Πάτρα: 52 κλοπές είχε κάνει τον Φεβρουάριο η σπείρα που δρούσε σε Αχαΐα, Ηλεία

Πάτρα: 52 κλοπές είχε κάνει τον Φεβρουάριο η σπείρα που δρούσε σε Αχαΐα, Ηλεία
ΕΛ.ΑΣ.

Τα μέλη της σπείρας δεν δίστασαν να πυροβολήσουν στον αέρα για να εκφοβίσουν τους αστυνομικούς που τους κατεδίωξαν - Στις 6 Φεβρουαρίου είχαν συλληφθεί δύο από τα μέλη της σπείρας για 12 κλοπές, τους άφησε ελεύθερους ο Εισαγγελέας και "χτύπησαν" άλλες 52 φορές

Εξαρθρώθηκε συμμορία Ρομά, τα μέλη της οποίας διέπρατταν συστηματικά κλοπές σε Ιερούς Ναούς, καταστήματα, οικίες και οχήματα, σε περιοχές της Αχαΐας και της Ηλείας. Το πιο σημαντικό με αυτούς όμως, είναι ότι δύο από τους πρωταγωνιστές της σπείρας είχαν συλληφθεί στις 6 Φεβρουαρίου για 12 κλοπές, αφέθηκαν από τον Εισαγγελέα προσωρινά ελεύθεροι και μαζί με τα υπόλοιπα μέλη της σπείρας, διέπραξαν ακόμη 52 κλοπές, φτάνοντας τις 64 συνολικά, μόνο μέσα στο διάστημα του περασμένου μήνα!

Η συγκεκριμένη εγκληματική ομάδα είχε αναπτύξει εκτενή δράση στο πεδίο των αδικημάτων κατά της ιδιοκτησίας, έχοντας στο ενεργητικό της σωρεία κλοπών και διαρρήξεων.

«Προηγήθηκε συστηματική έρευνα για να καταλήξουμε προχθές σε έξι συλλήψεις μελών της συμμορίας, στα Βραχναίικα Πατρών, κατά τη διάρκεια οργανωμένης αστυνομικής επιχείρησης της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Πατρών, με την συνδρομή της Ομάδας Πρόληψης και Καταστολής Εγκληματικότητας», ανέφερε χαρακτηριστικά κατά την παρουσίαση της υπόθεσης, ο εκπρόσωπος Τύπου στην Δυτική Ελλάδα, Αστυνόμος Β΄ Ιγνάτιος Τριανταφύλλου.

Όλοι οι συλληφθέντες είναι άνδρες, ανάμεσά τους και ένας ανήλικος και συγκεκριμένα οι ηλικίες τους είναι 44, 41,19, 20, 24 και 15 ετών. Περαιτέρω ταυτοποιήθηκαν τα πλήρη στοιχεία ταυτότητας ακόμη δύο ανδρών, ηλικίας 22 και 21 ετών, μελών της συμμορίας, που αναζητούνται για να συλληφθούν.

Σε βάρος όλων των εμπλεκομένων, σχηματίστηκε κακουργηματικού χαρακτήρα δικογραφία, για κατά περίπτωση αδικήματα της σύστασης και συμμετοχής σε συμμορία, της διάπραξης διακεκριμένων κλοπών, της παράνομης οπλοκατοχής και οπλοχρησίας, της πλαστογραφίας και της κατοχής ναρκωτικών.

Πάτρα: 52 κλοπές είχε κάνει τον Φεβρουάριο η σπείρα που δρούσε σε Αχαΐα, Ηλεία
ΕΛ.ΑΣ.

Επιπλέον, ο 41χρονος αναζητούνταν για να συλληφθεί ως δραπέτης, διότι τον Σεπτέμβριο του έτους 2016, παραβίασε τους όρους τακτικής άδειας που του είχε χορηγηθεί από Σωφρονιστικό Κατάστημα και δεν είχε επιστρέψει για να εκτίσει ποινή κάθειρξης, που του είχε επιβληθεί για παρόμοια αδικήματα.

Για την πλήρη διακρίβωση της δραστηριότητας της εγκληματικής ομάδας πραγματοποιήθηκε με επιτυχία διυπηρεσιακή συνεργασία της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Πατρών και των Υπηρεσιών που είχαν σχηματίσει συναφείς δικογραφίες για υποθέσεις κλοπών και συγκεκριμένα της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Πύργου, των Τμημάτων Ασφαλείας Ήλιδας και Δυτικής Αχαΐας και του Αστυνομικού Τμήματος Χαλανδρίτσας.

Ως προς το χρονικό της υπόθεσης, τα μέλη της συμμορίας δρούσαν κυρίως σε περιοχές της Ηλείας και της Αχαΐας, όπου τον τελευταίο μήνα, έχουν εμπλακεί σε 52 περιπτώσεις και συγκεκριμένα σε 49 κλοπές και τρεις απόπειρες κλοπών σε Ιερούς Ναούς, καταστήματα, οικίες, καθώς και κλοπές οχημάτων. Πιο αναλυτικά, οι αστυνομικοί της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Πατρών και του Τμήματος Ασφαλείας Αμαλιάδας έχουν εξιχνιάσει, μέχρι στιγμής, 17 κλοπές σε Ιερούς Ναούς, 16 κλοπές σε καταστήματα και επιχειρήσεις, 9 κλοπές σε οικίες, 8 κλοπές αυτοκινήτων, μία κλοπή πινακίδων κυκλοφορίας αυτοκινήτου και μία κλοπή ηχοσυστήματος από αυτοκίνητο.

Σε ότι αφορά στη μεθοδολογία δράσης τους, σημειώνεται ότι έχοντας καλυμμένα τα χαρακτηριστικά των προσώπων τους με κουκούλες και επιβαίνοντας σε κλεμμένα αυτοκίνητα που έφεραν κλεμμένες ή παραποιημένες πινακίδες κυκλοφορίας, μετέβαιναν σε Ιερούς Ναούς, καταστήματα και οικίες, κατά το χρόνο που δεν λειτουργούσαν ή απουσίαζαν οι ένοικοι από το εσωτερικό τους.

Πάτρα: 52 κλοπές είχε κάνει τον Φεβρουάριο η σπείρα που δρούσε σε Αχαΐα, Ηλεία
ΕΛ.ΑΣ.

Στη συνέχεια με τη χρήση διαρρηκτικών εργαλείων παραβίαζαν πόρτες και παράθυρα και αφαιρούσαν χρήματα, κοσμήματα, εργαλεία, συσκευές, λάδι, τάματα από εικόνες και άλλα αντικείμενα, ιδιαίτερα μεγάλης αξίας.

Επίσης, την προηγούμενη Τετάρτη τα ξημερώματα, στην περιοχή Φράγγα Δυτικής Αχαΐας, ο 41χρονος, ο 44χρονος και 24χρονος, επιβαίνοντας σε αυτοκίνητο δεν σταμάτησαν σε σήμα στάσης αστυνομικών του Αστυνομικού Τμήματος Δυτικής Αχαΐας, που περιπολούσαν στην περιοχή και πυροβόλησαν μια φορά στον αέρα με κυνηγετικό όπλο, χωρίς ωστόσο να τραυματίσουν τους αστυνομικούς.

Σε έρευνα που πραγματοποίησαν οι αστυνομικοί της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Πατρών, στον τόπο σύλληψης των μελών της συμμορίας βρήκαν και κατέσχεσαν, δύο κυνηγετικά όπλα, 36 κυνηγετικά φυσίγγια, τρία μαχαίρια, τρεις μπαλτάδες, ένα κλομπ, πέντε κουκούλες, τρία ζευγάρια πινακίδων κυκλοφορίας αυτοκινήτων, κουκούλες τύπου full face , γάντια και σκούφοι, δύο βαριοπούλες και άλλα εργαλεία, όπως κόφτες μετάλλων και σκύλες, ένα αλυσοπρίονο, ένα τροχό λείανσης και ένα φακό καθώς και 13 κοσμήματα και δύο αυτοκίνητα.

Από την εξέταση των κατασχεθέντων προέκυψε ότι τα δύο κυνηγετικά όπλα και τα δύο αυτοκίνητα ήταν προϊόντα κλοπής και αποδόθηκαν στους ιδιοκτήτες τους, ενώ οι δράστες είχαν αλλάξει το χρώμα σε ένα από τα αυτοκίνητα και το χρησιμοποιούσαν ως μέσο διάπραξης των κλοπών.

Επίσης, στην κατοχή του 24χρονου βρέθηκε και κατασχέθηκε μια συσκευασία με ηρωίνη, συνολικού βάρους 1,5 γραμμαρίου. Επισημαίνεται, ότι οι αστυνομικοί των Υποδιευθύνσεων Ασφαλείας Πατρών και Πύργου και των Τμημάτων Ασφαλείας Ήλιδας και Δυτικής Αχαΐας εντόπισαν σε περιοχές της Δυτικής Αχαΐας και της Ηλείας, συνολικά επτά από τα οκτώ αυτοκίνητα, που είχαν αφαιρέσει τα μέλη της σπείρας και τα απέδωσαν στους ιδιοκτήτες τους.

Παράλληλα, από τις αστυνομικές έρευνες προέκυψε ακόμη ότι ο 21χρονος και ο 19χρονος, είχαν συλληφθεί στις 6 Φεβρουαρίου 2018 από αστυνομικούς του Αστυνομικού Τμήματος Σικυωνίων για διάπραξη 12 κλοπών σε οικίες, καταστήματα και οχήματα σε περιοχές της Κορίνθου, ενώ για την ίδια υπόθεση αναζητούνταν για να συλληφθεί και ο 41χρονος δραπέτης, σε βάρος του οποίου είχε εκδοθεί ένταλμα σύλληψης του Ανακριτή Κορίνθου.

Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν χθες το απόγευμα στον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Πατρών και κρατούνται για να οδηγηθούν αύριο στον Ανακριτή Πατρών. Την προανάκριση διενήργησαν οι αστυνομικοί της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Πατρών και του Τμήματος Ασφαλείας Ήλιδας.

Για την υπόθεση, ο Γενικός Περιφερειακός Αστυνομικός Διευθυντής Δυτικής Ελλάδας, Ταξίαρχος Κωνσταντίνος Στεφανόπουλος δήλωσε:΅

«Θα ήθελα καταρχήν να επισημάνω ότι ο επαγγελματισμός των Υπηρεσιών μας, στο συνολικό χειρισμό της συγκεκριμένης υπόθεσης, μας έδωσε τη δυνατότατα να αποδομήσουμε πλήρως μια επικίνδυνη συμμορία, η οποία ειδικευόταν στη συστηματική διάπραξη κλοπών και διαρρήξεων, σε περιοχές της Αχαΐας και της Ηλείας.

Με τη σύλληψη έξι μελών της συμμορίας και την ταυτοποίηση των συνεργών τους, καταφέραμε να τερματίσουμε την εγκληματική τους δραστηριότητα και να εξιχνιάσουμε ένα μεγάλο αριθμό περιπτώσεων κλοπών και διαρρήξεων.

Σημειώνω επίσης ότι η αστυνομική επιχείρηση για τη σύλληψη των δραστών σχεδιάστηκε και ολοκληρώθηκε κατά τρόπο υποδειγματικό και με απόλυτη ασφάλεια, σε ένα περιβάλλον ιδιαίτερης διακινδύνευσης, αν αναλογιστούμε ότι οι δράστες οπλοφορούσαν με κυνηγετικά όπλα και μαχαίρια, τα οποία όπως σας ανέφερε και ο εκπρόσωπος βρέθηκαν στον τόπο της σύλληψης.

Θα ήθελα λοιπόν να συγχαρώ και να επαινέσω δημόσια τους αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Πατρών για τη σύλληψη των έξι μελών της συμμορίας και την εξιχνίαση 32 περιπτώσεων κλοπών, καθώς και τους αστυνομικούς του Τμήματος Ασφαλείας Ήλιδας για την εξιχνίαση ακόμη 20 κλοπών που διαπράχθηκαν από την ίδια συμμορία.

Κλείνοντας, θα ήθελα να τονίσω ότι οι Υπηρεσίες της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Δυτικής Ελλάδας θα συνεχίσουν να λειτουργούν με πνεύμα διυπηρεσιακής συνεργασίας και σε υψηλό επίπεδο επιχειρησιακής ετοιμότητας και ανταπόκρισης, προστατεύοντας και υπηρετώντας τους πολίτες και το κοινωνικό σύνολο».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Πάτρα: Εξαρθρώθηκε σπείρα που 'ρήμαζε' σπίτια, εκκλησίες κι επιχειρήσεις

SHARE:

24Media Network