Εξιχνιάσθηκαν δύο υποθέσεις παιδικής πορνογραφίας σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη

Εξιχνιάσθηκαν δύο υποθέσεις παιδικής πορνογραφίας σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη

Στη μία περίπτωση ένας 40χρονος μοίραζε στο διαδίκτυο υλικό παιδικής πορνογραφίας και στη δεύτερη περίπτωση ένας 32χρονος εκβίαζε μία 16χρονη για να του στέλνει γυμνές φωτογραφίες της

Εξιχνιάσθηκαν δύο υποθέσεις πορνογραφίας ανηλίκων που χειρίστηκε η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος σε Αττική και Θεσσαλονίκη, σχηματίζοντας αντίστοιχο αριθμό δικογραφιών.

Πιο συγκεκριμένα, η διερεύνηση της πρώτης υπόθεσης έγινε στο πλαίσιο κατάλληλης αξιοποίησης στοιχείων του Εθνικού Γραφείου της Europol και του οργανισμού NCMEC (National Center for Missing and Exploited Children), που εδρεύει στις ΗΠΑ (κάτι αντίστοιχο με το «Χαμόγελο του Παιδιού» αλλά κρατική Υπηρεσία με αυξημένες αρμοδιότητες), για εντοπισμό 5 ηλεκτρονικών ιχνών χρηστών, που κατείχαν και διαμοίραζαν υλικό πορνογραφίας ανηλίκων εντός της ελληνικής επικράτειας.

Για τα στοιχεία αυτά ενημερώθηκε η Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών, η οποία εξέδωσε βούλευμα για την άρση του απορρήτου των επικοινωνιών.

ADVERTISING

Από την άμεση ψηφιακή – διαδικτυακή αστυνομική έρευνα που επακολούθησε, προέκυψε μία εκ των προαναφερόμενων επίμαχων συνδέσεων και η χρήση της από έναν 40χρονο στην Αθήνα.

Σε νομότυπη έρευνα που διενεργήθηκε στο σπίτι αλλά και στο σπίτι συγγενών του που χρησιμοποιούσαν την ίδια σύνδεση, αλλά δεν είχαν σχέση με την υπόθεση, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν τρεις εσωτερικοί σκληροί δίσκοι. Τα αρχεία είχε προλάβει να τα σβήσει ο δράστης ωστόσο σχηματίστηκε δικογραφία σε βάρος του και οι σκληροί δίσκοι βρίσκονται στα Εγκληματολογικά Εργαστήρια της ΕΛ.ΑΣ. για να ανακληθούν τα αρχεία αυτά, ως πειστήρια.

Για τη διερεύνηση της δεύτερης υπόθεσης και το σχηματισμό τακτικής δικογραφίας σε βάρος ενός 32χρονου στην Θεσσαλονίκη, προηγήθηκε καταγγελία από τον πατέρα μίας 16χρονης στις αστυνομικές αρχές της Κρήτης.

Σύμφωνα με την καταγγελία, άγνωστος χρήστης του διαδικτύου κατάφερε να αποσπάσει μέσω Facebook, από τη 16χρονη, φωτογραφικό υλικό που περιείχε πορνογραφικές αναπαραστάσεις της ίδιας, ενώ με την απειλή δημοσίευσης του υλικού, την εκβίαζε προκειμένου να συνεχίσει να του αποστέλλει υλικό με ανάλογο περιεχόμενο. Για τα στοιχεία αυτά ενημερώθηκε η Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών, η οποία εξέδωσε βούλευμα για την άρση του απορρήτου των επικοινωνιών.

Επακολούθησε άμεση και εμπεριστατωμένη αστυνομική διαδικτυακή έρευνα από την οποία ταυτοποίηθηκαν τα ηλεκτρονικά ίχνη του 32χρονου. Σε έρευνα που πραγματοποιήθηκε στον επαγγελματικό χώρο του 32χρονου σε περιοχή της Θεσσαλονίκης, από κλιμάκιο αστυνομικών της Υποδιεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, ταυτοποιήθηκε η εμπλοκή του στις καταγγελλόμενες πράξεις, ενώ βρέθηκαν και κατασχέθηκαν δύο εξωτερικοί σκληροί δίσκοι, υπολογιστική μονάδα, κάρτα μνήμης, δύο φορητές συσκευές αποθήκευσης, συσκευή κινητού τηλεφώνου και φορητός ηλεκτρονικός υπολογιστής.

Τα κατασχεθέντα ψηφιακά μέσα θα αποσταλούν στα αρμόδια Εγκληματολογικά εργαστήρια για περαιτέρω διερεύνηση. Οι δικογραφίες που σχηματίστηκαν υποβλήθηκαν στις αρμόδιες Εισαγγελικές αρχές.

Υπενθυμίζεται ότι οι πολίτες μπορούν να επικοινωνούν, ανώνυμα ή επώνυμα, με την Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος προκειμένου να παρέχουν πληροφορίες ή να καταγγέλλουν παράνομες ή επίμεμπτες πράξεις ή δραστηριότητες που τελούνται μέσω Διαδικτύου, στα ακόλουθα στοιχεία επικοινωνίας:

  • Τηλεφωνικά: 11188.

  • Στέλνοντας e-mail στο: [email protected]

  • Μέσω της εφαρμογής (application) για έξυπνα τηλέφωνα (smart phones): CYBERΚΙD.

  • Μέσω twitter: @CyberAlertGR.

SHARE:

24Media Network