Εξαρθρώθηκαν σπείρες που άνοιγαν αυτοκίνητα και σπίτια με αντικλείδια

Εξαρθρώθηκαν σπείρες που άνοιγαν αυτοκίνητα και σπίτια με αντικλείδια

Η μία σπείρα είχε λογισμικό μέσω του οποίου αντέγραφαν κλειδιά αυτοκινήτων, αντιγράφοντας τον αριθμό πλαισίου από το παρμπρίζ και η άλλη σπείρα είχε αφαιρέσει εξοπλισμό κλειθροποιείας από καταστήματα και έφτιαχνε αντικλείδια για σπίτια

Εξαρθρώθηκαν από το Τμήμα Εγκλημάτων κατά Ιδιοκτησίας της Ασφάλειας Αττικής δύο εγκληματικές ομάδες που δραστηριοποιούνταν συστηματικά στις κλοπές οχημάτων και στις κλοπές και διαρρήξεις από οικίες.

Στην πρώτη περίπτωση οι δράστες, στην πλειοψηφία τους Έλληνες και ένας Μολδαβός είχαν ένα λογισμικό που εντοπίζεται πρώτη φορά στην Ελλάδα και μέσω αυτού έβγαζαν αντικλείδια για τις πόρτες αυτοκινήτων μέσω του αριθμού πλαισίου που αντέγραφαν από τα παρμπρίζ των αυτοκινήτων που έβαζαν στο στόχαστρό τους, κυρίως FIAT και Hyundai, τα οποία στη συνέχεια έκλεβαν και τα μεταπωλούσαν ως ανταλλακτικά σε ενδιαφερόμενους.

Μέχρι τώρα έχουν εξιχνιασθεί 39 περιπτώσεις ωστόσο στην Αστυνομία θεωρούν πως ο αριθμός αυτός θα αυξηθεί δραματικά. Σημειώνεται ότι ο “εγκέφαλος” της σπείρας από το 1992 μέχρι και σήμερα, έχει συλληφθεί συνολικά 20 φορές, για παρόμοια αδικήματα.

Η άλλη σπείρα που εξαρθρώθηκε είναι Ρουμάνοι διαρρήκτες οικιών οι οποίοι με την μέθοδο το “ριφιφί” είχαν διαρρήξει δύο κλειθροποιεία από τα οποία είχαν αφαιρέσει κλειδιά και εξοπλισμό τον οποίο έστησαν στα σπίτια τους και έφτιαχναν αντικλείδια για να μπαίνουν σε σπίτια.

Μάλιστα παρακολουθούσαν τα υποψήφια θύματά τους και παρατηρούσαν αν για παράδειγμα ήταν καιρό απότιστες οι γλάστρες ή έβαζαν σημάδια όπως αλουμινόχαρτα στις χαραμάδες στις πόρτες για να δουν αν έχει επιστρέψει κανείς ή όχι, αφού σε αυτό που έδιναν προτεραιότητα ήταν να μην είναι κανείς μέσα στο σπίτι του όταν θα αποφασίσουν να “χτυπήσουν”.

Η επίσημη παρουσίαση της ΕΛ.ΑΣ. για τις δύο σπείρες

Για τις δύο υποθέσεις, ο Διοικητής της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής Υποστράτηγος Πέτρος Τζεφέρης ανέφερε:

“Οι υποθέσεις αυτές έχουν ξεχωριστό ενδιαφέρον, κυρίως λόγω της μεθοδολογίας που εφάρμοζαν οι εγκληματικές αυτές ομάδες και των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών της δράσης τους, ιδίως στο στάδιο της προπαρασκευής και της προετοιμασίας των παράνομων ενεργειών τους.

Το ιδιαίτερο χαρακτηριστικό της πρώτης υπόθεσης, που αφορά στις κλοπές οχημάτων, είναι ότι τα μέλη της εγκληματικής ομάδας για να πετύχουν τον σκοπό τους προμηθεύονταν ειδικό τεχνικό εξοπλισμό (laptops που συνδέονται με το διαγνωστικό των οχημάτων) καθώς και λογισμικό (software) για τη δημιουργία κλειδιών, προγραμματισμένα με τα στοιχεία των οχημάτων – στόχων.

Πρόκειται για εξοπλισμό ιδιαίτερα μεγάλης αξίας, ο οποίος είναι δυσεύρετος στην Ελλάδα και τις περισσότερες φορές εισάγεται από το εξωτερικό. Ο εξοπλισμός αυτός προϋποθέτει εξειδικευμένες γνώσεις, ενώ καταδεικνύει επαγγελματικού τύπου τεχνογνωσία και ανάλογη υποδομή στην προπαρασκευή και τη διάπραξη τέτοιων κλοπών .

Μάλιστα είναι η πρώτη φορά που εντοπίζουμε εγκληματική ομάδα η οποία διέθετε τέτοιου τύπου υποδομή στην κατασκευή κλειδιών από οχήματα, πριν ακόμη τα αφαιρέσει.

Για την υπόθεση αυτή συλλάβαμε απογευματινές ώρες προχθές, 8 μέλη της οργάνωσης, μεταξύ των οποίων και το αρχηγικό.

Μέχρι τώρα εξιχνιάσαμε 39 περιπτώσεις κλοπών οχημάτων, ενώ εντοπίσαμε 5 κλεμμένα αυτοκίνητα, πινακίδες και άδειες κυκλοφορίας κλεμμένων αυτοκίνητων καθώς και πλήθος εξαρτημάτων και ανταλλακτικών οχημάτων, τα όποια αποθήκευαν σε χώρους που διατηρούσαν συνεργαζόμενα μέλη της οργάνωσης, που συνελήφθησαν.

Στη δεύτερη περίπτωση, εξαρθρώσαμε εγκληματική οργάνωση, τα μέλη της οποίας διέπρατταν διαρρήξεις σε καταστήματα και οικίες στην Αττική, με τη συνολική αξία των αφαιρεθέντων να υπερβαίνει τις 100.000 ευρώ.

Χαρακτηριστικό της δράσης τους ήταν ότι, προκειμένου να αποκτήσουν ειδικό εξοπλισμό και ανάλογη τεχνογνωσία και εμπειρία, διέρρηξαν - με τη μέθοδο ριφιφί - δύο κλειθροποιεία, από τα οποία αφαίρεσαν όλο τον τεχνολογικό εξοπλισμό που διέθεταν (μήτρες κατασκευής κλειδιών ασφαλείας – κλειδαριές ασφαλείας κλπ.).

Στη συνέχεια δημιούργησαν δικό τους πλήρες εργαστήριο – κλειθροποιείο, όπου κατασκεύαζαν κλειδιά θυρών ασφαλείας τελευταίας τεχνολογίας, τα όποια χρησιμοποιούσαν στις διαρρήξεις των χώρων που επέλεγαν, για να παρακάμπτουν τα μέτρα ασφαλείας.

Από τα αφαιρεθέντα αντικείμενα, άλλα διατηρούσαν στην κατοχή τους και τα χρησιμοποιούσαν στις διαρρήξεις και άλλα τα μεταπωλούσαν, ενώ ορισμένα τα διοχέτευαν στην αγορά της Ρουμανίας, αποκομίζοντας μεγάλο οικονομικό όφελος.

Για την υπόθεση αυτή, συλλάβαμε, απογευματινές ώρες της 28ης Ιανουαρίου σε Πατήσια και Κυψέλη, 4 αλλοδαπούς, τρεις άνδρες και γυναίκα, μέλη της σπείρας, ενώ μέχρι τώρα έχουμε εξιχνιάσει 8 περιπτώσεις διαρρήξεων.

Λεπτομέρειες για τις δύο αυτές υποθέσεις θα σας παραθέσει αναλυτικά ο Εκπρόσωπος Τύπου του Σώματος, Αστυνομικός Υποδιευθυντής Θεόδωρος Χρονόπουλος. Σας ευχαριστώ”.

Για τις ίδιες υποθέσεις, ο Εκπρόσωπος Τύπου Ελληνικής Αστυνομίας, Αστυνομικός Υποδιευθυντής Θεόδωρος Χρονόπουλος δήλωσε:

«Σε συνέχεια όσων προανέφερε ο κ. Διοικητής και αναφορικά με την πρώτη υπόθεση, τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης δραστηριοποιούνταν στην κλοπή οχημάτων, τα οποία διοχέτευαν αυτούσια ή σε ανταλλακτικά – εξαρτήματα, σε δίκτυο που είχαν συστήσει το οποίο επεκτείνονταν και εκτός Αττικής σε Πάτρα, Χαλκίδα, Καλαμάτα, Καστοριά, Βόλο και Ιωάννινα.

Από τα 8 συλληφθέντα μέλη της οργάνωσης, ο αρχηγός της είχε αναπτύξει εγκληματικό δίκτυο που επέτρεπε την περαιτέρω διάθεση των κλεμμένων οχημάτων και εξαρτημάτων αυτών, ύστερα από συγκεκριμένες παραγγελίες των υπολοίπων μελών του εγκληματικού δικτύου, που δραστηριοποιούνταν στην εμπορία οχημάτων και ανταλλακτικών και επέλεγαν συγκεκριμένου τύπου αυτοκίνητα, ανάλογα με την αγοραστική ζήτηση.

Ο αρχηγός κινούνταν κυρίως σε περιοχές των νοτίων και βορείων προαστίων, όπου εντόπιζε τα προς αφαίρεση - κατά παραγγελία - οχήματα και σημείωνε τον αριθμό πλαισίου τους, τον οποίο προωθούσε σε έτερο μέλος της οργάνωσης, το οποίο ήταν επιφορτισμένο με την κατασκευή του απαραίτητου τεχνολογικού εξοπλισμού για την αφαίρεση του οχήματος.

Το συγκεκριμένο μέλος κατασκεύαζε κλειδί, κάρτα οχήματος ή οποιοδήποτε άλλο «εργαλείο» απαιτούνταν, για την αφαίρεση της συγκεκριμένης μάρκας και μοντέλου οχήματος.

Στη συνέχεια μέλη της οργάνωσης αφαιρούσαν το όχημα και το στάθμευαν σε ασφαλές σημείο, σε περιοχές των δυτικών προαστίων, όπως Χαϊδάρι και Αιγάλεω, με ελάχιστη κίνηση οχημάτων, όπου ήταν δυσκολότερος ο εντοπισμός του.

Ακολούθως το όχημα μεταφέρονταν είτε σε συνεργείο – διαλυτήριο αυτοκινήτων στο Αιγάλεω, προκειμένου να αποσυναρμολογηθεί και να διατεθούν τα μέρη του ως ανταλλακτικά, είτε αυτούσιο μεταφέρονταν σε αυτόν που είχε «παραγγείλει» την κλοπή του.

Τα ανταλλακτικά, τα οποία «περίσσευαν» από την αποσυναρμολόγηση των οχημάτων, μεταφέρονταν σε αποθήκη εντός περιφραγμένου οικοπέδου με ψηλή μεταλλική περίφραξη στον Ασπρόπυργο, προκειμένου στη συνέχεια να διατεθούν για πώληση σε έτερους – μεμονωμένους αγοραστές.

Στην πλειοψηφία τους τα μέλη της οργάνωσης δεν εργάζονταν και με τα κέρδη που απέφερε η εγκληματική τους δραστηριότητα, κάλυπταν τα έξοδα διαβίωσης τους και έπαιζαν τυχερά παίγνια. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η σύζυγος του αρχηγού της οργάνωσης, η οποία σε διάστημα μόνο μίας εβδομάδας, έχασε «τζογάροντας», το χρηματικό ποσό των 10.000 ευρώ.

Για τις μεταξύ τους επικοινωνίες, είχαν ενεργοποιήσει τηλεφωνικές συνδέσεις σε στοιχεία άγνωστων αλλοδαπών, ενώ κατά τις συνομιλίες τους χρησιμοποιούσαν κωδικοποιημένες λέξεις και φράσεις, όπως «έπιπλο» που παρέπεμπε στα κλεμμένα οχήματα και η φράση «βάλτο για ύπνο» που παρέπεμπε στον χρόνο αφαίρεσης του οχήματος.

Επιπλέον, λάμβαναν ιδιαίτερα μέτρα κατά τη διακίνηση των χρηματικών ποσών των αγοραπωλησιών, οι οποίες γίνονταν αποκλειστικά και μόνο με μετρητά και σε κατ’ ιδίαν συναντήσεις, ενώ όταν επρόκειτο για αποστολές και παραλαβές χρημάτων από και προς την επαρχία, τα έστελναν σε φάκελους με μεταφορικές εταιρείες ή με υπεραστικά λεωφορεία του ΚΤΕΛ.

Κατά τις έρευνες που πραγματοποιήθηκαν, μεταξύ άλλων, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν διαγνωστικά εγκεφάλων αυτοκινήτου, ηλεκτρονικά τσιπάκια και διαρρηκτικά εργαλεία, συσκευή προγραμματισμού κλειδιών, συγκεκριμένης μάρκας οχημάτων, ψηφιακοί δίσκοι, με προγράμματα αντιγραφής κλειδιών οχημάτων, κλεμμένα εξαρτήματα και ανταλλακτικά οχημάτων, μεταλλικοί ράβδοι, αποτύπωσης αριθμών πλαισίου (πόντες), εγκέφαλοι αυτοκινήτων, με ενδείξεις και σειριακούς αριθμούς.

Επίσης, βρέθηκαν 74 κινητήρες οχημάτων, από τους οποίους οι 46 φέρουν ενδείξεις, 18 φέρουν αλλοιωμένες ενδείξεις και 10 άνευ ενδείξεων, 3 αυτοκίνητα, από τα οποία το ένα με σβησμένο αριθμό πλαισίου και δύο μη λειτουργικά, πινακίδες κυκλοφορίας και έγγραφα οχημάτων, το χρηματικό ποσό των 16.125 ευρώ, πλήθος εξαργυρωμένων δελτίων τυχερών παιγνίων, συνολικής αξίας 65.266,65 ευρώ (πληρωτέο ποσό) με ημερομηνίες κατά τα έτη 2016-2020, πιστόλι, με δύο γεμιστήρες με 40 φυσίγγια και μακρύκαννο πυροβόλο όπλο, καθώς και πλήθος φυσιγγίων.

Ακόμη βρέθηκαν 5 κλεμμένα αυτοκίνητα, από τα οποία τα τρία είχαν ήδη αποσυναρμολογηθεί. Από τη μέχρι στιγμής έρευνα, έχουν εξιχνιασθεί 39 κλοπές Ι.Χ. οχημάτων, ωστόσο θεωρείται βέβαιο ότι οι συλληφθέντες έχουν διαπράξει και άλλες κλοπές και για το λόγο αυτό οι έρευνες συνεχίζονται, για την πλήρη εξακρίβωση του εύρους της εγκληματικής τους δραστηριότητας.

Το οικονομικό όφελος από τη μέχρι τώρα διαπιστωμένη δράση τους ανέρχεται στο ποσό των 300.000 ευρώ περίπου, το οποίο όμως δεν αντικατοπτρίζει το πραγματικό κέρδος που έχουν εισπράξει, που ξεπερνά κατά πολύ το προαναφερόμενο ποσό, αν συνεκτιμηθεί η διάρκεια της δράσης τους, σε συνδυασμό με την τιμή πώλησης μεμονωμένων ανταλλακτικών οχημάτων.

Σε βάρος των συλληφθέντων σχηματίσθηκε σχετική ποινική δικογραφία –κακουργηματικού χαρακτήρα – και οδηγήθηκαν απογευματινές ώρες χθες στον κ. Εισαγγελέα Πρωτοδικών Αθηνών, ο οποίος τους παρέπεμψε για κύρια ανάκριση, όπου έλαβαν προθεσμία προκειμένου απολογηθούν την 3η Φεβρουαρίου 2020.

Να σημειώσουμε ότι για πέντε από τους συλληφθέντες, έχουν σχηματισθεί κατά το παρελθόν ποινικές δικογραφίες για παρόμοια αδικήματα, ενώ ένας συλληφθείς από το 1992 μέχρι και σήμερα, έχει συλληφθεί συνολικά 20 φορές, για παρόμοια αδικήματα.

Αναφορικά με τη δεύτερη υπόθεση, τα τέσσερα συλληφθέντα άτομα, από έτους τουλάχιστον, είχαν συγκροτήσει εγκληματική οργάνωση, με διαρκή δράση που διέπραττε διαρρήξεις και κλοπές σε καταστήματα και οικίες στην Αττική.

Ως προς τον τρόπο δράσης, τα μέλη της οργάνωσης αρχικά και σε καθημερινή βάση πραγματοποιούσαν κατοπτεύσεις στους υποψήφιους στόχους τους. Μεταξύ των στοιχείων που εξέταζαν σε κάθε πιθανό στόχο τους ήταν αν διέθετε συναγερμό, προβολέα φωτός, κάμερες παρακολούθησης, σκύλο ή φύλακα.

Μάλιστα, συχνά παρακολουθούσαν τους ενοίκους των οικιών ή τους ιδιοκτήτες των καταστημάτων που στοχοποιούσαν, προκειμένου να διαπιστώσουν τις κινήσεις τους, το δρομολόγιο που ακολουθούν, με ποια οχήματα κινούνται και αν αυτά είναι σταθμευμένα έξωθεν της οικίας ή του καταστήματος. Επίσης, προκειμένου να βεβαιωθούν για την απουσία των ενοίκων άφηναν σημάδια.

Κατά τις έρευνες που πραγματοποιήθηκαν στις οικίες των συλληφθέντων βρέθηκαν και κατασχέθηκαν 5 επαγγελματικές μηχανές, κατασκευής κλειδιών, πλήθος κλειδιών πασπαρτού και πλαστικών καρτών με κωδικούς κλειδιών, πλήθος κλειδαριών ασφαλείας, τελευταίας τεχνολογίας, επαγγελματικά εργαλεία κλειδαράδων (μέγγενη, τροχοί λείανσης, τροχοί χειρός κλπ.), πλήθος επαγγελματικών και αυτοσχέδιων διαρρηκτικών εργαλείων, δύο συσκευές γεωεντοπισμού (GPS TRACKER), πλήθος ηλεκτρονικών τηλεχειριστήριων για ηλεκτρικές πόρτες, συσκευασία με χημικές ουσίες, για την ανάλυση της ποιότητας του χρυσού και λύδιες λίθους.

Επίσης βρέθηκαν 57 φυσίγγια και σπρέι πιπεριού, 4 μικροζυγαριές ακριβείας, πλήθος ρολογιών χειρός και κοσμημάτων, πλήθος πλαστών εγγράφων, το χρηματικό ποσό των 3.550 ευρώ και δύο Ι.Χ. αυτοκίνητα και μοτοσυκλέτα.

Από την μέχρι στιγμής έρευνα, έχουν εξιχνιασθεί συνολικά 8 περιπτώσεις και συγκεκριμένα δύο με τη μέθοδο ριφιφί σε κλειθροποιεία, διάρρηξη καταστήματος εμπορίας εργαλείων κήπου και τέσσερις διαρρήξεις οικιών και διάρρηξη αποθήκης.

Σε βάρος των συλληφθέντων σχηματίσθηκε σχετική ποινική δικογραφία –κακουργηματικού χαρακτήρα – και οδηγήθηκαν στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών, ο οποίος τους παρέπεμψε σε κυρία ανάκριση

Τέλος σημειώνεται ότι σε βάρος των τριών ανδρών συλληφθέντων έχουν σχηματισθεί κατά το παρελθόν δεκάδες ποινικές δικογραφίες, για παρόμοια αδικήματα και έχουν εκτίσει ποινές φυλάκισης σε διάφορα Καταστήματα Κράτησης”.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Αστυνομία, κλοπή
SHARE:

24Media Network