Μεγάλο χτύπημα στη μαφία της Θεσσαλονίκης

Μεγάλο χτύπημα στη μαφία της Θεσσαλονίκης
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ - ΛΗΣΤΕΙΑ ΥΠΟΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΟΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ ΠΕΙΡΑΙΩΣ ΣΤΗΝ ΠΕΡΑΙΑ / ΣΥΛΛΗΨΗ ΔΡΑΣΤΩΝ (ΜΟΤΙΟΝΤΕΑΜ/ΚΩΣΤΑΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ) MotionTeam

Δεκάδες άνθρωποι υπεράνω υποψίας συνελήφθησαν ως ύποπτοι για συμμετοχή σε 4 εγκληματικές οργανώσεις στη Θεσσαλονίκη. Διαβάστε τι έχει προκύψει από την έρευνα της ΕΛΑΣ

Θα μπορούσαν να χαρακτηρισθούν πολίτες υπεράνω υποψίας, σύμφωνα με τη γνωστή φράση. Τραπεζικά στελέχη, δικηγόροι, απόστρατοι αστυνομικοί αλλά και γνωστός δημοσιογράφος, που εργαζόταν στην ΕΤ3 συνελήφθησαν από την αστυνομία στη Θεσσαλονίκη, κατηγορούμενοι για συμμετοχή σε τέσσερις εγκληματικές οργανώσεις.

Οι κατηγορούμενοι φέρονται να εμπλέκονται σε πολυάριθμες υποθέσεις εκβιασμών, τοκογλυφίας, απάτης και νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες.

Ακόμη αντιμετωπίζουν την κατηγορία της συμμετοχής σε εγκληματική οργάνωση. Συνελήφθησαν συνολικά 47 άτομα, ενώ η μεγάλη επιχείρηση της ΕΛΑΣ συνεχίζεται.

Στη δικογραφία περιλαμβάνονται και δύο ακόμη αστυνομικοί, που κατηγορούνται για παθητική δωροδοκία και παράβαση καθήκοντος, αλλά και ένας υπάλληλος ΠΑΕ.

Από την παράνομη δραστηριότητα των εγκληματικών οργανώσεων το Δημόσιο έχει στερηθεί έσοδα δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ.

Στο πλαίσιο των πολύμηνων ερευνών της Ασφάλειας Θεσσαλονίκης, διαπιστώθηκε:

Η σύνθεση των μελών, που αποτελούσαν τις 4 εγκληματικές οργανώσεις

– Διευκρινίστηκαν οι ρόλοι και η ιεραρχική τους σχέση

– Εξακριβώθηκε ο τρόπος – μέθοδος δράσης τους.

– Προσδιορίστηκε ο αριθμός των ατόμων που δανείστηκαν διάφορα χρηματικά ποσά με τοκογλυφικούς όρους.

– Εξακριβώθηκαν ιδιώτες και καταστήματα – επιχειρήσεις, οι ιδιοκτήτες των οποίων εκβιάζονταν.

– Προσδιορίστηκε ο τρόπος νομιμοποίησης των παράνομων εσόδων

Προστασία και ξέπλυμα μέσω ΟΠΑΠ

Σύμφωνα με την ως τώρα έρευνα, τα μέλη της μίας εγκληματικής οργάνωσης απαιτούσαν εκβιαστικά χρήματα από ιδιοκτήτες καταστημάτων σε Θεσσαλονίκη και Χαλκιδική, για παροχή “προστασίας”.

Επιπλέον, και οι τέσσερις εγκληματικές οργανώσεις δραστηριοποιούνταν σε υποθέσεις τοκογλυφίας, καθώς απαιτούσαν εκβιαστικά την καταβολή παράνομων τόκων, από ιδιώτες, στους οποίους παρείχαν διάφορα χρηματικά ποσά, ως δάνεια με υπέρμετρους τοκογλυφικούς όρους, ενώ ενέχονται και σε μεγάλο αριθμό υποθέσεων απάτης.

Τα χρήματα που αποκόμιζαν τα νομιμοποιούσαν παράνομα, μέσω κερδισμένων δελτίων του ΟΠΑΠ που εξασφάλιζαν.

Η αστυνομική επιχείρηση συνεχίζεται με έρευνες σε σπίτια, διαμερίσματα και άλλους χώρους, σε περιοχές της Θεσσαλονίκης, της Χαλκιδικής και των Σερρών.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα