλος δήλωσε ότι θα αναγκαστούν να υποβάλλουν ένσταση ακυρότητας εφόσον το δικαστήριο εμμείνει στην ολιγοήμερα διακοπή.

Αναφορικά με τον τόπο διεξαγωγής της δίκης, η πρόεδρος Μαρία Λεπενιώτη, δήλωσε ότι το δικαστήριο εμμένει σε προγενέστερη απόφαση του, επισημαίνοντας ότι εύκαιρη δικαστική αίθουσα -σύμφωνα και με τις δηλώσεις του υπουργού Δικαιοσύνης- θα υπάρξει από Σεπτέμβρη.

“Είμαστε δικαστές και όχι διοικητικοί υπάλληλοι. Είμαστε εδώ για να δικάσουμε. Δεν είμαστε εδώ για να υποβάλλουμε αιτήματα” υπογράμμισε με νόημα η πρόεδρος.

Άρση περιοριστικών όρων

Ο Τάκης Μιχαλόλιας, υπερασπιστής του Νικ. Μιχαλολιάκου, χαρακτήρισε “καταχρηστικό” τον όρο του κατ’οίκον περιορισμού που έχει οριστεί στον αρχηγό της Χρυσής Αυγής και ζήτησε την αντικατάστασή του.

Λίγο νωρίτερα, την άρση των περιοριστικών όρων, που του έχουν επιβληθεί, ζήτησε η υπεράσπιση του κατηγορούμενου πρώην βουλευτή Δ. Κουκούτση. Ο συνήγορός του, Ηλ. Σιδέρης, υποστήριξε ότι είναι “άκρως καταχρηστικό να είναι περιοσμένος στην οικία του στην Καλαμάτα για τόσο μεγάλο διάστημα. Δεν μπορεί να μένει στο σπίτι του, δεν εργάζεται και δεν μπορεί να έρθει στο δικαστήριο για να συμμετέχει”. Η εισαγγελέας επιφυλάχθηκε να προτείνει για το επίμαχο αίτημα.

Την άρση του περιοριστικού όρου για την άσκηση των καθηκόντων του μόνο εντός της Βουλής ζήτησε και ο Μιχ. Αρβανίτης, αναφέροντας “είμαι μισός βουλευτής. Δεν μπορώ να ασκήσω τα καθήκοντά μου”, ενώ αντίστοιχο αίτημα κατέθεσε και η πλευρά Γρέγου.

Ακολούθησε αίτημα για αντικατάσταση όρων από τον υπερασπιστή της Ελένης Ζαρούλια, ο οποίος μίλησε για “προβληματική επαφή με την εντολέα του”, καθώς της έχει οριστεί ο κατ’οίκον περιορισμός.

(Πηγή φωτογραφίας: Sooc.gr)

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα