Μενίδι: Χειροπέδες στον “εγκέφαλο” κυκλώματος που ανατίναζε ΑΤΜ

Μενίδι: Χειροπέδες στον “εγκέφαλο” κυκλώματος που ανατίναζε ΑΤΜ

Οι δράστες επέλεγαν Α.Τ.Μ. σε απομακρυσμένα σημεία και σε χώρους που δεν ήταν εγκατεστημένα κλειστά συστήματα εικονοσκόπισης, Διενεργούσαν "αυτοψία" στην ευρύτερη περιοχή και σχεδίαζαν διαδρομές διαφυγής.

Εξαρθρώθηκε από το Τμήμα Εγκλημάτων κατά Ιδιοκτησίας της Ασφάλειας Αττικής, κύκλωμα διαρρηκτών που «χτυπούσε» ΑΤΜ με την μέθοδο της ανατίναξης μέσω εκρηκτικών.

Για την αποδόμηση της εγκληματικής οργάνωσης, πραγματοποιήθηκε χθες αστυνομική επιχείρηση, σε Νίκαια, Ασπρόπυργο και Πόρτο Ράφτη, κατά τη διάρκεια της οποίας διενεργήθηκαν έξι έρευνες σε οικίες, μία σε ιδιωτικό χώρο στάθμευσης και μία σε δασική περιοχή κατά την οποία συνελήφθησαν δύο Έλληνες, μέλη της οργάνωσης. Επίσης ταυτοποιήθηκε και αναζητείται ένας Αλβανός, μέλος της οργάνωσης, ενώ ο 40χρονος αρχηγός της σπείρας που είναι ομογενής από το Καζακστάν, ο οποίος επίσης είχε ταυτοποιηθεί και αναζητείτο εντοπίστηκε από τους άνδρες της Ασφάλειας τις απογευματινές ώρες στο Μενίδι και συνελήφθη.

Ως προς τον τρόπο δράσης τους, επέλεγαν Α.Τ.Μ. σε απομακρυσμένα σημεία και σε χώρους που δεν ήταν εγκατεστημένες κάμερες, διενεργούσαν “αυτοψία” στην ευρύτερη περιοχή, σχεδίαζαν διαδρομές διαφυγής και μετέβαιναν πρώτες πρωινές ώρες που η κίνηση είναι μειωμένη. Επίσης διαπιστώθηκε ότι διέθεταν ιδιαίτερη τεχνογνωσία στον τρόπο των εκρήξεων.

Από τη μέχρι στιγμής έρευνα, εξιχνιάσθηκαν πέντε διαρρήξεις και δύο απόπειρες σε Α.Τ.Μ σε Αττική και Στερεά Ελλάδα και τέσσερις κλοπές οχημάτων, με τα αφαιρεθέντα χρηματικά ποσά να υπερβαίνουν τις 200.000 ευρώ.

Σε έρευνα που πραγματοποιήθηκε σε δασική έκταση στο Πόρτο Ράφτη, βρέθηκε επιμελώς κρυμμένο σακίδιο που περιείχε μεταξύ άλλων, τρία μασούρια εκρηκτικής ύλης με προσαρμοσμένο πυροκροτητή και βραδύκαυστο φυτίλι, έτοιμα για χρήση.

Η επίσημη παρουσίαση της υπόθεσης από την ΕΛ.ΑΣ.

Για την υπόθεση, ο Διευθυντής της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, Ταξίαρχος Γεώργιος Κανέλλος ανέφερε:

«Η υπόθεση, που χειρίστηκε το Τμήμα Εγκλημάτων κατά Ιδιοκτησίας, αφορά στην εξάρθρωση εγκληματικής οργάνωσης που διέπραττε διαρρήξεις Α.Τ.Μ. με χρήση εκρηκτικών, τόσο στην Αττική όσο και στην περιφέρεια.

Για την αποδόμηση της ανωτέρω εγκληματικής οργάνωσης, πραγματοποιήθηκε χθες (27-6-2019) επιχείρηση, σε Νίκαια, Ασπρόπυργο και Πόρτο Ράφτη, κατά τη διάρκεια της οποίας διενεργήθηκαν έξι έρευνες σε οικίες, μία σε ιδιωτικό χώρο στάθμευσης και μία σε δασική περιοχή κατά την οποία συνελήφθησαν δύο ημεδαποί, μέλη της οργάνωσης. Επίσης ταυτοποιήθηκαν και αναζητούνται δύο επιπλέον μέλη της οργάνωσης.

Συγκεκριμένα, η ειδική ομάδα του Τμήματος Εγκλημάτων κατά Ιδιοκτησίας που έχει συσταθεί για τη διερεύνηση των υποθέσεων διαρρήξεων Α.Τ.Μ. με τη χρήση Αυτοσχέδιων Εκρηκτικών Μηχανισμών, σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας, κατόρθωσε μετά από συστηματική έρευνα να αποκαλύψει τη δράση εγκληματικής οργάνωσης που δραστηριοποιείτο αποκλειστικά στη διάρρηξη Α.Τ.Μ και να ταυτοποιήσει τα μέλη της.

Όπως εξακριβώθηκε, τα μέλη της οργάνωσης, υπό την καθοδήγηση του αρχηγού, ενεργούσαν με διακριτούς ρόλους ως φυσικοί αυτουργοί, τσιλιαδόροι και κατοπτεύοντες.

Φρόντιζαν να εξασφαλίσουν τα οχήματα με τα οποία θα μετέβαιναν στο “στοχο”, είτε αφαιρώντας οχήματα και παραποιώντας τα χαρακτηριστικά τους είτε χρησιμοποιώντας οχήματα «καθαρά», ιδιοκτησίας συγγενικών τους προσώπων.

Ως προς τον τρόπο δράσης, επέλεγαν Α.Τ.Μ. σε απομακρυσμένα σημεία και σε χώρους που δεν ήταν εγκατεστημένα κλειστά συστήματα εικονοσκόπισης, διενεργούσαν “αυτοψία” στην ευρύτερη περιοχή, σχεδίαζαν διαδρομές διαφυγής και μετέβαιναν πρώτες πρωινές ώρες που η κίνηση είναι μειωμένη. Επίσης διαπιστώθηκε ότι διέθεταν ιδιαίτερη τεχνογνωσία στον τρόπο των εκρήξεων.

Από τη μέχρι στιγμής έρευνα, εξιχνιάσθηκαν πέντε διαρρήξεις και δύο απόπειρες σε Α.Τ.Μ και τέσσερις κλοπές οχημάτων, με τα αφαιρεθέντα χρηματικά ποσά να υπερβαίνουν τις 200.000 ευρώ.

Σε έρευνα που πραγματοποιήθηκε σε δασική έκταση στο Πόρτο Ράφτη, βρέθηκε επιμελώς κρυμμένο σακίδιο που περιείχε μεταξύ άλλων, τρία μασούρια εκρηκτικής ύλης με προσαρμοσμένο πυροκροτητή και βραδύκαυστο φυτίλι, έτοιμα για χρήση.

Κατασχέθηκαν επίσης τρία αυτοκίνητα και τρείς μοτοσυκλέτες, φυσίγγια, μικροποσότητα κάνναβης και κινητά τηλέφωνα».

Για την υπόθεση, ο Εκπρόσωπος Τύπου Ελληνικής Αστυνομίας, Αστυνομικός Υποδιευθυντής Θεόδωρος Χρονόπουλος ανέφερε:

«Πρόκειται για μια υπόθεση που εξιχνιάστηκε από την Υποδιεύθυνση Δίωξης Εγκλημάτων Κατά Ζωής και Ιδιοκτησίας της Διεύθυνσης Ασφαλείας Αττικής και αφορά στην εξάρθρωση εγκληματικής οργάνωσης που διέπραττε διαρρήξεις Α.Τ.Μ. τραπεζών με εκρηκτικά στην Αττική και την επαρχία, με την χρήση κλεμμένων αυτοκινήτων.

Σε συντονισμένη αστυνομική επιχείρηση που πραγματοποιήθηκε πρωινές ώρες της Πέμπτης 27 Ιουνίου 2019, σε περιοχή της Αττικής, συνελήφθησαν δυο ημεδαποί μέλη της εγκληματικής οργάνωσης, ηλικίας 19 και 31 ετών.

Σε βάρος των συλληφθέντων σχηματίσθηκε κακουργηματικού χαρακτήρα δικογραφία για σύσταση εγκληματικής οργάνωσης, διακεκριμένες κλοπές και απόπειρες αυτών κατά συναυτουργία και εξακολούθηση, εκρήξεις κατά συναυτουργία και λοιπές παραβάσεις σχετικές με τις εκρηκτικές ύλες, πλαστογραφίες, διακεκριμένες περιπτώσεις φθοράς, καθώς και παράβαση των νομοθεσιών για τα όπλα και τα ναρκωτικά.

Στη δικογραφία περιλαμβάνονται, κατηγορούμενοι για τα ίδια αδικήματα, δυο ακόμη άτομα, (40χρονος ημεδαπός και 20χρονος αλλοδαπός), οι ποιοι αναζητούνται, ενώ μέχρι στιγμής έχουν εξιχνιαστεί 5 διαρρήξεις και δυο απόπειρες σε Α.Τ.Μ., καθώς και τέσσερις κλοπές οχημάτων σε Αττική και Στερεά Ελλάδα. Σημειώνεται ότι στις περιπτώσεις που αφορούν τη Στερεά Ελλάδα η Υποδιεύθυνση Δίωξης Εγκλημάτων Κατά Ζωής και Ιδιοκτησίας συνεργάστηκε προανακριτικά με το Τμήμα Ασφάλειας Λαμίας.

Από την αστυνομική έρευνα και τη συνδυαστική αξιολόγηση και αξιοποίηση των συλλεχθέντων στοιχείων από ειδική ομάδα αστυνομικών της Υποδιεύθυνσης Δίωξης Εγκλημάτων Κατά Ζωής και Ιδιοκτησίας, προέκυψε ότι τα μέλη της οργάνωσης, τουλάχιστον από τα τέλη του 2018, είχαν συστήσει και ενταχθεί σε εγκληματική οργάνωση και διέπρατταν με τη χρήση εκρηκτικών υλών, διαρρήξεις Α.Τ.Μ. και κλοπές αυτοκινήτων, σε διάφορες περιοχές της Ελλάδος, προκειμένου να αποκομίσουν σημαντικά οικονομικά οφέλη.

Ο τρόπος δράσης (modus operandi) και η μεθοδολογία των δραστών, καταδεικνύει άτομα με ιδιαίτερη τεχνογνωσία στις εκρήξεις και ιδιαίτερη επιμέλεια στην επιλογή του τόπου και του χρόνου των πράξεων τους, καθόσον δρούσαν τις πρώτες πρωινές, επιδιώκοντας με αυτόν τον τρόπο να περιορίσουν στο ελάχιστο δυνατό την πιθανότητα να γίνουν αντιληπτοί από διερχόμενους πολίτες και από τις διωκτικές Αρχές.

Αναλυτικότερα, επέλεγαν Α.Τ.Μ. που ήταν τοποθετημένα είτε σε σημεία που δεν υπήρχαν εγκατεστημένα κλειστά συστήματα βιντεοσκόπησης, είτε σε καταστήματα που ήταν απομακρυσμένα και επομένως εφοδιάζονταν με μεγαλύτερα χρηματικά ποσά, ώστε αφενός να μπορούν να επιχειρήσουν με άνεση, σε συνάρτηση με το χρόνο ανταπόκρισης των αστυνομικών δυνάμεων και αφετέρου να μεγιστοποιήσουν τα κέρδη τους.

Πριν την «επιχείρηση», μετέβαιναν αρκετές φορές στο σημείο, έλεγχαν όλους τους δρόμους που θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν ως εναλλακτικά δρομολόγια διαφυγής, ενώ πραγματοποιούσαν και πολλές διελεύσεις από το τοπικό Αστυνομικό Τμήμα, προκειμένου να υπολογίσουν την απόστασή του από το σημείο της έκρηξης.

Ακολούθως, την ημέρα που είχαν επιλέξει για να πραγματοποιήσουν την επίθεση και λίγες ώρες πριν την διάπραξή της, διέρχονταν από την περιοχή για να βεβαιωθούν ότι οι συνθήκες είναι οι κατάλληλες.

Τα μέλη της οργάνωσης είχαν ως «ορμητήριο» οικία στην περιοχή του Ασπροπύργου, ενώ ως «επιχειρησιακά οχήματα», χρησιμοποιούσαν συνήθως κλεμμένα αυτοκίνητα. Για την μετάβασή τους από και προς την περιοχή που βρισκόταν το Α.Τ.Μ., χρησιμοποιούσαν οχήματα που ανήκαν σε άτομα του οικογενειακού τους περιβάλλοντος ή που οι ίδιοι κατείχαν νόμιμα, ώστε να μην κινούν υποψίες.

Τα μέλη της οργάνωσης, προκειμένου να επιτύχουν στο μέγιστο βαθμό τον συντονισμό αλλά και τη διασφάλιση της διαφυγής τους, σε περίπτωση που κατέφθαναν στο σημείο Αστυνομικές δυνάμεις, είχαν συνεχή τηλεφωνική επικοινωνία μεταξύ τους, χρησιμοποιώντας κινητά τηλέφωνα και κάρτες SIM, καταχωρημένες σε ονόματα ανύπαρκτων αλλοδαπών, τα οποία μετά το τέλος της επιχείρησης κατέστρεφαν.

Αρχηγικό ρόλο της οργάνωσης είχε ημεδαπός ο οποίος αναλάμβανε την ευθύνη του επιχειρησιακού σχεδιασμού της ομάδας και της εκτέλεσης των εγκληματικών ενεργειών, ενώ έχαιρε του σεβασμού των υπόλοιπων μελών, οι οποίοι ήταν και μικρότερης ηλικίας και διατηρούσε συντονιστικό και αναντικατάστατο ρόλο στην οργάνωση.

Τα υπόλοιπα μέλη, ενεργούσαν με διακριτούς ρόλους ως φυσικοί αυτουργοί, τσιλιαδόροι και κατοπτεύοντες, ενώ φρόντιζαν να εξασφαλίσουν τα οχήματα με τα οποία θα μετέβαιναν και διέπρατταν τις διαρρήξεις σε ΑΤΜ, είτε αφαιρώντας τα και παραποιώντας τα χαρακτηριστικά τους (πινακίδες κυκλοφορίας), είτε χρησιμοποιώντας «καθαρά» οχήματα, ιδιοκτησίας τους ή του οικογενειακού τους περιβάλλοντος.

Στις έρευνες που πραγματοποιήθηκαν στο πλαίσιο της επιχείρησης, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν, μεταξύ άλλων, 3 αυτοκίνητα, 3 μοτοσυκλέτες, μικροποσότητα ινδικής κάνναβης, δύο κινητά τηλέφωνα, πλήθος κινητών τηλεφώνων και καρτών SIM, πλήθος χειρόγραφων σημειώσεων, πλήθος φυσιγγίων διαμετρήματος 9mm, κράνος μηχανής και γάντια.

Επιπρόσθετα, σε δασική έκταση σε περιοχή της Αττικής, βρέθηκε επιμελώς κρυμμένο ένα σακίδιο, που περιείχε μεταξύ άλλων, τρία μασούρια εκρηκτικής ύλης με προσαρμοσμένο πυροκροτητή και βραδύκαυστο φιτίλι, έτοιμα για χρήση, πινακίδα κυκλοφορίας μοτοσυκλέτας, για την οποία είχε δηλωθεί απώλεια από το κάτοχό της, καθώς και μία κάρτα SIM.

Οι συλληφθέντες με τη δικογραφία που σχηματίστηκε σε βάρος τους οδηγούνται στον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Αθηνών, ενώ οι έρευνες συνεχίζονται για την πλήρη εξακρίβωση του εύρους της εγκληματικής τους δραστηριότητας».

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα