Κύκλωμα 'πείραζε' μετρητές της ΔΕΗ κατά παραγγελία και με το αζημίωτο

Κύκλωμα 'πείραζε' μετρητές της ΔΕΗ κατά παραγγελία και με το αζημίωτο

Μέχρι στιγμής εξακριβώθηκαν 110 περιπτώσεις ρευματοκλοπής. Πληρώνονταν 100 ευρώ για επαγγελματικές και 50 ευρώ για οικιακές συνδέσεις

Εξαρθρώθηκε από την Οικονομική Αστυνομία κύκλωμα που ενέχεται σε μεγάλο αριθμό υποθέσεων ρευματοκλοπής, με τη μέθοδο της παραβίασης των μετρητών του ηλεκτρικού ρεύματος.

Για την υπόθεση αυτή συνελήφθησαν συνολικά 10 άτομα, επτά καταναλωτές και τα τρία μέλη του κυκλώματος, οι Έλληνες, ηλικίας 42 και 39 ετών και ένας 28χρονος Αλβανός. Σε βάρος τους σχηματίστηκε δικογραφία κακουργηματικού χαρακτήρα -κατά περίπτωση- για διακεκριμένες περιπτώσεις κλοπής και κλοπή κατ’ εξακολούθηση.

ADVERTISING

Αξίζει να σημειωθεί ότι κανείς τους δεν ήταν ηλεκτρολόγος, απλά είχαν... εξασκηθεί από μόνοι τους πολύ. Ο “εγκέφαλος” ήταν από την Αγία Βαρβάρα και οι περισσότεροι “πελάτες” ήταν κυρίως από καταστήματα και σπίτια στην Δυτική Αττική.

Ως προς τον τρόπο δράσης τους, τα μέλη του κυκλώματος, δρώντας με εντολές του 42χρονου συλληφθέντα, αναζητούσαν αρχικά καταναλωτές ρεύματος -με επαγγελματικές ή οικιακές συνδέσεις- και τους έπειθαν να προχωρήσουν σε ρευματοκλοπή, με σκοπό να πετύχουν τη μείωση του λογαριασμού ηλεκτρικής ενέργειας.

Στη συνέχεια και πριν πραγματοποιηθεί καταμέτρηση, αποσφράγιζαν τους μετρητές της ΔΕΗ και παρέμβαιναν στις ενδείξεις τους, χωρίς αυτό να γίνεται αντιληπτό από τον έλεγχο των στατιστικών στοιχείων του Διαχειριστή Ελληνικού Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΔΕΔΔΗΕ), με αποτέλεσμα τη μείωση της συνολικής καταμετρημένης κατανάλωσης ηλεκτρικού ρεύματος.

Η συγκεκριμένη διαδικασία επαναλαμβανόταν ανά τετράμηνο, ενώ η αμοιβή που λάμβαναν τα μέλη του κυκλώματος ανερχόταν στα 100 ευρώ για επαγγελματικές και 50 ευρώ για οικιακές συνδέσεις.

Σε επιχείρηση χθες της Διεύθυνσης Οικονομικής Αστυνομίας, με τη συνδρομή κλιμακίων του Διαχειριστή του Ελληνικού Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΔΕΔΔΗΕ), συνελήφθησαν τα τρία μέλη του κυκλώματος, τη στιγμή που παρέμβαιναν σε μετρητές ηλεκτρικής ενέργειας.

Από την εξέλιξη της έρευνας προέκυψε η εμπλοκή στην υπόθεση ακόμα επτά ατόμων τα οποία διέπρατταν ρευματοκλοπή μετά από παρέμβαση στους μετρητές τους και συνελήφθησαν (πέντε με επαγγελματικές και δυο με οικιακές συνδέσεις). Σημειώνεται ότι από την μέχρι τώρα έρευνα της Διεύθυνσης Οικονομικής Αστυνομίας έχουν εξακριβωθεί 110 περιπτώσεις παρέμβασης σε μετρητές ηλεκτρικού ρεύματος.

Επιπλέον όπως διαπιστώθηκε τα μέλη του κυκλώματος στις οικίες τους και στην επιχείρηση του ενός από αυτούς διέπρατταν ρευματοκλοπή με τον ιδιο τρόπο. Σε έρευνες που έγιναν στις οικίες των μελών του κυκλώματος βρέθηκαν και κατασχέθηκαν εργαλεία για την παρέμβαση στους μετρητές και ιδιόχειρες σημειώσεις.

Θα επακολουθήσει τεχνικός έλεγχος από το ΔΕΔΔΗΕ, προκειμένου να υπολογισθεί το μέγεθος της οικονομικής ζημίας που προκλήθηκε για το Ελληνικό Δημόσιο. Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών.

SHARE:

24Media Network