Καρτέλ ναρκωτικών έφερνε από το Εκουαδόρ και την Ασία κοκαΐνη και ηρωίνη στην Ευρώπη

Καρτέλ ναρκωτικών έφερνε από το Εκουαδόρ και την Ασία κοκαΐνη και ηρωίνη στην Ευρώπη

Ενδιάμεσος σταθμός ήταν το λιμάνι του Πειραιά όπου μέσω ειδικά διαμορφωμένων κοντέινερ τα μέλη του κυκλώματος έφερναν από Εκουαδόρ στην Ελλάδα μεγάλες ποσότητες κοκαΐνης και ηρωίνης . «Εγκέφαλος» του καρτέλ ένας Τούρκος που αναζητείται.

Εξαρθρώθηκε διεθνικού χαρακτήρα εγκληματική οργάνωση που μετέφερε δια θαλάσσης με εμπορευματοκιβώτια, μέσω εμπορικών εταιρειών, μεγάλες ποσότητες κοκαΐνης από την Νότιο Αμερική και ηρωίνης από την Ασία προς χώρες της Δυτικής Ευρώπης, μεταξύ των οποίων και η χώρα μας, η οποία αποτελούσε είτε προορισμό είτε λειτουργούσε ως χώρα διαμετακόμισης.

Για την υπόθεση αυτή έχουν συλληφθεί συνολικά, τέσσερα μέλη του κυκλώματος, από τα οποία, ένας Κινέζος και ένας Τούρκος, ηλικίας 40 και 48 ετών και ένας Έλληνας ηλικίας 74 ετών, που συνελήφθησαν στη χώρα μας, ενώ σε παράλληλη επιχείρηση στο Εκουαδόρ συνελήφθη ένα επιπλέον μέλος του κυκλώματος από το Εκουαδόρ. Αναζητούνται δύο επιπλέον Τούρκοι, ηλικίας 34 και 38 ετών, ως μέλη του κυκλώματος, ενώ ο 34χρονος είναι ο «εγκέφαλος» του καρτέλ.

Σε βάρος των συλληφθέντων σχηματίσθηκε κακουργηματικού χαρακτήρα δικογραφία, για παραβάσεις της νομοθεσίας Περί Εξαρτησιογόνων Ουσιών (διακίνηση ναρκωτικών σε διεθνικό επίπεδο) και τα – κατά περίπτωση – αδικήματα της εγκληματικής οργάνωσης και της πλαστογραφίας.

Επιπλέον στο πλαίσιο διερεύνησης της υπόθεσης συνελήφθη ημεδαπός για παράβαση της νομοθεσίας Περί Εξαρτησιογόνων Ουσιών. Για την πλήρη αποδόμηση και διακρίβωση όλου του εύρους της παράνομης δραστηριότητας των μελών της εγκληματικής οργάνωσης, προηγήθηκε πολύμηνη διεθνής αστυνομική συνεργασία και εντατική ανταλλαγή και αξιοποίηση πληροφοριακών δεδομένων.

Στο πλαίσιο της εμπεριστατωμένης έρευνας, αναλύθηκαν σημαντικά στοιχεία και δεδομένα που προέκυψαν, αξιοποιήθηκαν ειδικές ανακριτικές τεχνικές και τεχνολογικά μέσα, ενώ δημιουργήθηκαν τα «προφίλ» (profiling) των εμπλεκομένων.

Από την προανάκριση που διενεργήθηκε, αποκαλύφθηκε η μεθοδολογία δράσης, η ιεραρχική δομή των μελών και η διεθνικού χαρακτήρα δραστηριοποίηση και διασύνδεση μεταξύ τους.

Πιο αναλυτικά, από την έρευνα:

·Σε πρώτη φάση, αποκαλύφθηκε η εγκληματική δράση διεθνικού κυκλώματος μεταφοράς, δια θαλάσσης με εμπορευματοκιβώτια, μεγάλων ποσοτήτων κοκαΐνης από την Νότια Αμερική και ηρωίνης από την Ασία, προοριζόμενες για χώρες της Δυτικής Ευρώπης, μεταξύ των οποίων και η χώρα μας.

·Στη συνέχεια, ταυτοποιήθηκαν και εντοπίσθηκαν τα αρχηγικά μέλη του κυκλώματος που έδρευαν στην Ελλάδα, απ’ όπου και διεξήγετο η χρηματοδότηση και ο συντονισμός των μεταφορών των ναρκωτικών. Όπως διαπιστώθηκε η χώρα μας αποτελούσε, κατ’ επιλογή της οργάνωσης, κέντρο “επιχειρηματικής” δραστηριότητας, εισαγωγής εμπορικών προϊόντων από την Ν. Αμερική και την Ασία, τα οποία αποτελούσαν “καμουφλάζ” για την ευχερή και απρόσκοπτη εισαγωγή των ναρκωτικών στη χώρα μας, ως πρώτο σημείο εισόδου τους στην Ευρώπη και διαπιστώθηκαν οι διακριτοί ρόλοι των μελών της οργάνωσης.

Ειδικότερα, η αρμοδιότητα των μελών της οργάνωσης, είχε ως εξής :

·Ο 34χρονος αναζητούμενος Τούρκος ήταν ο διευθύνων την οργάνωση σε διεθνές επίπεδο, με άμεσους συνεργάτες του τον 74χρονο Έλληνα και τον 48χρονο ομοεθνή του, οι οποίοι ήταν επιφορτισμένοι στην Ελλάδα, με τον συντονισμό, έλεγχο και διεκπεραίωση της μεταφοράς των ναρκωτικών.

·Ο 40χρονος Κινέζος μαζί με τον 38χρονο αναζητούμενο Τούρκο, ήταν υπεύθυνοι για την μεταφορά και παράδοση των χρηματικών πόρων που απαιτούντο για την χρηματοδότηση της εκάστοτε μεταφοράς ναρκωτικών.

Συνολικά κατασχέθηκαν στην Ελλάδα και στο Εκουαδόρ, κοκαΐνη βάρους 177 κιλών και 282 γραμμαρίων, ακατέργαστη κάνναβη βάρους ενός γραμμαρίου, δύο δισκία ναρκωτικών, μία ηλεκτρονική ζυγαριά ακριβείας, 16 συσκευές κινητής τηλεφωνίας, καθώς επίσης, τα χρηματικά ποσά των 118.231 ευρώ, 1.000.000 Ιρανικών ριάλ, 400 Ουγγρικών φιορινίων και 100 κορωνών Τσεχίας.

Πρόσθετα, κατασχέθηκαν δύο μηχανήματα μέτρησης χαρτονομισμάτων, 7 βιβλιάρια καταθέσεων διαφόρων Τραπεζών, δύο σημειωματάρια, μία τηλεφωνική ατζέντα, 6 ντοσιέ με ιδιόχειρες σημειώσεις, δύο διαβατήρια και ένα δελτίο ταυτότητας Σερβικών Αρχών.

Τα 176 κιλά κοκαΐνης που κατασχέθηκαν στο λιμάνι Γκουαγιακίλ του Εκουαδόρ, όπως είχε εξακριβωθεί στο τελευταίο στάδιο της έρευνας, θα παραλαμβάνονταν στο λιμάνι του Πειραιά, από τα μέλη του κυκλώματος στην Ελλάδα, μέσα σε ειδικά μετασκευασμένα εμπορευματοκιβώτια, με νόμιμο φορτίο ψαριών.

Από τα χαρακτηριστικά της οργάνωσης, σε συνδυασμό με τα μέσα που χρησιμοποιούσαν για την μεταφορά των ναρκωτικών και την επαγγελματική κατάρτιση και υποδομή που διέθεταν, οδηγούν στην εκτίμηση ότι τα προσδοκώμενα παράνομα κέρδη της εγκληματικής οργάνωσης υπερβαίνουν τα 5.000.000 ευρώ.

Σημειώνεται ότι από την Υποδιεύθυνση Δίωξης Ναρκωτικών, έχει αναπτυχθεί διεθνής συνεργασία με τις ομόλογες Αρχές του Εκουαδόρ, για τη συνέχιση των ερευνών και την αποκάλυψη και άλλων μελών της οργάνωσης.

Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών και παραπέμφθηκαν για κυρία ανάκριση.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα