Εξαρθρώθηκε τεράστιο κύκλωμα αρχαιοκάπηλων

Εξαρθρώθηκε τεράστιο κύκλωμα αρχαιοκάπηλων

Το κύκλωμα προέβαινε σε πλήθος λαθρανασκαφών, ακόμα και σε αρχαιολογικούς χώρους στην Θεσσαλία, θεωρείται βέβαιο ότι έχουν προχωρήσει σε πωλήσεις όμως αυτό το σημείο τελεί ακόμα υπό έρευνα.

Εξαρθρώθηκε από την Ασφάλεια Λάρισας τεράστιο κύκλωμα αρχαιοκαπήλων με πλήθος λαθρανασκαφών σε αγροτικές ορεινές και ημιορεινές περιοχές της Θεσσαλίας και της Πιερίας, ακόμα και σε αρχαιολογικούς χώρους στην ευρύτερη περιοχή της Λάρισας και των Τρικάλων.


Στο πλαίσιο συντονισμένης αστυνομικής επιχείρησης που πραγματοποιήθηκε χθες στην ευρύτερη περιοχή των νομών Λάρισας και Καρδίτσας, συνελήφθησαν 8 Έλληνες, ενώ συνολικά στην δικογραφία περιλαμβάνονται 21 άτομα, όλοι τους Έλληνες, που συμμετείχαν σε δύο ομάδες αρχαιοκαπήλων που πραγματοποιούσαν λαθρανασκαφές. Ανάμεσά τους και σε μία περίπτωση λαθρανασκαφής, συμμετείχε και ένας αστυνομικός που υπηρετεί στο Αστυνομικό Τμήμα Κιλελέρ.

Κατά τη διάρκεια νομότυπων ερευνών, κατασχέθηκε μεγάλος αριθμός αντικειμένων, τα οποία σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των Αρχαιολόγων της Εφορείας Αρχαιοτήτων Λάρισας εμπίπτουν στη νομοθεσία περί προστασίας των αρχαιοτήτων και εν γένει της πολιτιστικής κληρονομιάς, συσκευές ηλεκτρονικής ραβδοσκοπίας – ανίχνευσης μετάλλων, όπλα και φυσίγγια

Καθώς η δραστηριότητα των δύο ομάδων υπολογίζεται τουλάχιστον από τις αρχές του 2018, θεωρείται βέβαιο ότι έχουν προβεί σε παράνομες πωλήσεις αρχαίων αντικειμένων, το σκέλος αυτό όμως τελεί ακόμα υπό έρευνα για να διαπιστωθούν τα άτομα και η προέλευσή τους, στα οποία έχουν τυχόν καταλήξει αρχαιολογικοί θησαυροί.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα