Δίκη Παπακωνσταντίνου: ‘Ο Καπελέρης είχε εντολή για έλεγχο’, κατέθεσε η Χατζή

Δίκη Παπακωνσταντίνου: ‘Ο Καπελέρης είχε εντολή για έλεγχο’, κατέθεσε η Χατζή

Η διευθύντρια του πολιτικού γραφείου του τότε υπουργού Οικονομικών επέρριψε ευθύνες στον πρώην επικεφαλής του ΣΔΟΕ, Ιω. Καπελέρη, εξηγώντας ότι του δόθηκε εντολή να ελέγξει ονόματα αλλά ο ίδιος δεν το έπραξε. Η δίκη διεκόπη

Μπαράζ ερωτήσεων από την εισαγγελέα της έδρα, Ξένης Δημητρίου, δέχθηκε η Χρυσή Χατζή, διευθύντρια του πολιτικού γραφείου του πρώην υπουργού Παπακωνσταντίνου, καθώς η μάρτυρας μίλησε για ευθύνες του τότε επικεφαλής του ΣΔΟΕ, Ιω. Καπελέρη.

Η Χρυσή Χατζή αναφέρθηκε σε σύσκεψη που είχε ο κατηγορούμενος υπουργός και η ίδια, με τον τότε γ.γ. του υπουργείου Οικονομικών Ηλ. Πλασκοβίτη, τον ειδικό γραμματέα του ΣΔΟΕ Ιω. Καπελέρη και το στέλεχος του γραφείου του, Αν. Μπάνο.

Σύμφωνα με τη μάρτυρα, ο Γ. Παπακωνσταντίνου δεν ενημέρωσε για τη λίστα Λαγκάρντ, αλλά για συγκεκριμένα ονόματα που περιλαμβάνονταν σε αυτή. “Τα στοιχεία αποτελούσαν βάση ελέγχου και όχι αποτέλεσμα φοροδιαφυγής. Μπορούσαμε μέσω του ΣΔΟΕ, να συνεχίζουμε τον περαιτέρω έλεγχο στοιχείων. Αυτό συμφωνήσαμε στη σύσκεψη, ότι δηλαδή θα συνεχιστεί ο έλεγχος”, είπε η Χρυσή Χατζή.

Ισχυρίστηκε πως στη σύσκεψη ο υπουργός είπε ότι παρέλαβε εμπιστευτικά στοιχεία για καταθέσεις περίπου 2 δισ. στο εξωτερικό και δη στην Ελβετία και είχε δώσει τα στοιχεία εκείνα στον κ. Καπελέρη (ΣΔΟΕ) ώστε να δει αν τα ονόματα αυτά είναι αληθή, κλπ.

“Εκεί μας είπε ότι είναι ευαίσθητη η φύση του εγγράφου γιατί δεν το πήραν από την τράπεζα και γι’ αυτό ζήτησε έλεγχο απότον κ. Καπελέρη για τα μεγαλύτερα ονόματα της λίστας με τα μεγαλύτερα ποσά”.

Ο κ. Καπελέρης – κατέθεσε η μάρτυρας – είπε πως υπάρχουν ενδείξεις, π.χ αναφέρθηκε το όνομα μια κυρία που είχε 500 εκατομμύρια δολάρια, ενώ ήταν υπάλληλος μιας εταιρίας.

“Ο υπουργός zήτησε να μάθει πως θα προχωρήσει ο έλεγχος, ενώ ο κ. Μπάνος είπε πως αν δεν υπάρχει εκκρεμής νόμιμη διαδικασία, δεν μπορούσαν να αξιοποιηθούν, καθώς και ότι έπρεπε να κινηθεί δικαστική συνδρομή, αφού τα στοιχεία από μόνα τους δεν αποδεικνύουν φοροδιαφυγή, αλλά μπορούν να αποτελέσουν βάση ελέγχου” εξήγησε.

Καμία εμπιστοσύνη στο ΣΔΟΕ

Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι κατά τη μάρτυρα, το ΣΔΟΕ εκτός από υποστελεχωμένο, είχε και άλλο πρόβλημα: “Ο ίδιος ο Ιω. Καπελέρης δεν είχε εμπιστοσύνη σε ανθρώπους του, ιδίως όταν τους έστελνε για ελέγχους νυχτερινών μαγαζιών”, επεσήμανε.

Εισαγγελέας: Θα μπορούσε με αυτά, χωρίς τη λίστα ο κ. Καπελέρης να κάνει έλεγχο;

Μάρτυρας: Φυσικά θα μπορούσε αφού τα ονόματα που δόθηκαν στον κ. Καπελέρη ήταν ουσιαστικά το ήμισυ του συνολικού ποσού που υπήρχε στη λίστα. Φαινόταν ότι υπήρχε ψωμί και αποφασίστηκε να επιχειρεί διακρατική συμφωνία με τους Ελβετούς ώστε να φορολογούνται τα χρήματα Ελλήνων στο εξωτερικό.

Εισαγγελέας: Πως θα γινόταν ο έλεγχος κυρία μάρτυς, χωρίς τη λίστα;

Μάρτυρας: Ο υπουργός είπε να γίνει έλεγχος σε αυτά τα ονόματα και αν χρειαστεί να υπάρξει ειδικό κλιμάκιο ελέγχου. Το οποίο θα μπορούσε να φέρει ο κ. Καπελερης.

Εισαγγελέας: Και ο κ. Καπελέρης γιατί δεν το έκανε; Παράκουσε τον υπουργό;

Μάρτυρας: Το ερώτημα αν και γιατί δεν συνέχισε τον έλεγχο, θα πρέπει να ρωτήσετε τον ίδιο.

Εισαγγελέας: Είναι σημαντικό ότι εσείς ήσασταν μπροστά στη σύσκεψη και λέτε άλλα πράγματα από τον Ιω. Καπελέρη.

Μάρτυρας: Είχε περιθώριο ο κ. Καπελέρης και είχε στοιχεία για να ελέγξει.

Με την ολοκλήρωση της εξέτασης της Χρυσής Χατζή από το Ειδικό Δικαστήριο, η ακροαματική διαδικασία διέκοψε για το μεσημέρι της Πέμπτης, όπου αναμένεται να καταθέσουν τέσσερις μάρτυρες.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα