Τα τηλέφωνα “δείχνουν” τις σχέσεις στο κύκλωμα

Τα τηλέφωνα “δείχνουν” τις σχέσεις στο κύκλωμα
Μέλη του κυκλώματος εκβιαστών οδηγούνται στον ανακριτή για να απολογηθούν για τη συμμετοχή τους στο κύκλωμα που σύμφωνα με τις αρχές, αριθμεί τουλάχιστον 37 μέλη και φέρονται να είχαν αρχηγικό ρόλο τρεις βαρυποινίτες. (EUROKINISSI/ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΖΩΝΤΑΝΟΣ) Ευρωκίνηση

Οι άρσεις τηλεφωνικού απορρήτου είναι αυτές που συνέδεσαν πρόσωπα και πράξεις κατά την αστυνομία. Σημαντικά στοιχεία προκύπτουν και από καταθέσεις εμπλεκομένων που παρουσιάζει το News247

Τους βασικούς κατηγορούμενους στην υπόθεση του “κυκλώματος μπράβων” επιχειρεί να συνδέσει μεταξύ τους, αλλά και με τις δύο εκρήξεις που σημειώθηκαν σε σπίτια δικαστικών λειτουργών, η έκθεση ανάλυσης και επεξεργασίας στοιχείων άρσεων τηλεφωνικών απορρήτων της αστυνομίας.

Μέσα από μία σειρά αναλύσεων των κινητών και των καρτών sim  που εντοπίστηκαν σε κελιά εγκλείστων αλλά και σε άλλους κατηγορούμενους, οι αρχές καταλήγουν στην εκτίμηση ότι “η υπόθεση της έκρηξης στο Χαλάνδρι σε βάρος τα Πρόεδρου Εφετών Καλαϊτζή και αυτής της Λάρισας σε βάρος της εισαγγελέως Πρωτοδικών Τρικάλων Πετράκη έχουν πολλά κοινά χαρακτηριστικά μεταξύ τους».

Από τη συνδυαστική μελέτη των δύο υποθέσεων διαπιστώθηκε μεταξύ άλλων ότι:

– ανεξαρτήτως των εκτεταμένων υλικών ζημιών που σημειώθηκαν οι παθόντες – στόχοι είναι δικαστικοί λειτουργοί και αμφότερες είχαν χειριστεί υποθέσεις με κατηγορούμενο τον Π. Βλαστό,

– στην περίπτωση της έκρηξης στη Λάρισα, το εκρηκτικό υλικό που χρησιμοποιήθηκε ήταν ζελατοδυναμίτιδα και μάλιστα σε μεγάλη ποσότητα, που πυροδοτήθηκε με φυτίλι κίτρινου χρώματος, όπως και στην περίπτωση της έκρηξης στο Χαλάνδρι, όπου η πυροδότηση του μηχανισμού έγινε με τη χρήση πυραγωγού σχοινίου (φυτίλι) και ανιχνεύτηκε νιτρικό αμμώνιο και νιτρογλυκερίνη.

Εκτενής αναφορά γίνεται επίσης σε επιστολή που εστάλη στις αρχές και αντί για αποστολέα αναγραφόταν στο φάκελο: «Φύλακας Άγγελος Κόρινθος». Όπως καταγράφεται, “ο άγνωστος αποστολέας αναφερόταν προφανέστατα στην έκρηξη σε βάρος της Πρόεδρου Εφετών κατονομάζοντας 7 συγκεκριμένα άτομα”.

Ανώνυμη επιστολή

Επί λέξη στην επιστολή αναφέρονταν τα εξής:

«ΗΜΟΥΝΑ ΠΟΛΛΑ ΧΡΟΝΙΑ ΦΥΛΑΚΗ ΣΤΑ ΧΑΝΙΑ ΤΡΙΚΑΛΑ ΛΑΡΙΣΑ ΚΕΡΚΥΡΑ ΓΝΩΡΙΣΑ ΟΛΑ ΤΑ ΜΕΓΑΛΑ ΚΕΦΑΛΙΑ ΒΓΗΚΑ ΣΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΠΕΡΥΣΙ ΤΕΤΟΙΟ ΚΑΙΡΟ ΠΡΙΝ ΒΓΩ ΜΟΥ ΕΙΠΕ ΕΝΑΣ ΦΙΛΟΣ ΓΙΑ ΕΝΑ ΜΕΓΑΛΟ ΚΕΦΑΛΙ ΤΟΝ ΦΥΛΑΚΩΝ ΠΟΥ ΗΘΕΛΕ ΝΑ ΚΑΨΕΙ ΜΙΑ ΠΟΥΤΑΝΑ ΔΙΚΑΣΤΙΝΑ ΠΟΥ ΤΟΝ ΕΚΑΨΕ ΚΑΙ ΤΕΛΙΚΑ ΠΕΡΥΣΙ ΤΗΝ ΤΙΝΑΞΕ ΤΟ ΣΠΙΤΙ ΣΤΟΝ ΑΕΡΑ ΣΤΟ ΧΑΛΑΝΤΡΙ

ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΤΟ ΕΚΑΝΑΝ ΕΙΝΑΙ ΣΤΟ ΠΕΔΙΟ ΑΡΕΟΣ ΕΧΟΥΝ ΕΝΑ ΠΑΡΚΙΝ ΤΟ ΕΧΕΙ Ο ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΕ ΤΟ ΓΙΟ ΤΟΥ ΤΟΝ ΗΛΙΑ ΜΕ ΤΗΛΕΦΩΝΑ ΧΧΧΧΧΧΧ ΚΑΙ ΧΧΧΧΧΧΧΧ ΕΙΧΑΝ ΜΑΖΙ ΤΟΥΣ ΤΟΝ ΜΟΧΑΜΕΤ ΤΟ ΣΙΔΕΡΑ ΠΟΥ ΕΜΕΝΕ ΣΤΟ ΧΑΛΑΝΔΡΙ ΜΕ ΤΗΛΕΦΩΝΟ ΧΧΧ ΕΝΑΝ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΟ ΠΟΥ ΤΟΝ ΕΛΕΓΑΝ ΧΡΗΣΤΟ ΜΕ ΤΟ ΤΗΛΕΦΩΝΟ ΤΟΥ ΧΧΧΧΧΧ ΚΑΙ ΜΙΑ ΓΚΟΜΕΝΑ ΠΟΥ ΚΑΝΕΙ ΒΙΖΙΤΕΣ ΚΑΙ ΤΟ ΚΑΛΥΠΤΕΙ ΟΤΙ ΦΤΙΑΧΝΕΙ ΝΥΧΙΑ ΕΜΕΝΕ ΔΙΠΛΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ ΤΗΣ ΔΙΚΑΣΤΙΝΑΣ ΚΑΙ ΗΤΑΝ ΓΚΟΜΕΝΑ ΤΟΥ ΜΕΓΑΛΟΥ

ΑΥΤΗΝ Η ΓΚΟΜΕΝΑ ΤΗ ΛΕΝΕ ΚΑΡΠΟΥΖΑ ΤΟΝ ΕΠΙΣΚΕΠΤΟΤΑΝ ΣΤΗΣ ΦΥΛΑΚΕΣ ΤΟΝ ΜΕΓΑΛΟ ΚΑΙ ΤΟΥ ΕΚΑΝΕ ΘΕΛΗΜΑΤΑ ΟΛΑ ΑΥΤΗ ΝΑ ΤΗΝ ΚΟΙΤΑΞΕΤΕ ΚΑΛΑ ΘΑ ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΓΙΑ ΤΑ ΧΡΗΜΑΤΑ

ΤΟ ΔΕΜΑ ΠΟΥ ΕΒΑΛΑΝ ΣΤΟ ΧΑΛΑΝΔΡΙ ΣΤΗ ΔΙΚΑΣΤΙΝΑ ΤΟ ΠΗΡΑΝ ΑΠΟ ΤΗ ΘΗΒΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΤΟΚΟΓΛΥΦΟ ΚΑΙ ΜΠΡΑΒΟ ΤΟΝ ΚΩΣΤΑ»

Οι καταθέσεις

Στην ογκωδέστατη δικογραφία που αριθμεί χιλιάδες σελίδες περιλαμβάνονται μαρτυρίες για το σύνολο των υποθέσεων που συνενώθηκαν κάτω αό τη δικογραφία του αποκαλούμενου “κυκλώματος”.

Μεταξύ άλλων κατέθεσαν ως μάρτυρες:

– ο Σύριος Μ. Σ. ο οποίος αναφέρεται στους καταδικασθέντες για τις δολοφονίες στην Αγία Ναπα Κύπρου. Δηλώνει πως γνωρίζει τον Η.Δ, γιό φίλου του Π. Βλαστού, μέσω του Δημήτρη Μαμαλικόπουλου (καταδικασμένος για την Αγία Νάπα).

Λέει χαρακτηριστικά: «Γνώρισα τον Η. όσο έμενα στην κατάληψη στη Βαλτετσίου στα Εξάρχεια. Μαζί με εμένα ακόμα στο απέναντι διαμέρισμα έμενε ένας που τον φωνάζαμε «ΜΑΜ». Αυτός ήξερε τον Ηλία και αυτός μου τον γνώρισε». Σε άλλο σημείο της κατάθεσής του εξηγεί ότι ο «ΜΑΜ» είναι ο Δ. Μαμαλικόπουλος και ο «Αιμίλιο» νομίζω λέγεται (και τον κατονομάζει). Ο Αιμίλιο είναι από την Αλβανία, αλλά έχει ελληνική ταυτότητα όπως μου είπε και έμενε στην κατάληψη της Βαλτετσίου. Ο «ΜΑΜ» έφτιαχνε διάφορες δουλειές σαν μικρός εργολάβος στα Εξάρχεια και τον είχα δει να βάζει πλακάκια, γυψοσανίδες και άλλα τέτοια. Μου είχε προτείνει να κάνουμε μια «απαλλοτρίωση» στο μαγαζί Πλαίσιο στα Εξάρχεια, αλλά εγώ αρνήθηκα αφού τότε δούλευα. Ο «ΜΑΜ» με γνώρισε στον Ηλία. Κάποια στιγμή και ενώ είχα σταματήσει να μένω στην κατάληψη έμαθα ότι πιάσανε τον «ΜΑΜ» για κάτι δολοφονίες που έγιναν στην Κύπρο. Τον Αιμίλιο έχω να τον δω περίπου μισό χρόνο και τον είδα τότε επειδή είχε γυρίσει από την Αλβανία. Μου είχε πει ότι έχει φοβηθεί πολύ με αυτό που έγινε στον «ΜΑΜ», γιατί την ημέρα που τον πιάσαν και ερεύνησαν το σπίτι ήταν και αυτός εκεί.

Σε συμπληρωματική του κατάθεση, ο Μοχαμεντ Σαμούντ, λέει για τον Μαμαλικόπουλο ότι δεν συμμετείχε σε ληστεία στη Νέα Φιλαδέλφεια, όπως του είχε προτείνει ο τελευταίος «γιατί το βράδυ της προηγούμενης μέρας τον είδα που έτρεχε αίμα από τη μύτη του και κατάλαβα ότι είχε κάνει κόκα, πράγμα το οποίο ήταν γνωστό. Στη ληστεία αυτή θα τον βοηθούσε ο Η.Δ δίνοντας του μάλλον ρούχα ταχυδρόμου. Το πρωί της επόμενης μέρας είδα το Μαμαλικόπουλο να κρατάει στα χέρια του κάποιους ταχυδρομικούς φακέλους και να είναι μαζί με έναν γνωστό ΑΕΚΤΖΗ που αν δω φωτογραφία του θα τον γνωρίσω γιατί ανήκε στους οργανωμένους οπαδούς».

– η κατηγορούμενη Μ. Μουζακίτη κατέθεσε για την απόπειρα εκβίασης τραπεζικού στελέχους, ότι η συγκατηγορούμενη και φίλη της Π. Καρπούζου την περίοδο 2011-2012 της είχε πει ότι: “θα την «έπεφτε» σε κάποιο στέλεχος της τράπεζας Alpha Bank γιατί έχει πολύ «πακέτο». Δεν ξέρω για ποιο λόγο θα γινόταν αυτό, αλλά ξέρω ότι της το είχε πει ο Βλαστός”.

Αργότερα αναφέρει ότι η Καρπούζου δεν κατάφερε να προσεγγίσει το στέλεχος: « Δεν ξέρω πόσες φορές προσπάθησε να τον προσεγγίσει, αλλά θυμάμαι ότι είχαμε πάει μαζί 3 φορές χωρίς να καταφέρουμε να τον δούμε. Είχαμε παρκάρει απέναντι από την τράπεζα στην οδό Πανεπιστημίου. Δε γνωρίζω για ποιο λόγο ο Βλαστός της ζήτησε να την πέσει στο στέλεχος, αλλά ξέρω ότι εκείνη είχε φωτογραφία του και δεν υπήρχε περίπτωση να του μιλούσε, παρά μόνο θα έβλεπε τις κινήσεις του πότε έπιανε δουλειά και πότε σχολούσε.

– η Εισαγγελέας Λάρισας Σοφία Πετράκη, στο σπίτι της οποίας τοποθετήθηκε εκρηκτικός μηχανισμός τον Ιούλιο του 2013, στην κατάθεσή της αναφέρθηκε στη συμπεριφορά του Παναγιώτη Βλαστού όταν τον επισκέφτηκε στις φυλακές Τρικάλων για να του ανακοινώσει την προφυλάκισή του για την απόπειρα απόδρασης από τις φυλακές με ελικόπτερο.

Περιγράφει η εισαγγελική λειτουργός: «Κατά τη διαδικασία άσκησης ποινικής δίωξης και της απαγγελίας της κατηγορίας, ο Π. Βλαστός μετ’ επιτάσεως ενώπιον τριών σωφρονιστικών υπαλλήλων μου ζήτησε το λόγο της παραπομπής του στο νοσοκομείο, απαιτώντας από εμένα να διατάξω τη μεταγωγή του σε νοσηλευτικό ίδρυμα καθόσον ήταν τραυματισμένος. Του ανέφερα ότι δεν ήμουν αρμόδια να παραγγείλω τη μεταγωγή του καθόσον η αρμοδιότητα αυτή σε εξαιρετικά επείγουσες περιπτώσεις ανήκει στο διευθυντή των φυλακών. Κατά τη διαδικασία ο κρατούμενος επέδειξε προκλητική συμπεριφορά που ενείχε τα στοιχεία της εξύβρισης και της απειλής προς το πρόσωπό μου. Δεν έδωσα συνέχεια στο περιστατικό. Διότι κατ’ ουσία έπραττα σύμφωνα με το καθήκον μου. Δε θυμάμαι τις ακριβείς φράσεις που χρησιμοποίησε. Το μόνο που θυμήθηκα ήταν ότι μετά την απαγγελία της κατηγορίας σε βάρος του και κατά τν αποχώρησή μου από το κελί του, ανέφερε κάτι για το παιδί μου και τότε είχα αναρωτηθεί πως ο ως άνω κρατούμενος γνωρίζει την οικογενειακή μου κατάσταση. Κατά τη διαδικασία τα γνωμοδότησης για την επιβολή ή μη προσωρινής κράτησης δεν υπήρξε άσχημη συμπεριφορά απέναντί μου».

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα