Στη δημοσιότητα οι φωτογραφίες και τα στοιχεία του καθηγητή “Φακελάκη” και των συνεργών του

Στη δημοσιότητα οι φωτογραφίες και τα στοιχεία του καθηγητή “Φακελάκη” και των συνεργών του
Ο καθηγητής "Φακελάκης" που κατηγορείται για δωροληψία σε βάρος φοιτητών Eurokinissi

Η έρευνα για την πολυετή δράση του συγκεκριμένου επίορκου καθηγητή των ΤΕΙ Σερρών και των συνεργών του ιδιωτών συνεχίζεται και γι αυτό δόθηκαν στη δημοσιότητα τα στοιχεία τους και οι φωτογραφίες τους, σε μία προσπάθεια οι Αρχές να μπορέσουν να συγκεντρώσουν τυχόν περισσότερες καταγγελίες ακόμα και για τυχόν άλλες παράνομες πράξεις και με έγκυρο τρόπο.

Στη δημοσιότητα δόθηκαν κατόπιν σχετικής Διάταξης της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Σερρών, τα στοιχεία ταυτότητας και οι φωτογραφίες των καθηγητών που συνελήφθησαν από τη Διεύθυνση Εσωτερικών Υποθέσεων, την 1η Οκτωβρίου για την υπόθεση του ΤΕΙ Σερρών.

Τα ονόματα και τις φωτογραφίες των συλληφθέντων μπορείτε να δείτε στην επίσημη ιστοσελίδα της Αστυνομίας.

Η συγκεκριμένη δημοσιοποίηση, χρονικής διάρκειας 6 μηνών, σύμφωνα με τη σχετική Διάταξη, αποσκοπεί στην προστασία του κοινωνικού συνόλου και προς ευχερέστερη πραγμάτωση της αξίωσης της Πολιτείας για τον κολασμό των διερευνώμενων αδικημάτων, καθώς και στην αναζήτηση και ενημέρωση και άλλων πολιτών (φοιτητών κλπ.), οι οποίοι για την παροχή οποιασδήποτε σχετικής πληροφορίας, παρακαλούνται να επικοινωνούν με την Υποδιεύθυνση Εσωτερικών Υποθέσεων Βορείου Ελλάδος στο τηλέφωνο 2310-531884 (Ταχυδρομική διεύθυνση: Μοναστηριού 241, Θεσσαλονίκη Τ.Κ.: 54121) και με τη Διεύθυνση Εσωτερικών Υποθέσεων στο τηλέφωνο 10301 (Ταχυδρομική διεύθυνση: Λεωφόρος Κηφισίας 23, Μαρούσι, Τ.Κ.: 15123) ή μέσω μηνύματος ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στη διεύθυνση [email protected].

Σημειώνεται ότι διασφαλίζεται η ανωνυμία και το απόρρητο της επικοινωνίας.

Το χρονικό της υπόθεσης

Η εκπαιδευτική κοινότητα στις Σέρρες έμεινε άφωνη μετά την πρόσφατη αποκάλυψη της πολυετούς κομπίνας που είχε στήσει σε βάρος σπουδαστών του ΤΕΙ της πόλης, ένας καθηγητής του ΤΕΙ και δύο ιδιώτες που έκαναν φροντιστήρια, αν και λίγο έως πολύ ήταν το κοινό μυστικό της σχολής και της πόλης.

Πιο συγκεκριμένα, δικογραφία αυτόφωρης διαδικασίας σχηματίστηκε από τη Διεύθυνση Εσωτερικών Υποθέσεων της Ελληνικής Αστυνομίας σε βάρος του καθηγητή του ΤΕΙ Σερρών και δύο ιδιωτών καθηγητών συνεργών του, για τα -κατά περίπτωση- αδικήματα της δωροληψίας υπαλλήλου και άμεσης συνέργεια σε αυτή, στο πλαίσιο εγκληματικής ομάδας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας, οι τρείς συλληφθέντες είχαν ενταχθεί, με διακριτούς ρόλους, σε εγκληματική ομάδα και εφαρμόζοντας συγκεκριμένη μεθοδολογία, αποσπούσαν ανταλλάγματα από φοιτητές, τους οποίους ο καθηγητής έκρινε ως «αποτυχόντες» σε εξεταστέα μαθήματα.

Τα ανταλλάγματα για την επιτυχία στις εξετάσεις αφορούσαν, είτε στην παροχή πρακτικής εργασίας σε επαγγελματικό γραφείο, είτε στην συγκαλυμμένη καταβολή χρηματικών ποσών, ως αντίτιμο για την παρακολούθηση δήθεν μαθημάτων, σε επιχείρηση των δύο ιδιωτών συλληφθέντων.

Σε οργανωμένη αστυνομική επιχείρηση που πραγματοποιήθηκε, συνελήφθη αρχικά ο ένας ιδιώτης φροντιστής, αφού είχε παραλάβει χρηματικό ποσό, ως αντάλλαγμα για διερευνώμενη περίπτωση δωροληψίας και ακολούθησε η σύλληψη των άλλων δύο.

Κατά τις έρευνες που επακολούθησαν σε οικίες, γραφεία και στην κατοχή των συλληφθέντων βρέθηκαν και κατασχέθηκαν 178.045 ευρώ, 15 βιβλιάρια καταθέσεων και τραπεζικά εμβάσματα με συνολικό ποσό μεταφοράς 140.000 ευρώ σε τράπεζα του εξωτερικού, 15 κινητά τηλέφωνα και ηλεκτρονικοί υπολογιστές, δίσκοι και φορητές μονάδες αποθήκευσης δεδομένων.

Ο καθηγητής του ΤΕΙ «έκοβε» τους σπουδαστές και τους έστελνε στους συνεργούς τους φροντιστές έναντι αμοιβής, για να «βελτιώσει» τους βαθμούς τους, ενώ εξετάζονται ακόμα και καταγγελίες για σεξουαλικό εκβιασμό από πλευράς του καθηγητή σε βάρος σπουδαστριών του.

Οι δυσκολίες στην έρευνα

Σε ότι αφορά τον οικονομικό εκβιασμό και το σύστημα παραπαιδείας που είχαν στήσει οι τρεις κατηγορούμενοι όλα δείχνουν σαφή, σε ότι αφορά όμως τα περί σεξουαλικού εκβιασμού και παρενοχλήσεων τα πράγματα είναι πιο δύσκολα, καθώς σε πολλές περιπτώσεις που φοιτήτριες διάλεξαν να καταγγείλουν αυτή την πρακτική του καθηγητή των ΤΕΙ σε μέσα μαζικής ενημέρωσης, δεν διάλεξαν να πράξουν το ίδιο με επίσημη καταγγελία στις Αρχές και κάποιες κοπέλες που εντοπίστηκαν άλλαξαν αισθητά όσα είχαν πει σε μέσα ενημέρωσης, πιθανόν γιατί φοβούνται ή ντρέπονται.

Μάλιστα υπάρχουν φήμες και για τυχόν παρόμοιες πρακτικές και από άλλο καθηγητή, όμως επίσης δεν πήγε καμία φοιτήτρια ή φοιτητής να το καταγγείλει αυτό επισήμως και αρμοδίως.

Η έρευνα πάντως για την πολυετή δράση του συγκεκριμένου επίορκου καθηγητή των ΤΕΙ Σερρών και των συνεργών του ιδιωτών συνεχίζεται και γι αυτό δόθηκαν στη δημοσιότητα τα στοιχεία τους και οι φωτογραφίες τους, σε μία προσπάθεια οι Αρχές να μπορέσουν να συγκεντρώσουν τυχόν περισσότερες καταγγελίες ακόμα και για τυχόν άλλες παράνομες πράξεις και με έγκυρο τρόπο.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα