Κινέζοι έστησαν παράνομη μονάδα αλιείας και εξαγωγής 'θαλασσινών αγγουριών'

Κινέζοι έστησαν παράνομη μονάδα αλιείας και εξαγωγής 'θαλασσινών αγγουριών'

Επί σειρά ετών οι Κινέζοι αλίευαν παράνομα, συσκεύαζαν και εξήγαγαν στο εξωτερικό τόνους εχινόδερμων από τον Μαλιακό κόλπο

Εντοπίστηκαν από αστυνομικούς του Τμήματος Ασφάλειας Λαμίας και στο πλαίσιο κατάλληλης αξιοποίησης στοιχείων, δύο παράνομα εργαστήρια επεξεργασίας, τυποποίησης και συσκευασίας αλιευμάτων του γένους «HOLOTHURIA», γνωστά στην Ελλάδα και ως «θαλασσινά αγγούρια» τα οποία ήταν εγκατεστημένα σε αντίστοιχες οικίες – αποθήκες, στην περιοχή της Ανθήλης Φθιώτιδας.

Για τη συγκεκριμένη υπόθεση, συνελήφθη ένας 21χρονος Κινέζος, ενώ αναζητείται ένας ακόμη 54χρονος ομοεθνής του. Όπως προέκυψε από την ενδελεχή αστυνομική έρευνα πρόκειται για μέλη οργανωμένου κυκλώματος, τα οποία αλίευαν παράνομα μεγάλες ποσότητες ολοθουροειδών, τα οποία ευδοκιμούν στο Μαλιακό Κόλπο, τα οποία είναι ένα είδος εχινόδερμου σκουλικιού που ζει στην λάσπη του βυθού και ακολούθως επεξεργάζονταν τα ανωτέρω αλιεύματα, με σκοπό την παράνομη εμπορία τους και εξαγωγή τους σε ομοεθνείς τους, κυρίως σε ευρωπαϊκές χώρες.

Κινέζοι έστησαν παράνομη μονάδα αλιείας και εξαγωγής 'θαλασσινών αγγουριών'

Σε νομότυπες έρευνες που πραγματοποιήθηκαν στις προαναφερόμενες οικίες – αποθήκες, αλλά και στην οικία του συλληφθέντα, βρέθηκαν συνολικά και κατασχέθηκαν 87.126 αποξηραμένα αλιεύματα του γένους «HOLOTHURIA », μήκους μικρότερου των 15 εκατοστών, έτοιμα προς διάθεση, συνολικού καθαρού βάρους 557,33 κιλών, 23.355 αλιεύματα του γένους «HOLOTHURIA », εντός πλαστικών λεκανών με διάλυμα ξυδιού, μήκους μικρότερου των 15 εκατοστών, σε διαδικασία επεξεργασίας, συνολικού καθαρού βάρους 817,43 κιλών, 3 ζυγαριές, κλωβός αλιείας & καζάνι, 11 συσκευασίες με αλάτι, 17 μπετόνια με ξύδι, πληθώρα νάιλον συσκευασιών, κενού περιεχομένου, διάφορα παραστατικά και ιδιόχειρες σημειώσεις, καθώς και διαβατήριο Κίνας.

Επιπλέον, κατασχέθηκε Ι.Χ. αυτοκίνητο, το οποίο τα μέλη του κυκλώματος χρησιμοποιούσαν ως μέσο διευκόλυνσης για την παράνομη δράση τους. Γίνεται μνεία ότι τα ανωτέρω αλιεύματα είναι βρώσιμα στην «ασιατική κουζίνα», ενώ παρουσιάζουν αυξημένη ζήτηση και σε άλλες χώρες του εξωτερικού, με την τιμή λιανικής τους πώλησης να προσεγγίζει ακόμη και τα 1.100 ευρώ το κιλό, για ορισμένα είδη τους, αφού δεν τα χρησιμοποιούν μόνο ως ένα ακριβό έδεσμα αλλά φτιάχνουν και κρέμες καλλυντικών από αυτά.

Κινέζοι έστησαν παράνομη μονάδα αλιείας και εξαγωγής 'θαλασσινών αγγουριών'

Σύμφωνα δε με τα κατασχεθέντα παραστατικά, οι εξαγωγές των αλιευμάτων πραγματοποιούταν, κατά τα έτη 2013 – 2014, σε χώρες της Ισπανίας, Τσεχίας, Ολλανδίας, Βελγίου και Λουξεμβούργου, με αναγραφόμενα προς αποστολή προϊόντα: «φρέσκα καβούρια». Αξίζει επίσης να σημειωθεί, ότι με την ισχύουσα νομοθεσία για την προστασία του περιβάλλοντος, τα ολοθουροειδή συγκαταλέγονται στην Ελλάδα, στα εχινόδερμα, η αναπαραγωγή των οποίων προστατεύεται και η αλιεία τους επιτρέπεται συγκεκριμένους μήνες του χρόνου.

Αναλυτικότερα, απαγορεύεται από την 1η Ιουνίου έως και 31 Οκτωβρίου κάθε έτους, ενώ το ελάχιστο επιτρεπόμενο μέγεθος αλιείας τους υπόλοιπους μήνες είναι 15 εκατοστά. Ο συλληφθείς οδηγήθηκε στον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Λαμίας και παραπέμφθηκε για να απολογηθεί ενώπιον του Ανακριτή Λαμίας.

Την προανάκριση, για τη συγκεκριμένη υπόθεση, διενεργεί το Τμήμα Ασφαλείας Λαμίας, ενώ εξετάζεται όλο το εύρος και το φάσμα δραστηριότητας των μελών του κυκλώματος.

Οι έρευνες και οι επιχειρήσεις της Διεύθυνσης Αστυνομίας Φθιώτιδας, για την προστασία του περιβάλλοντος και ειδικότερα των ειδών που συγκαταλέγονται στην κείμενη νομοθεσία, θα συνεχιστούν με αμείωτη ένταση και ενδιαφέρον.

SHARE:

24Media Network