Διώξεις για δωροδοκία στη Μπάγιερ Ελλάς

Διώξεις για δωροδοκία στη Μπάγιερ Ελλάς

Επτά στελέχη φαρμακευτικών εταιριών κατηγορούνται για βαρύτατα αδικήματα, που έχουν να κάνουν με τη δωροδοκία γιατρών προκειμένου να "προτιμούν" τα προϊόντα της Μπάγιερ

Ακόμη ένα ιατρικό σκάνδαλο, αυτή τη φορά με εμπλεκόμενη εταιρία την Μπάγιερ Ελλάς, ερευνά η ελληνική Δικαιοσύνη, η οποία άσκησε ήδη ποινική δίωξη σε βαθμό κακουργήματος κατά συγκεκριμένων προσώπων.

Πρόκειται για τέσσερα στελέχη της εταιρίας που αντιμετωπίζουν το αδίκημα της ενεργητικής δωροδοκίας σε συνδυασμό με τις επιβαρυντικές διατάξεις του νόμου περί καταχραστών του Δημοσίου (Ν. 1609/50), ακόμη ένα στέλεχος, το οποίο κατηγορείται για άμεση συνέργεια στο ίδιο αδίκημα. Παράλληλα, με την κατηγορία της άμεσης συνέργειας σε δωροδοκία διώκονται και οι νόμιμοι εκπρόσωποι δυο άλλων ελληνικών εταιριών.

Οι ποινικές διώξεις ασκήθηκαν μετά την προκαταρκτική εξέταση που διενεργήθηκε από την Εισαγγελία Διαφθοράς. Σύμφωνα με πληροφορίες, η έρευνα ξεκίνησε από καταγγελίες, οι οποίες ανέφεραν πως η Μπάγιερ Ελλάς με τη συνδρομή υπαλλήλων δικών της, αλλά και άλλων εταιριών δωροδοκούσε Έλληνες γιατρούς του ΕΣΥ, προκειμένου να συνταγογραφούν τα δικά της σκευάσματα.

Τα αντάλλαγμα φέρονται να είναι είτε χρηματικά ποσά, είτε άλλους είδους δώρα, όπως ταξίδια και άλλα. Πάντως, οι γιατροί που εμπλέκονται στην υπόθεση -στην Αττική μόνο έχουν εντοπιστεί 43- φαίνεται πως δεν θα λογοδοτήσουν για αξιόποινες πράξεις που τέλεσαν. Κι αυτό γιατί αν και φέρονται να εισέπραξαν χρήματα, τα ποσά είναι μικρά κι έτσι τα υπό διερεύνηση αδικήματα έχουν παραγραφεί.

Στο απυρόβλητο οι γιατροί

Την έρευνα διενήργησαν οι επίκουροι Αγγελική Τριανταφυλλου και Γιάννης Σέβης. Παράλληλα έγινε έρευνα και από το ΣΔΟΕ, ανοίχτηκαν τραπεζικοί λογαριασμοί, έγιναν έρευνες στα γραφεία της εταιρίας και επιβεβαιώθηκαν οι καταγγελίες. Η ταρίφα εμφανίζεται να ξεκινούσε απο 1000 ευρώ και φέρεται να έφτανε ως τις 20.000 ευρώ. Τα χρηματικά ποσά  δίνονταν προκειμένου να κατευθύνουν τη συνταγογράφηση των φαρμάκων ή να παραγγέλλουν ποσότητες φαρμάκων για τα νοσοκομεία από την εταιρία.

Και στη Γερμανία

Αξίζει να σημειωθεί ότι παρόμοια έρευνα διεξαγόταν και στην εισαγγελία διαφθοράς της Κολονίας στη Γερμανία, όπου εκεί εμφανίστηκε Έλληνας υπήκοος καταγγέλλοντας ότι από το 2005 ως το 2008 ως εντολοδόχος της Μπαγιερ ΕΛΛΑΣ είχε εκδώσει εικονικά τιμολόγια ύψους δυο εκατ. ευρώ ισχυριζόμενος ότι δωροδοκήθηκαν στην Ελλάδα περίπου 800 γιατροί.

SHARE:

24Media Network