“Επαναστατική Αυτοάμυνα”: Μετέφεραν τα όπλα από την γιάφκα της Κυψέλης στον Χολαργό

“Επαναστατική Αυτοάμυνα”: Μετέφεραν τα όπλα από την γιάφκα της Κυψέλης στον Χολαργό
Η είσοδος της πολυκατοικίας όπου βρίσκεται το διαμέρισμα στον Χολαργό, επί της οδού 17ης Νοεμβρίου 57 Eurokinissi

Παρότι οι δράστες της ληστείας στο πρακτορείο ΟΠΑΠ φρόντισαν να αδειάσουν την αρχική γιάφκα της Κυψέλης και να μεταφέρουν όλο τον οπλισμό στο διαμέρισμα επί της οδού 17ης Νοέμβρη 57 στον Χολαργό, το λάθος είχε γίνει με τον πυροβολισμό και η αντίστροφη μέτρηση είχε αρχίσει για εκείνους.

Επί σειρά ημερών φαίνεται να είχαν τεθεί υπό στενή παρακολούθηση οι κινήσεις των συλληφθέντων για συμμετοχή στην τρομοκρατική οργάνωση «Επαναστατική Αυτοάμυνα» με την αρχή του νήματος των εξελίξεων να είναι το λάθος που έκαναν κατά τη διάρκεια της ληστείας στο πρακτορείο ΟΠΑΠ Play του Χολαργού, στις 21 Οκτωβρίου.

Όπως προέκυψε από την έρευνα, δράστες στο συγκεκριμένο περιστατικό ήταν ο γνωστός από τον «Επαναστατικό Αγώνα» τρομοκράτης, Β.Σ. 41 ετών και ο 46χρονος συνεργός του Δ.Χ., ηγετικό στέλεχος της κατάληψης αντιεξουσιαστών GARE, στην Καλλιδρομίου, στα Εξάρχεια, ο οποίος αναζητείται.

Υπενθυμίζεται ότι συλληφθέντες είναι ο 41χρονος παλιός γνώριμος των Αρχών από τον «Επαναστατικό Αγώνα», ο 45χρονος με το διαμέρισμα-«γιάφκα» στον Χολαργό, η 39χρονη σύντροφος του 46χρονου που αναζητείται και οδηγήθηκαν το απόγευμα ενώπιον του Εισαγγελέα. Έχουν πραγματοποιηθεί 13 κατ’ οίκον έρευνες και έχουν προσαχθεί 15 άτομα στην Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία, όπου εξετάζονται για τυχόν εμπλοκή τους στην υπόθεση.

Εκείνο το βράδυ, την στιγμή που 41χρονος άλλαζε όπλο με τον 46χρονο, κατά λάθος εκπυρσοκρότησε το καλάσνικοφ και τραυματίστηκε στο αριστερό πόδι ο 46χρονος Δ.Χ., με αποτέλεσμα οι Αρχές να εντοπίσουν κάλυκα και αίμα στο σημείο και το κουβάρι να ξετυλιχθεί πολύ σύντομα.

Ο 46χρονος, που θεωρείται επικεφαλής μίας από τις σκληρές καταλήψεις-ορμητήρια των Εξαρχείων που έχει καταληφθεί και ανακαταληφθεί πολλές φορές, έχουν στοιχεία στην Αντιτρομοκρατική ότι αναζήτησε μέσω φιλικών προσώπων του συνεργού του και τρομοκράτη του «Επαναστατικού Αγώνα» ιατρική βοήθεια στο «Σισμανόγλειο Νοσοκομείο» που είχαν γνωριμίες, όμως αυτό δεν κατέστη δυνατό και όπως όλα δείχνουν δέχτηκε συμβουλές μόνο και ιατρική βοήθεια κατ’ οίκον και σε άγνωστη μέχρι στιγμής τοποθεσία.

Για τον συγκεκριμένο λόγο έχει εξετασθεί και η γιατρός του συγκεκριμένου νοσοκομείου που αναζήτησαν βοήθεια με την ψευδή δικαιολογία του δήθεν τροχαίου ατυχήματος, η οποία ισχυρίζεται ότι δεν γνώριζε τι είχε συμβεί και ό,τι απλά έδωσε συμβουλές περιποίησης του τραύματος. Για την περίπτωσή της θα αποφασίσει ο Εισαγγελέας αν θα ασκήσει δίωξη για υπόθαλψη.

Οι έρευνες για τον εντοπισμό του συγκεκριμένου ατόμου που επίσης είναι παλιός γνώριμος των Αρχών για την αντιεξουσιαστική του δράση συνεχίζονται, ωστόσο θεωρείται θέμα χρόνου ο εντοπισμός του αφού δύσκολα θα μπορέσει να ξεπεράσει τον τραυματισμό του χωρίς εξειδικευμένη βοήθεια.

Οι δράστες αμέσως μετά τον τραυματισμό και αφού προμηθεύτηκαν αντιβιώσεις και επιδέσμους από διαφορετικά φαρμακεία σε μία προσπάθεια να δυσχεράνουν τον εντοπισμό τους, φρόντισαν να αλλάξουν και γιάφκα σε μία ύστατη προσπάθεια να δυσκολέψουν τις Αρχές σε περίπτωση που τελικά έφταναν σε αυτούς.

Η είσοδος της πολυκατοικίας όπου βρίσκεται το διαμέρισμα στον Χολαργό, επί της οδού 17ης Νοεμβρίου 57 Eurokinissi

Έτσι αφού άδειασαν εντελώς την αρχική τους γιάφκα στη συμβολή των οδών Σκοπέλου και Καυκάσου, στην Κυψέλη και μετέφεραν όλο τον οπλισμό στο διαμέρισμα του συνεργού τους που συνελήφθη και τους υπέδειξε το γειτονικό του πρακτορείο ΟΠΑΠ Play ως πρόσφορο για ληστεία, φρόντισαν να καθαρίσουν προσεκτικά και με χλωρίνη όλους τους χώρους της αρχικής γιάφκας.

Στη συνέχεια, με το αυτοκίνητο του συλληφθέντα συνεργού τους από τον Χολαργό όπου κατέληξαν αρχικά οι δύο δράστες, μετέβησαν στην οικία του 46χρονου στην περιοχή του Λόφου Στρέφη και έκτοτε τα ίχνη του 46χρονου χάθηκαν. Στην οικία του ωστόσο βρέθηκαν ψηφιακά πειστήρια τα οποία μεταφέρθηκαν και αναλύονται στα Εγκληματολογικά Εργαστήρια της ΕΛ.ΑΣ. μήπως μέσα σε αυτά υπάρχουν τυχόν αποδείξεις για επικείμενο χτύπημα.

Σοβαρές ενδείξεις για επικείμενο «εντυπωσιακό» χτύπημα

Αυτό που έχει μεγαλύτερη σημασία για την Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία, την φυσική και την πολιτική ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ., είναι ότι αυτή η επιτυχία κατέστη δυνατή σε καίριο χρονικό σημείο, όπου όπως όλα δείχνουν τα μέλη της «Οργάνωσης Επαναστατικής Αυτοάμυνας» είχαν επιδοθεί σε ένοπλες ληστείες με σκοπό την χρηματοδότηση του «επαναστατικού ταμείου» και την συλλογή οπλισμού και εκρηκτικών υλών.

Οπλισμός που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί σε κάποιο πιθανό επικείμενο χτύπημα, ίσως και με αφορμή τα όσα συμβαίνουν στα Εξάρχεια και καθώς πλησιάζουμε την επέτειο του Πολυτεχνείου και την επέτειο δολοφονίας του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου, σε βάρος αστυνομικών ή Πρεσβειών λόγω επίσης της χρονικής συγκυρίας και επικαιρότητας, καθώς έχουν αποδείξει από το παρελθόν ότι αυτοί είναι οι αγαπημένοι τους στόχοι. Αυτό βεβαίως μένει να διαπιστωθεί από την πορεία των ερευνών και την ανάλυση των πειστηρίων που έχουν στην κατοχή τους πλέον οι Αρχές.

Τα αποτελέσματα των ερευνών των Αρχών φανερώνουν και την πραγματικότητα μίας άλλης συλλογιστικής, αυτής των συγκοινωνούντων δοχείων στην τρομοκρατία, ειδικά μετά την εντοπισμό και την σύλληψη του 41χρονου Β.Σ. που είχε συλληφθεί το 2010 από την Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία, κατηγορούμενος για ένταξη και συμμετοχή στην τρομοκρατική οργάνωση «Επαναστατικός Αγώνας», υπόθεση για την οποία καταδικάστηκε σε ποινή κάθειρξης και αποφυλακίστηκε, στις 12 Φεβρουαρίου 2018, σύμφωνα με τις διατάξεις του αρ. 43 του Ν. 4489/2017 (νόμος Παρασκευόπουλου).

Οι επίσημες ανακοινώσεις της ΕΛ.ΑΣ. και τα «χτυπήματα» της «Ο.Ε.Α.»

Την απάντηση για την ταυτοποίηση της «Οργάνωσης Επαναστατικής Αυτοάμυνας» έδωσαν το μεσημέρι του Σαββάτου τα Εγκληματολογικά Εργαστήρια της ΕΛ.ΑΣ., καθώς ανακοινώθηκαν επισήμως από την ΕΛ.ΑΣ. τα εξής:

«Από την μέχρι τώρα βαλλιστική εξέταση σε πολεμικά τυφέκια τύπου Kalasnikov, που βρέθηκαν και κατασχέθηκαν σε οικία της οδού 17ης Νοέμβρη 57 στον Χολαργό, έχει προκύψει ταύτιση ενός πολεμικού τυφεκίου με εκείνο που χρησιμοποιήθηκε στην ληστεία στις 21 Οκτωβρίου 2019, σε κατάστημα ψυχαγωγικών – τεχνικών παιγνίων στον Χολαργό.

Επίσης, ένα ακόμα πολεμικό τυφέκιο τύπου Kalasnikov έχει ταυτοποιηθεί με εκείνο που χρησιμοποιήθηκε στις ακόλουθες τρομοκρατικές ενέργειες, την ευθύνη για τις οποίες έχει αναλάβει η «Οργάνωση Επαναστατικής Αυτοάμυνας»:

  • Ρίψη πυροβολισμών, την 25-05-2014 (ημέρα διεξαγωγής των Ευρωεκλογών), εναντίον των κεντρικών Γραφείων του ΠΑ.ΣΟ.Κ. στην Αθήνα
  • Ρίψη πυροβολισμών, την 31-07-2016, εναντίον της Πρεσβείας του Μεξικό στην Αθήνα
  • Ρίψη πυροβολισμών, την 10-01-2017, εναντίον Διμοιρίας της Υποδιεύθυνσης Αποκατάστασης Τάξης (ΜΑΤ), που είχε διατεθεί στη φύλαξη των Κεντρικών Γραφείων του ΠΑ.ΣΟ.Κ. στην Αθήνα, κατά την οποία επήλθε τραυματισμός αστυνομικού.
  • Ρίψη πυροβολισμών, την 06-11-2017, εναντίον Διμοιρίας της Υποδιεύθυνσης Αποκατάστασης Τάξης (ΜΑΤ), που είχε διατεθεί στη φύλαξη των Κεντρικών Γραφείων του ΠΑ.ΣΟ.Κ. στην Αθήνα.
  • Σημειώνεται ότι η ίδια οργάνωση είχε αναλάβει την ευθύνη και για την ρίψη χειροβομβίδας, την 10-11-2016, εναντίον της Πρεσβείας της Γαλλίας στην Αθήνα, επίθεση κατά την οποία επίσης είχε επέλθει τραυματισμός αστυνομικού».

Για την συγκεκριμένη αστυνομική επιχείρηση η ΕΛ.ΑΣ. προχώρησε σε επίσημη ανακοίνωση, προαναγγέλλοντας βεβαίως ότι θα ακολουθήσει και νεότερη ενημέρωση, αφού η επιχείρηση βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη. Η πρώτη ανακοίνωση ανέφερε τα εξής:

«Σε εξέλιξη βρίσκεται από το μεσημέρι της Παρασκευής εκτεταμένη επιχείρηση της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Ειδικών Εγκλημάτων Βίας και έχουν πραγματοποιηθεί 13 κατ’ οίκον έρευνες, έχουν προσαχθεί 15 άτομα στην Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία, όπου εξετάζονται, ενώ έχουν συλληφθεί μέχρι στιγμής δύο άντρες, ηλικίας 41 και 45 ετών, οι οποίοι κατηγορούνται για τρομοκρατικές πράξεις, κατοχή εκρηκτικών, παράβαση του Νόμου περί όπλων και πλαστογραφία.

Για τις ίδιες ενέργειες κατηγορείται και τρίτος άντρας, ηλικίας 46 ετών, σε βάρος του οποίου έχει εκδοθεί ένταλμα σύλληψης. Επιπλέον, έχει συλληφθεί και μία 39χρονη, η οποία κατηγορείται για παράβαση του Ν. περί όπλων.

Ειδικότερα, μετά από συστηματική έρευνα, διακριβώθηκε από την Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία η εμπλοκή τους στη ληστεία που έλαβε χώρα τις βραδινές ώρες της 21 Οκτωβρίου 2019, σε κατάστημα ψυχαγωγικών – τεχνικών παιγνίων στον Χολαργό και εκδόθηκαν σε βάρος τους εντάλματα σύλληψης.

Σημειώνεται ότι ο 41χρονος είχε συλληφθεί το 2010 από την Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία, κατηγορούμενος για ένταξη και συμμετοχή στην τρομοκρατική οργάνωση «Επαναστατικός Αγώνας», υπόθεση για την οποία καταδικάστηκε σε ποινή κάθειρξης και αποφυλακίστηκε, στις 12 Φεβρουαρίου 2018, σύμφωνα με τις διατάξεις του αρ. 43 του Ν. 4489/2017 υπό τον όρο ανάκλησης του υπολοίπου της ποινής [τρία έτη, έξι μήνες και 26 ημέρες], σε περίπτωση που υποπέσει μέσα σε πέντε έτη από την αποφυλάκισή του σε νέα αξιόποινη πράξη από δόλο και καταδικαστεί αμετάκλητα οποτεδήποτε σε ποινή στερητική της ελευθερίας μεγαλύτερη των δύο ετών, θα εκτίσει αθροιστικά το υπόλοιπο της ποινής του.

Μέχρι στιγμής στις διενεργηθείσες κατ’ οίκον έρευνες έχουν βρεθεί και κατασχεθεί, μεταξύ άλλων, 5 πολεμικά τυφέκια τύπου καλάσνικοφ, ένα υποπολυβόλο, δύο τεμάχια ζελατινοδυναμίτιδα, δύο πυροβόλα πιστόλια, 4 χειροβομβίδες δακρυγόνου CS, 6 κοινοί πυροκροτητές, 9 ηλεκτρικοί πυροκροτητές, δύο αυτοσχέδιοι ηλεκτρικοί πυροκροτητές, ένα τεμάχιο εκρηκτικής ύλης (πιθανόν TNT), δύο φυσίγγια εκρηκτικής ύλης, πιθανόν ζελατινοδυναμίτιδα, τρεις πυροδοτικοί μηχανισμοί χειροβομβίδας και τρία σώματα χειροβομβίδας.

Τα κατασχεθέντα θα αποσταλούν στη Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών για εργαστηριακές εξετάσεις».

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα