Εισαγγελικό 'όχι' για Ηριάννα και Περικλή

Πανό έξω από το Πενταμελές Εφετείο Αναστολών της Αθήνας όπου εξετάζεται για δεύτερη φορά η αίτηση αναστολής έκτισης της ποινής της Ηριάννας και του Περικλή, την Δευτέρα 16 Οκτωβρίου 2017.
(EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ)
Πανό έξω από το Πενταμελές Εφετείο Αναστολών της Αθήνας όπου εξετάζεται για δεύτερη φορά η αίτηση αναστολής έκτισης της ποινής της Ηριάννας και του Περικλή, την Δευτέρα 16 Οκτωβρίου 2017. (EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ) EUROKINISSI

Ο εισαγγελικός λειτουργός ζητά να παραμείνουν και οι δύο στη φυλακή, υποστηρίζοντας πως ουδέν νεότερο στοιχείο υπήρξε σε σχέση με τις προηγούμενες αιτήσεις τους

Να μείνει στη φυλακή η Ηριάννα ζητά ο εισαγγελέας του Πενταμελούς Εφετείου Αναστολών. Κατά την πρότασή του ο εισαγγελέας ανέφερε πως "δεν αποδείχθηκε ουδέν θεμελιωτικό γεγονός που να δικαιολογεί την αιτούμενη αναστολή".

"Το ζήτημα της ανεπανόρθωτης βλάβης δεν απεδείχθη.  Η δυνατότητα παράτασης της διδακτορικής διατριβής είναι υπέρβαση δυσχέρειας αλλά όχι υπέρμετρη ή ανεπανόρθωτη βλάβη, εφόσον μπορεί να αντιμετωπιστεί με μία παράταση στο μέλλον" είπε ο εισαγγελέας για την 29χρονη Ηριάννα και πρόσθεσε πως η νέας αίτηση έπρεπε να στηρίζεται επί νέων γεγονότων: "Είναι προϋπόθεση αυτό αλλιώς δεν καθίσταται αναγκαία να επιζητηθεί η παραδοχή μιας άλλης αιτήσεως".

Όσο για την τοποθέτηση της Ηριάννας ότι είναι αθώα για τις κατηγορίες που αντιμετωπίζει, ο εισαγγελικός λειτουργός είπε: "Ούτε ο προβληματισμός της υπεράσπισης και της ιδίας ότι έχει ως κεκτημένο το τεκμήριο της αθωότητας ευσταθεί, αφού αυτό κάμπτεται όταν εκδοθεί πρωτόδικη απόφαση".

Επίσης, την απόρριψη της αίτησης αναστολής εκτέλεσης της ποινής του Περικλή Μπ. εισηγήθηκε ενώπιον του Πενταμελούς Εφετείου Αναστολών ο εισαγγελέας της έδρας.

Συγκεκριμένα, υποστήριξε πως από την αποδεικτική διαδικασία δεν μπορεί να διαφοροποιηθεί η κρίση του από την προηγούμενη απόφαση του δικαστηρίου, τον περασμένο Ιουλίο. "Κι τούτο γιατί μέχρι σήμερα δεν απεδείχθη καμία επιδείνωση της υγείας του" ανέφερε ο Γ. Γεράκης, και πρόσθεσε για την κατηγορία της ένταξης στην οργάνωση "ΣΠΦ": "πρόκειται για μια επιλογή, η οποία εμφανίζει έντονη αντικοινωνικότητά. Το γεγονός αυτό δεν μπορεί να αναιρεθεί ούτε μπορούν να ερευνηθούν τα δικαστικά γενόμενα στην παρούσα φάση".

Κατά την εισαγγελική πρόταση, έγινε αναφορά και στην κατάθεση του Δημοσθένη Μπούρου. "Ως ειδικός πνευμονολόγος ανέφερε μερικά περιστατικά αλλά δεν έχει εξετάσει πρόσφατα τον αιτούντα" είπε μεταξύ άλλων.

ΣΥΡΙΖΑ: Αναντίστοιχη του περί δικαίου αισθήματος η απόφαση

Η σημερινή  απόφαση του Πενταμελούς Εφετείου Αναστολών, με την οποία απορρίφθηκαν, για δεύτερη φορά,  οι αιτήσεις αναστολής εκτέλεσης της ποινής της Ηριάννας και του Περικλή, βρίσκεται σε πλήρη αναντιστοιχία με  το κοινό περί δικαίου αίσθημα και πλήττει κατάφωρα την εμπιστοσύνη των πολιτών στο θεσμό της Δικαιοσύνης. 

Το κίνημα συμπαράστασης, στη χώρα μας και  το εξωτερικό, από διανοούμενους, πανεπιστημιακούς, ανθρώπους των Γραμμάτων, των Τεχνών και του Αθλητισμού, συλλογικότητες  και πολιτικές οργανώσεις,  στέκεται στο πλευρό της Ηριάννας και του Περικλή μέχρι τη δικαίωσή τους. 

Το δικαστήριο φέρει το βάρος της ευθύνης, λέει ο Κοντονής

Ο Υπουργός Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων κ. Σταύρος Κοντονής προέβη στην ακόλουθη δήλωση:

«Δεν χρειάζεται να επαναλάβω όσα είχα δηλώσει κατά την έκδοση της πρώτης απόφασης περί της αναστολής εκτέλεσης της ποινής των δύο πρωτοδίκως καταδικασθέντων. Όσα είχα αναφέρει ισχύουν. Το Δικαστήριο που εξέδωσε τη σημερινή απόφαση φέρει και το βάρος της ευθύνης της κρίσης του. Καλώ σε αυτοσυγκράτηση και ψυχραιμία τους πάντες αυτές τις ώρες».

Προκλητική η επιμονή των δικαστηρίων, λέει το ΚΚΕ

Με ανακοίνωσή του ο Περισσός στηλιτεύει την απόφαση:

"Η προκλητική επιμονή των δικαστηρίων στην άδικη φυλάκιση της Ηριάννας Β.Λ. και του Περικλή Μ. χωρίς κανένα σοβαρό αποδεικτικό στοιχείο, μετά και τη σημερινή απόφαση του Πενταμελούς Εφετείου της Αθήνας, που απορρίπτει για δεύτερη φορά τις αιτήσεις αναστολής τους, έρχεται σε πλήρη αντίθεση με το κοινό περί δικαίου αίσθημα.

Τεράστιες ευθύνες έχει η κυβέρνηση που διατηρεί άθικτο και εμπλουτίζει συνεχώς, το κατασταλτικό νομοθετικό πλαίσιο των προηγούμενων κυβερνήσεων,  πάνω στο οποίο στηρίζονται τέτοιες αυταρχικές αποφάσεις.

Το ΚΚΕ το επόμενο διάστημα θα πάρει πρωτοβουλίες, για την ανάδειξη αυτού του ζητήματος και την αλλαγή του συγκεκριμένου νομοθετικού πλαισίου."

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Δικαιοσύνη
ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Ηριάννα: Χάνω ένα - ένα όσα είχα καταφέρει τα προηγούμενα χρόνια

Στο Εφετείο ξανά σήμερα η Ηριάννα

Συνήγορος Ηριάννας: Βάσιμη αισιοδοξία για την εκδίκαση της δεύτερης αίτησης

SHARE:

24Media Network