Εξαρθρώθηκε 20μελές κύκλωμα παραγωγής πλαστών διαβατηρίων

Εξαρθρώθηκε, απο τη Διεύθυνση Οικονομικής Αστυνομίας, εγκληματική οργάνωση που διέπραξε πλήθος εξαπατήσεων κακουργηματικού χαρακτήρα σε βάρος του Ελληνικού Δημοσίου με αποτέλεσμα να ζημιωθεί η περιουσία του από τη μη καταβολή νόμιμων φόρων Οι δράστες χρησιμοποιούσαν σε συναλλαγές με Υπηρεσίες του Ελληνικού Δημοσίου και Τραπεζικά Ιδρύματα, πλαστά, νοθευμένα και παραποιημένα έγγραφα, παραπλανώντας τους υπαλλήλους τους, με σκοπό να αποκτήσουν παράνομο περιουσιακό όφελος.
Εξαρθρώθηκε, απο τη Διεύθυνση Οικονομικής Αστυνομίας, εγκληματική οργάνωση που διέπραξε πλήθος εξαπατήσεων κακουργηματικού χαρακτήρα σε βάρος του Ελληνικού Δημοσίου με αποτέλεσμα να ζημιωθεί η περιουσία του από τη μη καταβολή νόμιμων φόρων Οι δράστες χρησιμοποιούσαν σε συναλλαγές με Υπηρεσίες του Ελληνικού Δημοσίου και Τραπεζικά Ιδρύματα, πλαστά, νοθευμένα και παραποιημένα έγγραφα, παραπλανώντας τους υπαλλήλους τους, με σκοπό να αποκτήσουν παράνομο περιουσιακό όφελος. EUROKINISSI

Το κύκλωμα φέρεται να δρούσε για τουλάχιστον δύο έως τρία χρόνια ενώ έχει ερευνηθεί αν "πελάτες" του ήταν μέλη του ISIS που επεδίωκαν την άφιξη τους σε ευρωπαϊκό έδαφος

Τέσσερα εργαστήρια παραγωγής εκατοντάδων πλαστών διαβατηρίων -κυρίως πολιτών από την Γαλλία, την Γερμανία την Ισπανία κι άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης- ανακάλυψε η ΕΛΑΣ σε συνεργασία με την Εuropol σε διάφορα σημεία της Αθήνας.

Από την έρευνα των διωκτικών αρχών (Υποδιεύθυνση Δίωξης Οργανωμένου Εγκλήματος καθώς και κλιμάκιο της Ευρωπαϊκής Αστυνομίας) σχηματίσθηκε δικογραφία για παράνομη διακίνηση μεγάλου αριθμού μεταναστών και πλαστογραφία σε βάρος 20 ατόμων από τους οποίους ένας Έλληνας με ηγετικό ρόλο (ΣΣ είχε συλληφθεί παλαιότερα για το ίδιο αδίκημα) , τουλάχιστον έξι αλβανικής καταγωγής και πολλοί άλλοι από Μπαγκλαντές, Αιγυπτο , Συρία, Ιρακ κι άλλες χώρες.

Πρόκειται για ένα από τα μεγαλύτερα κυκλώματα προώθησης λαθρομεταναστών στην Ευρωπαϊκή Ένωση που εξάρθρωσε η ΕΛΑΣ. Φέρεται να δρούσε για τουλάχιστον δύο έως τρία χρόνια ενώ έχει ερευνηθεί αν «πελάτες» αυτού του κυκλώματος ήταν μέλη του ISIS που επεδίωκαν την άφιξη τους σε ευρωπαϊκό έδαφος. Ακόμη το ενδιαφέρον των αρχών έχουν συγκεντρώσει έναν-δύο εκ των Αλβανών που συμμετείχαν στο κύκλωμα κι εξετάζεται αν έχουν σχέσεις με «παραστρατιωτικές ομάδες» στα Βαλκάνια.

Οι περισσότεροι από τους λαθρομετανάστες με τα πλαστά διαβατήρια αναχωρούσαν από την χώρα από το «Ελευθέριος Βενιζέλος» και το αεροδρόμιο Θεσσαλονίκης όπως κι από άλλα σημεία. Σύμφωνα με πληροφορίες κύριος προορισμός των κατόχων των πλαστών διαβατηρίων ήταν κυρίως η Μ. Βρετανία ενώ υπήρχε συνεργασία με τις αρχές της Ισπανίας και της Ιρλανδίας όπου κατέληγαν κυρίως οι πτήσεις ιδιωτικών αεροπορικών εταιρειών που προτιμούσαν οι πελάτες του κυκλώματος.

Οι αξιωματικοί της ΕΛΑΣ μιλούν για την δράση ενός εξαιρετικά οργανωμένου κυκλώματος, που χρησιμοποιούσε πλαστές σφραγίδες κρατικών υπηρεσιών αλλά και ξένων αρχών και τα πλαστά διαβατήρια θεωρούνται αντιγραφές γνησίων , μεγάλης ακρίβειας κι εξαιρετικά δύσκολο να εντοπισθούν.

(Πηγή: Το Βήμα, Φωτογραφία: Αρχείου)

SHARE: