Κιβωτός του Κόσμου: Στο “μικροσκόπιο” της Οικονομικής Αστυνομίας η διαδρομή των εσόδων

Κιβωτός του Κόσμου: Στο “μικροσκόπιο” της Οικονομικής Αστυνομίας η διαδρομή των εσόδων
Κιβωτός του Κόσμου INTIME NEWS

Η Οικονομική Αστυνομία ξεκίνησε αυτεπάγγελτα την έρευνα για την οικονομική διαχείριση της ΜΚΟ, μετά από τις σχετικές καταγγελίες. Θα ζητηθεί και άρση τραπεζικού απορρήτου όλων των τραπεζικών λογαριασμών.

Παράλληλα με την εισαγγελική έρευνα για τις συνθήκες διαβίωσης των παιδιών στην «Κιβωτό του Κόσμου» που εξετάζει το σκέλος των σεξουαλικών και σωματικών κακοποιήσεων, υποσιτισμού και γενικά των συνθηκών που βίωναν τα παιδιά στις δομές, ξεκίνησε αυτεπάγγελτα έρευνα, όπως έχει δικαίωμα και η Οικονομική Αστυνομία.

Η έρευνα γίνεται με αφορμή τις υφιστάμενες καταγγελίες για την ροή του χρήματος και αφορά στην οικονομική διαχείριση της οργάνωσης και στο αν και κατά πόσο και από ποιους τυχόν έχουν τελεστεί αξιόποινες πράξεις και τυχόν οικονομικά εγκλήματα.

Σήμερα κιόλας οι αστυνομικοί της Διεύθυνσης Οικονομικής Αστυνομίας ζήτησαν και παρέλαβαν τέσσερις ογκοδέστατους φακέλους με όλα τα οικονομικά στοιχεία και τις δωρεές πολλών εκατομμυρίων που κατά καιρούς λάμβανε η οργάνωση, οι επιδοτήσεις και ο καταμερισμός των εσόδων, των εξόδων, των αποδόσεων κλπ.

Στην ουσία το ύψος των οικονομικών στοιχείων είναι διαθέσιμο σε κρατικές υπηρεσίες, αυτό που μένει να ερευνηθεί και μάλιστα σε βάθος για να προκύψουν συμπεράσματα είναι αν η ροή του χρήματος γινόταν εκεί που προοριζόταν, σε τι βαθμό και αν όχι, σε ποια πρόσωπα.

Οι καταγγελίες για “αιφνίδιο πλουτισμό”

Υπάρχουν άλλωστε καταγγελίες για αιφνίδιο πλουτισμό κάποιων εμπλεκομένων προσώπων και για αυτό η Οικονομική Αστυνομία αναμένει τις εισαγγελικές εντολές για άρση των τραπεζικών λογαριασμών όλων των μελών του προηγούμενου διοικητικού συμβουλίου της ΜΚΟ για να διαπιστωθούν τα οικονομικά τους στοιχεία με αυτά που δηλώνονταν και αποδίδονταν στην εφορία και τα οικονομικά στοιχεία που τυχόν δεν μπορούν να δικαιολογηθούν.

Αναμένεται για αυτούς τους λόγους να κληθούν να καταθέσουν και στην Οικονομική Αστυνομία όλα τα μέλη του πρώην Δ.Σ. ανάμεσά τους προφανώς και το κορυφαίο στέλεχος με την σύζυγό του.

Ένα ακόμη σκέλος που θα διερευνήσει η Οικονομική Αστυνομία είναι την χρήση των εσόδων, δηλαδή αν γινόταν για τους σκοπούς που οι δωρεές γίνονταν ή για άλλους λόγους όπως π.χ. ταξίδια όπως έχει καταγγελθεί και εφόσον προκύψουν και εκεί μελανά σημεία θα γίνει έλεγχος και με το ερώτημα της νομιμοποίησης εσόδων ή αλλιώς «ξεπλύματος».

Σημειώνεται πως αυτή η έρευνα της Οικονομικής Αστυνομίας, αφορά σε ξεχωριστή δικογραφία που θα γίνει και θα παραδοθεί στον αρμόδιο εισαγγελέα και δεν θα συνενωθεί με την δικογραφία της Εισαγγελίας Ανηλίκων. Αφορά στην τέλεση άλλων πιθανών παράνομων πράξεων καθαρά οικονομικής φύσης και εφόσον προκύψουν σκιές και σε αυτό το σκέλος της υπόθεσης, θα πάρουν τον δρόμο της δικαιοσύνης για πρόσθετες κατηγορίες και διώξεις σε βάρος των εμπλεκομένων που τυχόν προκύψουν.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα