Βουβή κοινωνία: Οι δεκάδες περιπτώσεις σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών

Βουβή κοινωνία: Οι δεκάδες περιπτώσεις σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών
Στιγμιότυπο από Δικαστήρια Eurokinissi

Πολλές από τις περιπτώσεις που προκάλεσαν φρίκη στην κοινωνία προέρχονταν μέσα από το οικογενειακό περιβάλλον των παιδιών. Τα αθώα θύματα “έσπρωξαν” στα αρρωστημένα μυαλά ακόμη και οι... γονείς τους

Με κομμένη την ανάσα έχει μείνει η κοινωνία από τις απανωτές περιπτώσεις κακοποίησης και σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών που προέρχονταν μέσα από το οικογενειακό περιβάλλον των παιδιών που έπεσαν θύματα ή από τρίτους με ευθύνη όμως ακόμα και με γνώση των γονέων τους ή ακόμα και εν αγνοία τους εκμεταλλευόμενοι οι δράστες τις συνθήκες διαβίωσης των θυμάτων τους.

Χαρακτηριστικές είναι οι περιπτώσεις της Λαμίας, της Λέρου, της Ζακύνθου, του Βόλου, της Θεσσαλονίκης, του Πύργου κλπ. Λίγο έως πολύ όλες οι περιπτώσεις έχουν ένα μεγάλο κοινό στοιχείο μεταξύ τους. Την πλήρη αδιαφορία της κοινωνίας έναντι περιπτώσεων που χρόνιζαν και ακόμα χειρότερα την πλήρη αδιαφορία λειτουργών της Δικαιοσύνης, της Πρόνοιας, των φορέων Υγείας και κοινωνικών υπηρεσιών.

Με λίγα λόγια είναι η κοινωνία και οι φορείς της που επέτρεψαν σε όλες αυτές τις περιπτώσεις να καταστούν χρόνιες και να σμπαραλιαστούν ανεπανόρθωτα παιδικά σώματα και ψυχές…

Πέρα από τις πλέον χαρακτηριστικές και πρόσφατες περιπτώσεις που ακολουθούν είναι δεκάδες οι περιπτώσεις που έχουν καταγραφεί, τους προηγούμενους μήνες και χρόνια με δράστες καθηγητές, γυμναστές, προπονητές, φιλικά πρόσωπα του οικογενειακού περιβάλλοντος και δυστυχώς γονείς, συνήθως «πατεράδες».

Οι πιο χαρακτηριστικές πρόσφατες περιπτώσεις του τελευταίου διμήνου:

Λαμία:

Μια απίστευτη υπόθεση σεξουαλικής κακοποίησης σε βάρος ανηλίκων ήρθε στην επιφάνεια, στην πόλη της Λαμίας. Ένας παππούς κατηγορείται ότι βίαζε και ασελγούσε σε βάρος των εγγονών του 7 ετών το κοριτσάκι και 9 ετών το αγοράκι, αντίστοιχα.

Πρόκειται για έναν 69χρονο συνταξιούχο δικηγόρο που συνελήφθη, ύστερα από σχετικό ένταλμα που εκδόθηκε σε βάρος του για βιασμό ανηλίκων και κατάχρηση σε ασέλγεια.

Πρόσφατα, μία δασκάλα αντιλήφθηκε στο σχολείο πως η 7χρονη πονούσε πολύ χαμηλά και την προσέγγισε με ευαισθησία, μαθαίνοντας από το κοριτσάκι τα όσα φρικτά συνέβαιναν σε βάρος της και σε βάρος του 9χρονου αδελφού της…

Τα παιδάκια έμεναν με την μητέρα τους και τον παππού τους και εκείνη φαίνεται να μην είχε αντιληφθεί το παραμικρό για όσες φρικτές πράξεις έκανε ο ίδιος τους ο παππούς όταν έμενε μόνος μαζί τους.

Η δασκάλα ενημέρωσε την υπηρεσία της και με την σειρά του το Σχολείο ενημέρωσε τις αρχές και ξεκίνησε έρευνα σε βάρος του ηλικιωμένου που κατέληξε στην στοιχειοθέτηση των κατηγοριών και του εντάλματος σύλληψης σε βάρος του.

Από τις εισαγγελικές Αρχές έχει δοθεί εντολή να διενεργηθεί και ιατροδικαστική πραγματογνωμοσύνη στα παιδιά.

Λέρος:

Επί τουλάχιστον 3 χρόνια τα τρία από τα τέσσερα παιδιά μίας οικογένειας στην Λέρο κακοποιούνταν σεξουαλικά και μάλιστα από τους ίδιους τους, τους γονείς.

Το χειρότερο όμως είναι πως με εξαίρεση την Αστυνομία που ενημερώθηκε πρόσφατα από καταγγελία της θείας των παιδιών για την κόλαση που ζούσαν και έδρασαν αμέσως, είναι ότι φορείς Υγείας, Πρόνοιας, ακόμα και της Δικαιοσύνης λειτούργησαν με περίσσια αναλγησία σε βάρος των παιδιών…

Το 13χρονο κοριτσάκι είχε νοσηλευτεί το 2017 στο Παίδων ως αποτέλεσμα μίας ακόμα κακοποίησης. Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του «Χαμόγελου του Παιδιού», που αναφέρει ότι ήταν ενήμερο από πέρυσι τον Μάιο αλλά αναρμόδιο, τονίζονται μεταξύ άλλων τα εξής:

Τον Μάιο του 2017, «Το Χαμόγελο του Παιδιού» είχε λάβει καταγγελία στην «Εθνική Τηλεφωνική Γραμμή για τα παιδιά SOS 1056» σύμφωνα με την οποία οι συγκεκριμένοι γονείς ασκούσαν έντονη σωματική κακοποίηση στα ανήλικα παιδιά τους, τα παραμελούσαν και υπήρχαν υπόνοιες για σεξουαλική παρενόχληση της ανήλικης κόρης (13 ετών). Άμεσα, όπως γίνεται για κάθε ανάλογη καταγγελία, ενημερώθηκε η αρμόδια Εισαγγελία Ανηλίκων ώστε να προχωρήσουν στις απαραίτητες ενέργειες.

Τον Ιούλιο του 2017, «Το Χαμόγελο του Παιδιού» έλαβε κλήση από συγγενικό πρόσωπο της οικογένειας όπου ανέφερε ότι το 13χρονο κορίτσι καθώς και ο 8χρονος αδερφός της βρίσκονταν σε Νοσοκομείο Παίδων κατόπιν εισαγγελικής εντολής. Το συγκεκριμένο άτομο ενημέρωσε ότι το 13χρονο κορίτσι έφυγε μόνο του από το Νοσοκομείο, καθώς φοβόταν ότι θα γυρίσει πίσω στο οικογενειακό της περιβάλλον, ωστόσο εντοπίστηκε άμεσα κι επέστρεψε ξανά».

Άρα, σύμφωνα με το «Χαμόγελο του Παιδιού» ήταν ενήμερο και το Νοσοκομείο και η Εισαγγελία Ανηλίκων και παρόλα αυτά η Αστυνομία ενημερώθηκε για όλα αυτά έναν χρόνο μετά και ύστερα από καταγγελία της θείας των παιδιών και όχι από άλλες κρατικές Υπηρεσίες που είχαν γνώση.

Ο 52χρονος πατέρας που ήταν υπάλληλος γενικών καθηκόντων στο Ψυχιατρείο Λέρου και η 45χρονη σύζυγός του και μητέρα των τεσσάρων παιδιών τους, που απασχολείτο σε περιστασιακές εργασίες στο νησί, αμέσως μετά την σύλληψή τους ομολόγησαν τις ειδεχθείς τους πράξεις και μάλιστα με λεπτομέρειες που άφησαν άφωνους τους αστυνομικούς που λάμβαναν τις προανακριτικές τους απολογίες.

Δεν έδειξαν την παραμικρή μεταμέλεια και ειδικά ο πατέρας που φέρεται να έβρισκε ικανοποίηση από τις πράξεις του, ακόμα και όταν αυτές τις έπραττε η σύζυγός του και αποδέχτηκαν πως χτυπούσαν συχνά τα παιδιά τους, ασελγούσαν σε βάρος τους και τα κακοποιούσαν σεξουαλικά ακόμα και με αντικείμενα…

Η οικογένεια αποτελείτο από ένα 13χρονο κοριτσάκι, ένα 8χρονο αγοράκι, έναν 24χρονο που πάσχει από νοητική στέρηση και έναν 27χρονο, που είναι ο μόνος ο οποίος κατάφερε να ξεφύγει από την κόλαση του σπιτιού του και των γονέων του. Τα υπόλοιπα τρία παιδιά υπέστησαν επί τρία χρόνια αλλεπάλληλες ασελγείς πράξεις και σωματική κακοποίηση, πέραν του εκφοβισμού, των απειλών και των εκβιασμών που βίωναν.

Ζάκυνθος:

Μία οικογενειακή τραγωδία που εξαιτίας της ενδοοικογενειακής βίας κατέληξε σε άγριο έγκλημα, αυτή την φορά στη Ζάκυνθο.

Από τους αστυνομικούς του Τμήματος Ασφαλείας Ζακύνθου σε συνεργασία με κλιμάκιο αστυνομικών της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Πατρών, εξιχνιάστηκε η ανθρωποκτονία του ενός 70χρονου συνταξιούχου ταχυδρόμου.

Για την υπόθεση αυτή σχηματίσθηκε κακουργηματικού χαρακτήρα δικογραφία για το αδίκημα της ανθρωποκτονίας από πρόθεση και της παράνομης οπλοχρησίας σε βάρος του 26χρονου γιου του 70χρονου, που είχε αποκτήσει με την δεύτερη σύζυγό του από την Αλβανία.

Ειδικότερα, από τα στοιχεία που συγκεντρώθηκαν και αξιολογήθηκαν στο πλαίσιο της αστυνομικής έρευνας, διαπιστώθηκε ότι ο 26χρονος, στην περιοχή Αη Λιάς Βολιμών Ζακύνθου, πυροβόλησε και τραυμάτισε θανάσιμα με επαναληπτική καραμπίνα τον 70χρονο, μέσα στο αυτοκίνητο του.

Ο 26χρονος φέρεται να είχε εξαιρετικά τεταμένες σχέσεις με τον πατέρα του και ένα εξαιρετικά βίαιο παρελθόν σε βάρος του καθώς είχε υποστεί σωματική κακοποίηση στο παρελθόν, ενδεχομένως και σεξουαλική κακοποίηση, ενώ φέρεται να διαπίστωσε πως και τα ετεροθαλή ανήλικα αδερφάκια του δέχονταν και αυτά συχνά βίαιη συμπεριφορά, φοβόταν μήπως τα κακοποιούσε και σεξουαλικά και αυτό τον εξόργισε.

Πρόκειται για ένα 8χρονο αγοράκι και ένα 10χρονο κοριτσάκι που είχε αποκτήσει ο πατέρας του από τον τρίτο του γάμο με μία γυναίκα από την Ρουμανία που πέθανε πρόσφατα από καρκίνο. Με τον πρώτο του γιο από τον πρώτο του γάμο δεν είχε καν σχέσεις το θύμα. Ο πατέρας με τον 26χρονο γιο του φαίνεται πως είχαν συνεννοηθεί να βρεθούν εκείνη τη νύχτα και στη διάρκεια της συνάντησής τους, ο γιος έβγαλε την καραμπίνα και τον εκτέλεσε…

Κατά τη διάρκεια της εξέτασής του στην Ασφάλεια δεν άργησε να πέσει σε αντιφάσεις και σύντομα να παραδεχτεί τις πράξεις του.

Βόλος:

Συνελήφθησαν στο Βόλο, από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Βόλου, ένας 80χρονος ιερέας και μία 30χρονη Βουλγάρα, σε βάρος των οποίων σχηματίστηκε δικογραφία για το αδίκημα της ασέλγειας σε ανήλικο έναντι αμοιβής.

Όπως προέκυψε από την αστυνομική έρευνα, ο ηλικιωμένος, εν γνώσει της 30χρονης, προέβαινε σε ασελγείς πράξεις σε βάρος της 11χρονης κόρης της, έναντι οικονομικών ανταλλαγμάτων, κάτι που στη συνέχεια προέκυψε πως είχε πράξει τουλάχιστον άλλες 5 φορές σε βάρος του παιδιού, σε γνώση της «μάνας»-προαγωγού και πάντα έναντι αμοιβής σε εκείνη.

Η εισαγγελία Βόλου έκρινε ότι η ανήλικη θα πρέπει να μείνει με την γιαγιά της, στη Βουλγαρία. Κινώντας τις σχετικές διαδικασίες, καθώς η μητέρα του κοριτσιού κρίνεται ακατάλληλη για την ανατροφή της ανήλικης, η Εισαγγελία Βόλου διαπίστωσε ότι η γιαγιά της, είναι ούτως ή άλλως εκείνη που έχει την επιμέλεια…

Έπειτα από σχετική διάταξη της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Βόλου, τα στοιχεία ταυτότητας και οι φωτογραφίες 80χρονου ιερέα δόθηκαν στη δημοσιότητα για να διαπιστωθεί αν έχουν πέσει και άλλα ανήλικα τυχόν θύματά του.

Θεσσαλονίκη:

Εξιχνιάστηκε από αστυνομικούς του Τμήματος Προστασίας Ανηλίκων της Διεύθυνσης Ασφαλείας Θεσσαλονίκης υπόθεση αποπλάνησης ανήλικου κοριτσιού στην περιοχή της Ανάληψης.

Για την υπόθεση ταυτοποιήθηκε ως δράστης ένας 81χρονος Έλληνας, σε βάρος του οποίου σχηματίσθηκε δικογραφία για αποπλάνηση παιδιών, όπου ο παθών δεν συμπλήρωσε τα δώδεκα έτη, κατ’ εξακολούθηση.

Συγκεκριμένα, όπως προέκυψε από την αστυνομική έρευνα, ο 81χρονος προέβαινε κατ’ εξακολούθηση, από το 2016 έως το Δεκέμβριο του 2017, σε ασελγείς πράξεις σε βάρος 13χρονης (σήμερα) Ελληνίδας, έναντι χρηματικών ποσών.

Ο ηλικιωμένος διατηρούσε λογιστήριο στην περιοχή της Ανάληψης και μία φορά που περνούσε έξω από το γραφείο του το κοριτσάκι όταν ήταν 11 ετών, το 2016, το προσέγγισε, το έβαλε μέσα στο γραφείο του και έναντι 5 ευρώ ασέλγησε σε βάρος του…

Την ίδια τακτική ακολούθησε και στη συνέχεια αφού κατάλαβε ότι το παιδάκι ζούσε στην ανέχεια και στην στέρηση και έναντι χρηματικών ποσών της τάξεως των 5-10 ευρώ κάθε φορά το έβαζε μέσα στο γραφείο του και ασελγούσε σε βάρος του, ενώ σύμφωνα με την έρευνα προχωρούσε ακόμα και σε ολοκληρωμένες σεξουαλικές πράξεις σε βάρος του, αφού φρόντιζε πρώτα να καταναλώνει ο ίδιος ερωτικά βοηθήματα σε σεξουαλική διέγερση…

Τα περίεργα και ύποπτα αυτά πάρε-δώσε στο λογιστήριο του 81χρονου με την 11χρονη τότε και η οικειότητα που της έδειχνε, τράβηξαν την προσοχή των γειτόνων, που τον περασμένο Δεκέμβριο ενημέρωσαν σχετικά τις Αρχές και ξεκίνησε έρευνα σε βάρος του, μέχρι που αποκαλύφτηκε η αρρωστημένη δραστηριότητα του ηλικιωμένου λογιστή.

Οι γονείς του παιδιού δεν γνώριζαν τίποτα απ’ όσα συνέβαιναν σε βάρος της κόρης τους. Το άλλο κοριτσάκι της οικογένειας και το αγοράκι δεν φαίνεται να έχουν υποστεί κάτι ανάλογο στην ζωή τους, ωστόσο λόγω των μεγάλων οικονομικών αδυναμιών που έχει η οικογένεια και του φόβου των Αρχών για την ζωή που θα έχουν αυτά τα παιδιά, με εισαγγελική διάταξη αποφασίστηκε η 13χρονη σήμερα και η αδερφή της να μεγαλώσουν στο ορφανοτροφείο θηλέων «Η Μέλισσα» και ο μεγαλύτερος αδερφός τους στο «Παπάφειο Ίδρυμα».

Έπειτα από σχετική διάταξη της Εισαγγελίας, τα στοιχεία ταυτότητας και οι φωτογραφίες του 81χρονου δόθηκαν στη δημοσιότητα για να διαπιστωθεί αν έχουν πέσει και άλλα ανήλικα τυχόν θύματά του.

Πύργος:

Οι αστυνομικοί της Ασφάλειας Πύργου προχώρησαν στην σύλληψη ενός 67χρονου εις βάρος του οποίου είχε εκδοθεί ένταλμα σύλληψης από τον Ανακριτή Πρωτοδικείου Ηλείας για το αδίκημα της αποπλάνησης ανηλίκου κατά συρροή και κατ’ εξακολούθηση.

Το ένταλμα εκδόθηκε ύστερα από καταγγελία του «Χαμόγελου του Παιδιού» στον Πύργο, σύμφωνα με την οποία, ο δράστης φέρεται να ασέλγησε σε βάρος ενός ανήλικου κοριτσιού κάτω των 12 ετών, ίσως και το αδελφάκι του, που ανήκουν στο φιλικό του περιβάλλον.

Κατόπιν σχετικής Διάταξης της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Ηλείας, τα στοιχεία ταυτότητας και οι φωτογραφίες του συλληφθέντα δόθηκαν στη δημοσιότητα, μήπως διαπιστωθούν και τυχόν άλλα θύματά του.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα