Ζευγάρι διαφημιστών εμπορευόταν τα προσωπικά δεδομένα σχεδόν μισού εκατομμυρίου πολιτών

Ζευγάρι διαφημιστών εμπορευόταν τα προσωπικά δεδομένα σχεδόν μισού εκατομμυρίου πολιτών

Συνελήφθη ζευγάρι διαφημιστών που επί τρία χρόνια εμπορευόταν τα προσωπικά δεδομένα σχεδόν μισού εκατομμυρίου πολιτών σε εισπρακτικές εταιρείες και ιδιώτες. Έως και το 1 δισ. ευρώ ετησίως ο τζίρος των κυκλωμάτων

Για πολλοστή φορά εξιχνιάζεται από τη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος υπόθεση κυκλώματος διακίνησης και εμπορίας ευαίσθητων προσωπικών δεδομένων απλών πολιτών σε εταιρείες προώθησης προϊόντων, εισπρακτικές εταιρείες, ακόμα και απλούς ιδιώτες με ό,τι κινδύνους αυτό συνεπάγεται.

Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, ο συνολικός τζίρος αυτών των κυκλωμάτων που υποκλέπτουν και εμπορεύονται τα προσωπικά μας δεδομένα αγγίζει ετησίως το ένα δισεκατομμύριο ευρώ! Η πεποίθηση των Αρχών ότι και σε αυτή την περίπτωση όπως και σε προηγούμενες κρύβονται από πίσω επίορκοι δημόσιοι υπάλληλοι που προμηθεύουν έναντι αδράς αμοιβής τα κυκλώματα αυτά με τα ευαίσθητα προσωπικά μας δεδομένα δεν είναι τυχαία και οφείλεται ότι τόσο στο παρελθόν έχουν υπάρξει ανάλογες περιπτώσεις με υπαλλήλους του Υπουργείου Οικονομικών όσο και σε κάθε ανάλογη περίπτωση οι συνήθεις ύποπτοι είναι υπάλληλοι των υπουργείων Οικονομικών, Εσωτερικών και Μεταφορών. Στη συγκεκριμένη περίπτωση σχηματίστηκε δικογραφία σε βάρος ενός ζευγαριού υπαλλήλων διαφημιστικής εταιρείας 52 και 53 ετών αντίστοιχα.

Οι δράστες επί τουλάχιστον δύο έως τρία χρόνια έστελναν μαζικά e-mails σε χρήστες του διαδικτύου, με το οποίο προσκαλούσαν ιδιοκτήτες επιχειρήσεων να προμηθευτούν επί πληρωμή, ηλεκτρονικό αρχείο που κατέχουν και περιλαμβάνει λίστα με 150.000 θυρίδες ηλεκτρονικού ταχυδρομείου. Μετά την έφοδο της Δίωξης στο σπίτι τους βρέθηκαν και κατασχέθηκαν σε ψηφιακή μορφή, αρχεία και λίστες με 406.000 εγγραφές δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα, όπως ονοματεπώνυμα, αριθμούς κινητών τηλεφώνων, ταχυδρομικές διευθύνσεις και διευθύνσεις ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, που εκτιμάται ότι όταν ολοκληρωθεί η έρευνα θα υπερβούν και αυτόν τον αριθμό. Παράλληλα, πρόεκυψαν τα τηλέφωνα επικοινωνίας που χρησιμοποιούσαν για την δραστηριότητά τους καθώς και οι τραπεζικοί λογαριασμοί που χρησιμοποιούσαν, προκειμένου να τους καταβάλλεται το «αντίτιμο» από την πώληση των δεδομένων. Για την υπόθεση αυτή, σχηματίστηκε δικογραφία αυτόφωρης διαδικασίας σε βάρος του ζευγαριού, για παράβαση της νομοθεσίας «περί προσωπικών δεδομένων», πράξεις τελεσθείσες κατ’ εξακολούθηση και κατά συναυτουργία.

Παράλληλα, κατηγορούνται ότι προέβαιναν και στην τέλεση του αδικήματος της Φοροδιαφυγής και της Νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες (ξέπλυμα χρήματος). Οι συλληφθέντες με τη δικογραφία που σχηματίστηκε σε βάρος τους θα οδηγηθούν στον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Αθηνών.

Υπενθυμίζεται, ότι οι πολίτες μπορούν να επικοινωνούν, ανώνυμα ή επώνυμα, με τη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος προκειμένου να παρέχουν πληροφορίες ή να καταγγέλλουν παράνομες ή επίμεμπτες πράξεις ή δραστηριότητες του τελούνται μέσω Διαδικτύου, στα ακόλουθα στοιχεία επικοινωνίας:

Τηλεφωνικά: 111 88

Στέλνοντας μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου e-mail στο: [email protected]

Μέσω της εφαρμογής ( application) για έξυπνα τηλέφωνα (smart phones) με λειτουργικό σύστημα ios-android: CYBERKID

Μέσω Twitter « Γραμμή SOS Cyber Alert»: @CyberAlertGR

SHARE:

24Media Network