Βιασμός 17χρονου στις φυλακές: Άμεση πειθαρχική προκαταρκτική εξέταση διέταξε ο Παπαθανασίου

Βιασμός 17χρονου στις φυλακές: Άμεση πειθαρχική προκαταρκτική εξέταση διέταξε ο Παπαθανασίου
Φυλακές (Αρχείο) Eurokinissi

Πειθαρχική έρευνα από τη Γ.Γ. Αντεγκληματικής Πολιτικής για την καταγγελία 17χρονου ότι βιάστηκε από συγκρατούμενούς του στην Κρήτη.

Την άμεση αντίδραση του Γενικού Γραμματέα Αντεγκληματικής Πολιτικής Κωνσταντίνου Παπαθανασίου προκάλεσαν τα δημοσιεύματα με την καταγγελία ενός 17χρονου, στην Ασφάλεια Ηρακλείου Κρήτης, πως όσο βρισκόταν κρατούμενος στο Ειδικό Σωφρονιστικό Κατάστημα Νέων, στην Κασσαβέτεια Βόλου, υπέστη σεξουαλική και σωματική κακοποίηση από πέντε συγκρατούμενούς του Έλληνες και αλλοδαπούς και μάλιστα κατ’ εξακολούθηση.

Η σχετική ανακοίνωση που εκδόθηκε από την Γενική Γραμματεία Αντεγκληματικής Πολιτικής αναφέρει:

«Αναφορικά με δημοσιεύματα του τύπου που έλαβαν χώρα σήμερα, 4 Μαΐου 2023, σχετικά με καταγγελία δεκαεπτάχρονου ημεδαπού προς την Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Ηρακλείου Κρήτης, η οποία αναφέρει ότι κατά τη διάρκεια κράτησής του σε Ειδικό Σωφρονιστικό Κατάστημα Νέων υπέστη σεξουαλική και σωματική κακοποίηση, ενημερώνουμε ότι ο Γενικός Γραμματέας Αντεγκληματικής Πολιτικής Κωνσταντίνος Παπαθανασίου διέταξε άμεση πειθαρχική προκαταρκτική εξέταση προς την αρμόδια Εισαγγελία Πρωτοδικών, προκειμένου να αποδοθούν ενδεχόμενες ποινικές και πειθαρχικές ευθύνες.

Αποτελεί προτεραιότητα των αρμόδιων οργάνων της Πολιτείας η εις βάθος διερεύνηση καταγγελιών που προσβάλλουν το Κράτος Δικαίου και η απαρέγκλιτη εφαρμογή των νόμων κατά παντός υπευθύνου».

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο 17χρονος κατέθεσε στην Ασφάλεια Ηρακλείου όσα είχαν συμβεί σε βάρος του και δόθηκε εντολή για ιατροδικαστική πραγματογνωμοσύνη, ενώ η δικογραφία με την καταγγελία του θα αποσταλεί από την Ασφάλεια Ηρακλείου Κρήτης στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Βόλου για τις περαιτέρω προανακριτικές ενέργειες, που είναι και η αρμόδια.

Ο 17χρονος εξέτισε ποινή έξι μηνών για ενδοοικογενειακή βία σε βάρος της αδελφής του. Σύμφωνα με πληροφορίες, όσο καιρό βρισκόταν εκεί, ούτε εκείνος ούτε η μητέρα του που μιλούσε συχνά με τον διευθυντή των Φυλακών δεν είχαν προβεί σε σχετική καταγγελία, ωστόσο αυτό μπορεί να εξηγηθεί και από το καθεστώς φόβου που μπορεί να βίωνε ο ανήλικος, ο οποίος μάλιστα ενημέρωσε την μητέρα του μετά την πρόσφατη αποφυλάκισή του. Ακριβώς λόγω της σοβαρότητας των όσων καταγγέλλονται έχουν δοθεί σχετικές οδηγίες στα αρμόδια όργανα για την ενδελεχή διερεύνηση της υπόθεσης.

Σημειώνεται ότι ο ένας εκ των πρώην συγκρατουμένων του, που καταγγέλλονται από το θύμα ως δράστες, έχει και εκείνος πρόσφατα αποφυλακιστεί, ενώ οι υπόλοιποι παραμένουν υπό κράτηση.

Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα