Εισαγγελείς: Να αποσυρθεί το Σχέδιο νόμου για το νέο Ποινικό Κώδικα

Το κτίριο που στεγάζεται ο Άρειος Πάγος
Το κτίριο που στεγάζεται ο Άρειος Πάγος EUROKINISSI

Η Ένωση Εισαγγελέων Ελλάδος υποστηρίζει πως η ψήφιση του νέου Ποινικού Κώδικα θα οδηγήσει σε παραγραφές, μαζικές αποφυλακίσεις και σε ένα αίσθημα ατιμωρησίας.

Τον κώδωνα του κινδύνου για τις συνέπειες που θα φέρει ο νέος Ποινικός Κώδικας κρούει η Ένωση Εισαγγελέων Ελλάδος, ζητώντας μάλιστα την απόσυρση των νομοσχεδίων.

Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της, η ισχύς του νέου Ποινικού Κωδικα, ο οποίος κατατέθηκε χθες προς ψήφιση στη Βουλή, θα σηματοδοτήσει «παραγραφές και μαζικές αποφυλακίσεις σε πληθώρα υποθέσεων, με τον κίνδυνο διασάλευσης της δημόσιας ασφάλειας αλλά και καλλιέργειας ευλόγου αισθήματος ατιμωρησίας». Σύμφωνα με την εισαγγελικής ένωση, οι βελτιωτικές προτάσεις της δεν εισακούστηκαν κατά τη διαδικασία της διαβούλευσης και πλέον «η υπηρεσιακή μας συνείδηση μας επιτάσσει, να απευθύνουμε ισχυρή παραίνεση προς κάθε αποδέκτη για την απόσυρση των εν λόγω νομοσχεδίων».

ADVERTISING

Το πλήρες κείμενο της ανακοίνωσης έχει ως εξής:

Η Ένωση Εισαγγελέων Ελλάδος, εξ αφορμής της κατάθεσης προς ψήφιση στο Ελληνικό Κοινοβούλιο των νομοσχεδίων του Ποινικού Κώδικα και του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας, εκπροσωπώντας το σύνολο των Εισαγγελέων της χώρας που έχουν δώσει όρκο τιμής για την πάταξη της εγκληματικότητας και της διαφθοράς, τη θωράκιση της κοινωνικής ειρήνης και την προστασία των ατομικών δικαιωμάτων και ελευθεριών, ιδίως των αδυνάμων, θεωρεί χρέος της, σε συνέχεια προγενέστερων αναλυτικών δημοσίων τοποθετήσεών της, να γνωστοποιήσει στους εκπροσώπους του Κοινοβουλίου αλλά κυρίως στους Έλληνες πολίτες τα εξής:

Η μετάπτωση υψηλής κοινωνικής απαξίας κακουργημάτων σε πλημμελήματα (π.χ. διακεκριμένες κλοπές κατ’ επάγγελμα τελούμενες από συμμορίες, διακεκριμένες απάτες ή πλαστογραφίες κατ’ επάγγελμα με αντικείμενο της περιουσιακής βλάβης από 30.000-120.000 ευρώ) αλλά και η περαιτέρω μείωση των ορίων ποινών με ταυτόχρονη χαλάρωση των προϋποθέσεων υφ’ όρον απόλυσης, θα επιφέρει παραγραφές και μαζικές αποφυλακίσεις σε πληθώρα υποθέσεων, με τον κίνδυνο διασάλευσης της δημόσιας ασφάλειας αλλά και καλλιέργειας ευλόγου αισθήματος ατιμωρησίας στα θύματα εγκληματικών πράξεων.

Εξάλλου, η περιστολή της έννοιας του υπαλλήλου στο άρθρο 263Α ΠΚ σε συνδυασμό με την κατάργηση του Ν.1608/50 και την υποβάθμιση σε πλημμέλημα της ενεργητικής δωροδοκίας θα οδηγήσουν σε παραγραφή εκκρεμείς υποθέσεις διαφθοράς μείζονος δημοσίου ενδιαφέροντος και θα κλονίσουν την εμπιστοσύνη των πολιτών στο ότι οι εκάστοτε διαβεβαιώσεις προθέσεων για την πάταξη της διαφθοράς ή διαπλοκής είναι ειλικρινείς.

Η Ένωση Εισαγγελέων Ελλάδος έλαβε μέρος στη διαδικασία διαβούλευσης των κωδίκων κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου, όμως οι βελτιωτικές προτάσεις της δεν εισακούστηκαν. Η υπηρεσιακή μας συνείδηση μας επιτάσσει, να απευθύνουμε ισχυρή παραίνεση προς κάθε αποδέκτη για την απόσυρση των εν λόγω νομοσχεδίων. Στην κρίση σας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Στη Βουλή ο νέος Ποινικός Κώδικας: Κάθειρξη για δωροδοκία πολιτικών - Αυστηρότερες ποινές για ρατσιστικά εγκλήματα

Κατατέθηκαν στην Βουλή ο νέος Ποινικός Κώδικας κι ο νέος Κώδικας Ποινικής Δικονομίας

SHARE:

24Media Network