Υπόθεση ψευδογιατρού: Δήλωνε γιατρός γνωστών πολιτικών, αθλητών και τραγουδιστών για να πείσει τα θύματά του

Υπόθεση ψευδογιατρού: Δήλωνε γιατρός γνωστών πολιτικών, αθλητών και τραγουδιστών για να πείσει τα θύματά του
istock

Διάφορους μηχανισμούς επιστράτευαν ο φυσιοθεραπευτής με τον Γερμανό γενικό ιατρό για να πείσουν τα θύματά τους. Τη μεταξύ τους γνωριμία φαίνεται πως έκανε η σύζυγος του φυσιοθεραπευτή που ήταν από τη Γερμανία.

Διάφορα τεχνάσματα χρησιμοποιούσε ο 66χρονος Έλληνας φυσιοθεραπευτής από το Κορωπί για να πείσει τα θύματά του πως ήταν φυσίατρος και μάλιστα εξαιρετικός θεραπευτής, καθώς πέρα από το ότι έβαζε διάφορους να δημιουργούν έναν μύθο για εκείνον, ο ίδιος για να πείσει τα θύματά τους έλεγε πως κουράρει γνωστούς νυν πολιτικούς και πρώην πρωθυπουργούς, γνωστούς αθλητές και τραγουδιστές που βέβαια ήταν ψέμα.

Την γνωριμία του φυσιοθεραπευτή με τον Γερμανό γενικό ιατρό φαίνεται πως την έκανε η σύζυγος του Έλληνα που ήταν από την Γερμανία και από κοινού έστησαν την πολυετή κομπίνα τους.

Η πρώτη μήνυση σε βάρος του έγινε το 2016 από μία ασθενή για απάτη σε βάρος της για την οποία του έχουν επιβληθεί περιοριστικοί όροι και η μεγάλη έρευνα σε βάρος του που αποκάλυψε όλο το εύρος του εγκλήματος έγινε από την τελευταία μήνυση στην Θεσσαλονίκη για περιστατικό του 2020.

Η τελευταία μήνυση έκανε τις Αρχές να δουν πως συνέβαινε κάτι πολύ ύποπτο με τον κατηγορούμενο που ενδεχομένως θα τους έφτανε χρόνια πίσω και σε αρκετά ακόμη θύματα όπως και συνέβη. Εξαιτίας των περιοριστικών όρων για την υπόθεση του 2016 ο τόπος κατοικίας του στην περιοχή του Κορωπίου είναι γνωστός και δίνει το παρών, τρεις φορές τον μήνα στο Αστυνομικό Τμήμα της περιοχής, όπως έπραξε και πρόσφατα.

Το πρόβλημα φαίνεται να είναι ο 72χρονος Γερμανός γενικός ιατρός και συνεργός του που προσποιείτο τον γενετιστή και νευρολόγο, με τις αμπούλες με νεράκι που τις πάσαρε για θεραπείες με πεπτίδια και βλαστοκύτταρα και αρνήθηκε να συνεργαστεί με τις ελληνικές Αρχές και να προσέλθει για να εξεταστεί.

Σίγουρα θα πρέπει η Δικαιοσύνη να επιταχύνει για να εκδοθούν εντάλματα σύλληψης και κυρίως το διεθνές που χρειάζεται και μία πιο σύνθετη διαδικασία.

Από τις Αρχές έχει ζητηθεί και η δημοσιοποίηση των στοιχείων και των φωτογραφιών του Έλληνα φυσιοθεραπευτή, καθώς εκτιμούν ότι τα πραγματικά θύματα των δύο απατεώνων ίσως είναι πολύ περισσότερα από την τουλάχιστον 11ετή τους εγκληματική δραστηριότητα, από την οποία αποκόμισαν περίπου ένα εκατομμύριο ευρώ, δημιούργησαν περιουσίες και ζουν πολυτελώς εις βάρος ανθρώπων που έπαιξαν με την υγεία τους ακόμη και με την ζωή τους.

Πέντε άνθρωποι έχασαν την ζωή τους από την εγκληματική τους δραστηριότητα, καθώς αρκετούς από τους 15 έως τώρα ασθενείς που εξαπάτησαν, τους έπεισαν να σταματήσουν τις κανονικές τους θεραπευτικές αγωγές.

Σε βάρος τους έχει σχηματιστεί για ανθρωποκτονία, απάτη, έκθεση, αντιποίηση ιατρικού επαγγέλματος και νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες.

Η επίσημη παρουσίαση της υπόθεση από την ΕΛ.ΑΣ

Για την πολύκροτη αυτή υπόθεση έγινε επίσημη παρουσίαση στην έδρα της Ασφάλειας Θεσσαλονίκης.

Ακολουθούν οι δηλώσεις του Διευθυντή της Διεύθυνσης Ασφάλειας Θεσσαλονίκης Ταξιάρχου Σταύρου Κεσελίδη:

«Σας καλέσαμε σήμερα να σας παρουσιάσουμε μία ακόμη σημαντική επιτυχία της Ελληνικής Αστυνομίας, που αφορά σε εξαπάτηση ασθενών με σοβαρά προβλήματα υγείας, που είχε ως αποτέλεσμα να επέλθει ο θάνατος σε πέντε εξ’ αυτών.

Στο πλαίσιο πολύμηνης έρευνας που διενήργησε η Διεύθυνση Ασφάλειας Θεσσαλονίκης, διαπιστώθηκε ότι μέχρι στιγμής έχουν εξαπατηθεί τουλάχιστον 15 ασθενείς με σκλήρυνση κατά πλάκας σε προχωρημένο συνήθως στάδιο, αλλά και με άλλες νευρολογικές παθήσεις.

Από την έρευνα προέκυψε ότι εμπλέκονται στην υπόθεση ένας ημεδαπός φυσιοθεραπευτής και ένας αλλοδαπός γενικός γιατρός, η δράση των οποίων ξεκινάει τουλάχιστον από το 2009 και εντοπίζεται σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας.

Το παράνομο περιουσιακό όφελος που αποκόμισαν από την εγκληματική τους δραστηριότητας ξεπερνά τις 900.000 ευρώ.

Περισσότερα στοιχεία για την υπόθεση θα σας αναφέρει ο Προϊστάμενος του Γραφείου Ενημέρωσης Δημοσιογράφων Θεσσαλονίκης Α/Β’ Δημητρακόπουλος Χρήστος».

Δηλώσεις Προϊσταμένου του Γραφείου Ενημέρωσης Δημοσιογράφων Θεσσαλονίκης Α/Β’ Χρήστου Δημητρακόπουλου:

«Ευχαριστώ κύριε Ταξίαρχε. Καλησπέρα σας κυρίες και κύριοι. Τέλος στη δράση δύο ατόμων που εξαπάτησαν ασθενείς με σκλήρυνση κατά πλάκας σε προχωρημένο συνήθως στάδιο αλλά και με άλλες νευρολογικές παθήσεις, έθεσαν έπειτα από πολύμηνη και επισταμένη έρευνα αστυνομικοί του Τμήματος Δίωξης Εγκληματικών Οργανώσεων και Διεθνικών Υποθέσεων της Υποδιεύθυνσης Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος και Εμπορίας Ανθρώπων της Διεύθυνσης Ασφάλειας Θεσσαλονίκης.

Πρόκειται για 66χρονο ημεδαπό και 72χρονο αλλοδαπό, που κατηγορούνται για ανθρωποκτονία, απάτη, έκθεση, αντιποίηση ιατρικού επαγγέλματος και νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες.

Μέχρι στιγμής έχουν καταγγελθεί τουλάχιστον 15 περιπτώσεις εξαπάτησης ασθενών – παθόντων με σκλήρυνση κατά πλάκας, αλλά και άλλες νευρολογικές παθήσεις, ενώ 5 από αυτούς έχουν καταλήξει σε παρελθοντικό χρόνο.

Η δράση τους ξεκίνησε τουλάχιστον από το 2009 έως το Νοέμβριο του 2020 και εντοπίζεται στη Θεσσαλονίκη και άλλες περιοχές της Ελλάδας όπως Αθήνα, Κέρκυρα και Χίο.

Συγκεκριμένα, ο 66χρονος χρησιμοποιώντας ιατρικούς τίτλους και ειδικότητες που δεν κατείχε, παρουσιαζόταν στα θύματά του ως φυσίατρος ή νευρολόγος, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις χρησιμοποιούσε και την πραγματική του ιδιότητα του φυσιοθεραπευτή, ενώ αντίστοιχα ο αλλοδαπός συνεργός του, ο οποίος είναι γενικός ιατρός παρουσιάζονταν ως γενετιστής ή νευρολόγος.

Από κοινού οι δύο δράστες παρίσταναν ψευδώς στους ασθενείς και στους οικείους τους ότι κατέχουν την απαιτούμενη εξειδικευμένη επιστημονική ειδικότητα και κατάρτιση και υπόσχονταν το ανέφικτο, δηλαδή πλήρη ίαση ή τουλάχιστον θεαματική βελτίωση της υγείας τους, εφόσον δέχονταν να ακολουθήσουν την προτεινόμενη θεραπεία με πεπτίδια και βλαστοκύτταρα.

Προκειμένου να πείσουν τους ασθενείς για την αποτελεσματικότητα της θεραπείας ανέφεραν ότι ακριβώς επειδή ήταν τόσο αποδοτική ερχόταν σε σύγκρουση με τα συμφέροντα των φαρμακευτικών εταιρειών, ότι την χρησιμοποιούσαν διάσημα πρόσωπα, όπως πολιτικοί, καλλιτέχνες και αθλητές, ενώ έφθαναν ακόμη και στο σημείο να αμφισβητήσουν τις ήδη διαγνωσθείσες παθήσεις.

Επιπλέον, έπειθαν τα θύματά τους να μεταβούν στη Γερμανία, προκειμένου να υποβληθούν σε συγκεκριμένη εξέταση, με τα έξοδα όλα να τα καλύπτουν εξ’ ολοκλήρου οι ασθενείς.

Αμέσως μετά, ακολουθούσε και κατ’ ιδίαν εξέταση από τον αλλοδαπό γιατρό, όπου παρουσίαζαν στους παθόντες το όφελος από την προτεινόμενη θεραπεία και αφού λάμβαναν την έγκριση για την έναρξη της θεραπείας, τους χορηγούσαν υποδόρια ένεση.

Ακολούθως, με την επιστροφή τους στην Ελλάδα, αναλάμβανε να πραγματοποιεί τις ενέσεις ο 66χρονος είτε οικείοι των ασθενών, σύμφωνα με τις οδηγίες του.

Ανάλογα με την οικονομική ευρωστία των παθόντων, τα φιαλίδια με τα πεπτίδια χρεώνονταν από 200 έως 300 ευρώ έκαστο, ενώ αντίστοιχα οι ενέσεις με τα βλαστοκύτταρα κόστιζαν από 10.000 έως 25.000 ευρώ ανά δόση.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σε ορισμένους ασθενείς σύστηνε να σταματήσουν τη λήψη της φαρμακευτικής αγωγής που τους είχαν χορηγήσει θεράποντες ιατροί, προκειμένου να αποδώσει η θεραπεία με τα πεπτίδια και τα βλαστοκύτταρα. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να επιδεινωθεί η κατάσταση της υγείας τους, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις εκτιμάται ότι συνέδραμε στο να επισπευσθεί το γεγονός της επέλευσης του θανάτου του ασθενούς.

Στο πλαίσιο της Διεθνούς Αστυνομικής Συνεργασίας, πραγματοποιήθηκαν έρευνες τόσο στην Ελλάδα, όσο και στη Γερμανία από τις αντίστοιχες Γερμανικές Αρχές, σε οικίες και σε κλινικές, κατά τις οποίες κατασχέθηκαν μεταξύ άλλων, φιαλίδια με σκευάσματα, τα οποία κατόπιν εργαστηριακών εξετάσεων προέκυψε ότι δεν είχαν καμία φαρμακευτική χρήση, φάκελοι με ονόματα ασθενών που περιείχαν ιατρικές εξετάσεις, ένα πιστόλι κρότου λάμψης με γεμιστήρα και συσκευή εκτόξευσης φωτοβολίδων, ένα δίκαννο και το χρηματικό ποσό των 1.850 ευρώ.

Το συνολικό χρηματικό όφελος που μέχρι στιγμής υπολογίζεται ότι έχουν αποκομίσει οι δράστες από την εγκληματική τους δραστηριότητα ανέρχεται περίπου στις 900.000 ευρώ».

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα