“Op . WERGITON” για την εξάρθρωση κυκλώματος διακίνησης μεταναστών εντός της Ε.Ε.

“Op . WERGITON” για την εξάρθρωση κυκλώματος διακίνησης μεταναστών εντός της Ε.Ε.
ΕΛ.ΑΣ.

Τα μέλη του κυκλώματος δραστηριοποιούνταν στην Ελλάδα και τη Γερμανία, έχοντας διακριτούς ρόλους, δομή και ιεραρχία

Συνελήφθησαν στην περιοχή της Ομόνοιας και του Αγίου Παντελεήμονα, από αστυνομικούς του Τμήματος Διαχείρισης Μετανάστευσης της Διεύθυνσης Αλλοδαπών Αττικής, 8 αλλοδαποί από τους οποίους:

  • ένας Γερμανός υπήκοος με καταγωγή από Σομαλία διότι σε βάρος του εκκρεμούσε Ευρωπαϊκό Ένταλμα Σύλληψης των Γερμανικών Αρχών, κατηγορούμενος ως ηγετικό μέλος κυκλώματος που συντόνιζε και διοργάνωνε παράνομες προωθήσεις αλλοδαπών, καθώς και ως διαχειριστής άτυπου συστήματος συναλλαγών HAWALA .
  • πέντε Σομαλοί για πλαστογραφία, αποδοχή και διάθεση προϊόντων εγκλήματος καθώς και για κατοχή ταξιδιωτικών εγγράφων τρίτων προσώπων και εξασφάλιση καταλύματος για απόκρυψη και διευκόλυνση της μεταφοράς
  • δύο Αιθίοπες διότι στερούνταν νομιμοποιητικών εγγράφων παραμονής στη χώρα

Επισημαίνεται ότι, η συγκεκριμένη δράση έλαβε πληροφοριακή υποστήριξη από τον Οργανισμό της Europol, ενώ από ελληνικής πλευράς, υλοποιήθηκε στο πλαίσιο εφαρμογής του Εθνικού Σχεδίου Επιχειρήσεων (ΕΣΕ) της χώρας μας και εντάσσεται στο Πρόγραμμα “EMPACT” του Κύκλου Πολιτικής της Ε.Ε για την καταπολέμηση του σοβαρού και οργανωμένου εγκλήματος και πιο συγκεκριμένα, πανευρωπαϊκής Δράσης της οποίας ηγείται η Ελλάδα και αποσκοπεί στην εξάρθρωση οργανωμένων δικτύων διακίνησης μεταναστών από την Τουρκία στην Ελλάδα και εν συνεχεία σε άλλες Ευρωπαϊκές χώρες.

Προηγήθηκε αστυνομική και δικαστική συνεργασία και κατόπιν σχετικής έγκρισης Ευρωπαϊκών Εντολών Έρευνας από το Ειδικό Ανακριτικό Τμήμα Διεθνών Δικαστικών Συνδρομών του Εφετείου Αθηνών, αποφασίστηκε η διενέργεια Κοινής Ημέρας Δράσης στην Ελλάδα, Γερμανία και Σουηδία.

Ειδικότερα, η ανωτέρω Υπηρεσία από τις αρχές του 2020, σε συνεργασία με τις Γερμανικές Αρχές και κατόπιν αιτήματος δικαστικής συνδρομής, διενήργησε έρευνα για κύκλωμα που δραστηριοποιούνταν στην παράνομη προώθηση μεταναστών, από τη χώρα μας προς έτερες Ευρωπαϊκές χώρες. Το εν λόγω κύκλωμα, χρησιμοποιώντας πλαστά ή κλεμμένα ταξιδιωτικά έγγραφα, επιτύγχανε την παράνομη προώθηση αλλοδαπών, αποκομίζοντας μεγάλα χρηματικά ποσά.

Κατόπιν διερεύνησης της δράσης του εγκληματικού κυκλώματος, ταυτοποιήθηκαν τα μέλη του κυκλώματος και πιστοποιήθηκε η εγκληματική τους δράση τουλάχιστον από το 2019. Ακόμη, διακριβώθηκε η εμπλοκή τους σε 7 περιπτώσεις παράνομης προώθησης τουλάχιστον 10 μεταναστών, αποκομίζοντας από την κάθε παράνομη προώθηση το χρηματικό ποσό των 5.000 ευρώ ανά άτομο. Επιπλέον, επιβεβαιώθηκε η δράση του ηγετικού μέλους του κυκλώματος.

Όπως προέκυψε από την έρευνα, τα μέλη του κυκλώματος δραστηριοποιούνταν στην Ελλάδα και τη Γερμανία, έχοντας διακριτούς ρόλους, δομή και ιεραρχία. Μέλος του κυκλώματος στην Αθήνα αναλάμβανε τη σύναψη συμφωνιών με υποψήφιους για παράνομη προώθηση μετανάστες, σε καφετέρια όπου πραγματοποιούσε συναντήσεις μαζί τους.

Επίσης, το κύκλωμα διατηρούσε τουλάχιστον δύο οικίες στη Αθήνα, που χρησιμοποιούνταν ως χώροι απόκρυψης μεταναστών (safe houses). Με τη σύναψη των συμφωνιών προώθησης, οι μετανάστες αποκρύπτονταν προσωρινά σε αυτές τις οικίες, μέχρι να διοργανωθεί η περαιτέρω προώθηση τους, δηλαδή η προμήθεια ή η χρήση πλαστών ταξιδιωτικών καθώς και η έκδοση των σχετικών αεροπορικών εισιτηρίων.

Στη συνέχεια, μέλος του κυκλώματος, ταξίδευε από τη Γερμανία στην Ελλάδα με σκοπό να συνοδέψει τους υπό προώθηση μετανάστες μέχρι τον τελικό προορισμό τους. Για το σκοπό αυτό, έφερνε γνήσια ταξιδιωτικά έγγραφα συγγενικών συνήθως προσώπων της, τα οποία παρέδιδε στους προαναφερθέντες, προσπαθώντας να εξαπατήσει τις Αρχές, παρουσιάζοντας τους ψευδώς ως συγγενείς τους (μέθοδος Look Alike ).

Το ηγετικό μέλος του κυκλώματος λειτουργούσε το άτυπο εξωτραπεζικό σύστημα μεταφοράς χρημάτων (HAWALA BANKING), αποδεχόμενος αφενός εντολές παράνομης προώθησης μεταναστών και αφετέρου αναλαμβάνοντας την αποδέσμευση χρημάτων αλλά και την καταβολή χρηματικών αμοιβών στα μέλη του κυκλώματος, μετά από κάθε επιτυχή παράνομη προώθησης.

Από τις έρευνες σε οικίες στην Ομόνοια και τον Άγιο Παντελεήμονα, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν το χρηματικό ποσό των 45.000 ευρώ, ταξιδιωτικά έγγραφα (διαβατήρια και ταυτότητες), κάρτες επιβίβασης αεροπορικών πτήσεων, φωτογραφίες, ηλεκτρονικοί υπολογιστές και κινητά τηλέφωνα.

Οι συλληφθέντες, με τη σε βάρος τους σχηματισθείσα δικογραφία, οδηγήθηκαν στον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών.

Διαβάστε τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του News247.gr

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα